Mitä yhdistää portviinille? Juustoja, suklaata vai jotain muutakin?

       
Colheita on vuosikerta-tawny. Pariksi valkosuklaakakku viikunahillolla.


Portviinit tulevat Portugalista Dourojoen laaksosta ja ovat suosittuja jälkiruokaviinejä etenkin jouluisin. Suosiosta kertoo sekin, että joka syksy Alkon valikoimaan ilmestyy uusia portviinejä odottamaan joulun juhlasesonkia.

Portviini on makea väkevöity viini, joka tehdään Douron punaisista tai valkoisista viinirypäleistä. Viinipohjan annetaan käydä vain vähän aikaa, jonka jälkeen siihen lisätään väkevää alkoholia. Se pysäyttää alkoholikäymisen, nostaa alkoholiprosenttia ja jättää viinin jäännössokerin normaalia punaviiniä korkeammalle tasolle. Portviini kypsyy yleensä tammitynnyreissä, joista se saa lisää hienoja vivahteita.

Mutta mitä tarjoilla portviinin kanssa? Monet suosikit, kuten suklaat ja juustot, sopivat laajasti eri portviineille.

Halusimme kuitenkin mennä hieman syvemmälle listaamalla eri portviinityyppejä tarkempine ruokapareineen.

    Vuodesta 1930

    Ruby Port. Old Invalid on ollut Alkon valikoimassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1930.

  • Old Invalid Ruby Port
    • 1. Old Invalid Ruby Port
    • Portugali, Ruby Port
    • 18.38 €
    • 0.75 litraa
    • 82 pistettä Viinikartalla
    • Sokeria 100.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Rubiininpunainen ruby port on edullisin portviinityyppi. Tyyli on raikas, hapokas, hedelmäinen ja marjainen. Ruby-viinejä kypsytetään vähemmän aikaa, esimerkiksi 3 vuotta, terässäiliöissä tai suurissa tammitynnyreissä. Pullote sekoitetaan eri tynnyreistä. Suuri säiliö estää hapettumista ja säilyttää viinin hedelmäisyyden. Ruby kannattaa käyttää noin kuukauden sisään avaamisesta.
    • Ruokapari: Rubylle sopii marjaisat jälkiruoat, esimerkiksi suklainen kirsikkakakku tai täytesuklaat marjatäytteellä. Suolainen sinihomejuusto ja muutkin juustot sekä lihaisat charcuterie-tarjottimet sopivat myös hyvin.
  • Reserve port on premium ruby. Tämä portviini on suunniteltu yhdistettäväksi suklaalle.

  • Dow's Nirvana Reserve Port
    • 2. Dow's Nirvana Reserve Port
    • Portugali, Reserve Port
    • 15.98 €
    • 0.5 litraa
    • 88 pistettä Viinikartalla
    • Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão
    • Sokeria 110.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Reserve port tehdään samaan tapaan kuin ruby eri vuosikertojen sekoitteena. Reserve port voi kypsyä tammitynnyreissä ja mahdollisesti rubya pidempään. Joka tapauksessa viini on astetta laadukkaampi ja tummempi sekä maku syvempi ja aromikkaampi. Tämä viini on kehitetty sommelierien, suklaa-asiantuntijoiden ja yliopistoväen yhteistyönä. Erilaisista blendeistä valikoitui tanniininen ja kukkainen tyyli, joka sopii täydellisesti tummalle suklaalle. Väri on punainen. Maku makea, nuorekas, tummanmarjainen ja raikas.
    • Ruokapari: Suklaafudge, suklaamousse, suklaatryffelit ja tumma suklaa. Juustoista vanha gouda ja tilsit viikunahillolla sekä Peltolan Blue.
  • 10-vuotias tawny port

  • Taylor's 10 Year Old Tawny Port
    • 3. Taylor's 10 Year Old Tawny Port
    • Portugali, Tawny Port
    • 29.99 €
    • 0.75 litraa
    • 96 pistettä Viinikartalla
    • Sokeria 110.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Englannin sana tawny tarkoittaa kellanruskeaa. Tawny-portviinin nimi tuleekin sen väristä, joka kehittyy pitkän tammitynnyrikypsytyksen aikana. Samalla tawnyyn kehittyy kuivatun hedelmäisiä, karamellisia ja pähkinäisiä aromeja. Etiketissä oleva ikä 10, 20, 30 tai 40 vuotta ei tarkoita eksaktia ikää, vaan enemmänkin makuprofiilia ja ikääntymisen astetta. Tawny on sekoite eri vuosien viinejä. Tawny on jonkin verran hapettunut jo tammitynnyrissä, joten se ei hapetu helposti, kun pullo on avattu. Siksi se säilyy juomakelpoisena ainakin 6 viikkoa avattunakin.
    • Ruokapari: Tawnylle sopii suolaisista foie gras, cheddar, manchego, parmesaani ja vanha gouda. Viikunat, taatelit, mantelit ja saksanpähkinät sointuvat myös hyvin makumaailmaan. Jälkiruoista sopivia ovat crème brûlée, mantelikakku, pistaasikakku ja englantilainen hedelmäkakku.
  • Colheita on yhden vuosikerran tawny

