4 x vegaaninen viini kasvisruoille

       
Maistoimme nämä vegaaniset viinit. Lue arviot alta. (Pullokuvat: Alko)


Mikä on vegaaninen viini?


Vegaaninen viini kuulostaa ristiriitaiselta. Eikös viini ole tehty viinirypäleistä ja ole siten automaattisesti vegaaninen? Tämä kysymys tulee jatkuvasti esille some-kommenteissa. Sen vuoksi onkin parasta kerrata, mistä ihmeestä vege-viineissä onkaan kyse.

Vegaaninen viini tarkoittaa, että se soveltuu vegaanille eli henkilölle, joka ei käytä ravinnoksi eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita. Viinien kohdalla vegaanisuus kiteytyy siihen, että viinin tuottamiseen ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita.

Alko luokittelee tällä hetkellä 1045 viiniä vegaanisiksi. Määrä on koko ajan kasvanut. Silti valikoimassa on viinejä, joissa vegaanisuutta ei ole erikseen ilmoitettu. Sen ilmoittaminen perustuu tuottajan vakuutukseen ja olisi kuluttajan kannalta aina hyödyllinen tieto. Ilmoittamisvelvollisuus koskee sen sijaan allergisoivia aineita, joita usein löytyy eläinperäisistä raaka-aineista. Alkossa viinin tiedoissa on veg-symboli, jos viini on vegaaninen.

Viinihän ei ole pelkkää rypälemehua. Sen valmistuksessa käytetään muun muassa hiivaa ja makua antavia tammitynnyreitä. Näiden lisäksi on suuri joukko sallittuja lisäaineita sekä valmistusprosessissa käytettyjä aineksia. Joskus takaetiketissä voi lukea "sisältää kananmunaa", joka on monelle ihmetyksen aihe.

Viinin kirkastaminen


Eläinperäiset raaka-aineet viinin valmistuksessa liittyvät viinin kirkastamiseen. Viinihän ei ole luonnostaan kirkas, vaan pikemminkin samea käymisvaiheessa syntyneen kiinteän aineksen vuoksi. On kuitenkin alettu miettiä, miksi suodattamista tai kirkastamista ylipäänsä tarvitaan. Monet naturaalit viinit ovatkin suodattamattomia, mikä toki tuo viiniin ihan oman fiiliksen. Puhutaan, että ne tehdään samalla luonnollisella menetelmällä kuin sata vuotta sitten.

Kirkastamisessa käytetään esimerkiksi albumiinia (kananmunan valkuaisesta), gelatiinia (liivate), kaseiinia (maitoproteiini) tai kalaliimaa (kuivatusta kalan uimarakosta). Edellä mainitut aineet ovat kaikki eläinperäisiä ja sinänsä turvallisia. Vegaaniseen viiniin ne eivät kuitenkaan kelpaa. Sen sijaan vege-viinin kirkastamiseen sopii bentoniitti (savea) tai kasviproteiinit, kuten ei-allergisoiva herneproteiini.

Periaatteessa mistään yllä mainituista aineksista ei jää viiniin jäämiä. Ja kuitenkin käytännössä kaikista kirkasteaineista jää jotain, mutta hyvin vähäisessä määrin. Vaikka välttelisi kaikkea eläinperäistä, ihminen syö kuitenkin vahingossa eläinperäisiä aineksia ja varmasti paljon enemmän kuin mitä viinin kirkasteista voi saada. Esimerkiksi suklaassa on hyönteisten osia ja viikunoissa sulaneita ampiaisia.

Eettinen näkökulma


Vegaanisia näkökulmia on varmasti yhtä monta kuin on vegaanejakin ja jokainen päättää itse, mitä veganismi itselle merkitsee. Joku voi hyväksyä esimerkiksi maitotuotteet ruokavalioonsa, mikä viini-ruokapareja ajatellen on huomattava helpotus.

Itse näen asian niin, että veganismin ydin ei liity niinkään kirstamisessa syntyneen muutaman eläinperäisen molekyylin välttelemiseen viinissä, vaan kokonaisvaltaiseen eettiseen näkemykseen, jossa halutaan välttää turhaa eläinkunnan hyväksikäyttöä asioissa, jotka voi hoitaa muutenkin. Vegaaninen viini muistuttaa meitä siitä, että eläinkunnan tuotteet ovat harvoin välttämättömiä.

Osallistuin Viinimaan järjestämään Vege IG Liveen, jossa Altian viiniasiantuntija ja itsekin kasvisruokailija Mikael Karttunen, esitteli osallistujille neljä vegaanista viiniä ja suositteli viineille sopivia kasvisruokia. Viineistä kuohuviini ja punaviini olivat Espanjasta, valkoviini ja roseeviini Ranskasta.


    Katalonia, cava

  • Anna de Codorníu Organic Cava Brut
    • 1. Anna de Codorníu Organic Cava Brut
    • Espanja, DO Cava
    • 12.98 €
    • 88 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 11.50%
    • Chardonnay, Parellada, Macabeo, Xarel-lo
    • vivahteikas & ryhdikäs
    • Sokeria 8.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Ollut myynnissä yli 10 vuotta
    • Codorniun Anna Cava on todellinen klassikko ja se on ainakin aiemmin ollut myydyin cava Espanjassa. Cavahan eroaa proseccosta siinä, että cava on tehty samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja. Sen ansiosta cavassa on ryhdikäs rakenne ja vivahteikas maku.

      Codorniun kaikki cavat ovat vegaanisia, joten valinta on tämän tuottajan kohdalla helppo. Anna Cava on myös luomua. Siinä on cava-rypäleiden lisäksi käytetty Chardonnayta, mikä vie sitä samppanjan suuntaan, sillä Chardonnay on tärkeä samppanjarypäle.

      Anna on hedelmäinen ja tyylikäs cava runsaalla kuohulla. Se on monikäyttöinen sopien muun muassa aperitiiviksi, mutta erityisen hyvin se sopii tapas-ruoille. Altian viiniasiantuntija suositteleekin Anna Cavalle marinoituja ja paahdettuja kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa ja sieniä. Myös kasviskeitot sopivat kuohuvalle hyvin. Kokeile myös klassista mimosaa, puolet appelsiinimehua ja puolet cavaa.
  • Languedoc-Roussillon, valkoviini

  • GEM Blanc
    • 2. GEM Blanc
    • Ranska, Languedoc-Roussillon, IGP Pays d'Oc
    • 12.98 €
    • 80 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 12.00%
    • Grenache Blanc
    • pirteä & hedelmäinen
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tullut myyntiin 2018
    • Lasikorkilla varustettu GEM Blanc on Etelä-Ranskassa Languedoc-Roussillonissa tuotettu Pays d'Oc -viini. Se tarkoittaa viinejä, joissa tuottajalla on suurempi vapaus tehdä haluamiaan ratkaisuja. GEM on