  • Dow's Colheita Single Harvest Tawny Port 2007
    • 4. Dow's Colheita Single Harvest Tawny Port 2007
    • Portugali, Colheita
    • 35.49 €
    • 0.75 litraa
    • 93 pistettä Viinikartalla
    • Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão
    • Sokeria 110.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Colheita on vuosikerta-tawny, jonka tynnyrikypsytysajaksi on määritelty vähintään seitsemän vuotta. Tyylillisesti colheita vastaa tawnya, mutta vuosikertaviininä se on harvinaisempi ja ilmentää korjuuvuoden olosuhteita.
    • Ruokapari: Colheitaan pätee samat ruokasuositukset kuin perus-tawnyynkin. Mekin avasimme tätä juttua varten colheitan, jonka nautimme valkosuklaata, viikunahilloa ja piparkakkumaustetta sisältävän kakun kanssa.
  • LBV Port

  • Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2009
    • 5. Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2009
    • Portugali, Late Bottled Vintage Port
    • 27.49 €
    • 0.75 litraa
    • 93 pistettä Viinikartalla
    • Sokeria 100.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • LBV eli Late Bottled Vintage on vuosikertaportviini, jota on kypsytetty tammitynnyrissä neljästä kuuteen vuotta, pidempään kuin varsinainen vintage port kypsyy tynnyrissä. LBV on yleensä suodatettu ja väriltään kuin ruby. Se on myös heti juotavissa. Maultaan LBV on pyöreä ja helposti lähestyttävä. Tämän viinin aromeissa on viikunaa, kirsikkaa ja suklaata.
    • Ruokapari: Valkohomejuustot brie ja paistettu camembert, sinihomejuustot Aura ja gorgonzola sekä tumma suklaa ja viikunat.
  • Valkoinen portviini. Makea.

  • Krohn Lágrima Fine White Port
    • 6. Krohn Lágrima Fine White Port
    • Portugali, Lágrima White Port
    • 18.53 €
    • 0.75 litraa
    • 91 pistettä Viinikartalla
    • Sokeria 140.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Valkoisista rypäleistä tehty portviini on sävyltään meripihkankeltainen. Hedelmäisyydestä löytyy sitruksisuutta ja kivellisiä hedelmiä. Tämä viini on kypsynyt 7 vuotta tammitynnyreissä. Lágrima tarkoittaa kyyneltä ja on makein versio valkoisesta portista.
    • Ruokapari: Makea valkoinen port on hyvä aperitiivi sellaisenaan tai suolattujen / paahdettujen manteleiden seurassa. Kokeile makean version kanssa myös sitruuna-marenkipiirakkaa.
  • Portonic

    Valkoinen portviini. Kuivempi.

  • Niepoort Dry White Port
    • 7. Niepoort Dry White Port
    • Portugali, Dry White Port
    • 17.98 €
    • 0.75 litraa
    • 88 pistettä Viinikartalla
    • Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio
    • Sokeria 65.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Valkoisesta portviinistä on myös kuivempi versio. Tämä viini on kypsynyt 3,5 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä. Maku on hunajainen ja ananaksinen.
    • Ruokapari: Kuiva versio ei maistu erityisen makealle ja on siksi sopiva suolaisten pikkusyötävien kanssa. Niihin voi kuulua esimerkiksi lihaleikkeitä, kylmäsavulohta, oliiveja ja juustoja. Valkoisen portviinin voi nauttia myös portonicina sekoittamalla portviiniä ja tonicia.
  • Roseeportviini

  • Offley Rosé Porto
    • 8. Offley Rosé Porto
    • Portugali
    • 19.68 €
    • 0.75 litraa
    • Sokeria 100.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Roseeportviini on melko tuore keksintö vuodelta 2008. Se on kuin ruby, ja tehty punaisista rypäleistä, mutta viinipohjan valmistusmenetelmä on kuin roseeviineissä. Maku on makea ja roseeviinin tapaan punamarjainen.
    • Ruokapari: Roseeport sopii marjaisille jälkiruoille tai sellaisenaan nautittavaksi.
  • Vintage port

  • Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010
    • 9. Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010
    • Portugali, Vintage Port
    • 49.50 €
    • 0.75 litraa
    • Sokeria 110.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Vintage port eli vuosikertaportviini tehdään laadukkaista rypäleistä ja vain hyvinä vuosina. Vintage portia kypsytään tammitynnyreissä LBV:tä lyhyempi aika, noin pari vuotta, jolloin maulle jää tilaa ilmentää valmistusvuoden olosuhteita. Pullossa vintage port voi kuitenkin kehittyä vielä pitkään, joten pitkä kellarointi on suositeltavaa ainakin 20 vuodeksi. Kellarointi kehittää makuun hienon kompleksisia piirteitä. Vintage portia ei suodateta ennen pullotusta, joten pullossa on aina sakkaa. Dekantointi tai suodatuskin on paikallaan ennen nauttimista. Vintage port kannattaa nauttia aika pian avaamisen jälkeen.
    • Ruokapari: Stilton tai nautiskeluun sellaisenaan.
Teksti:


Lue myös nämä jutut: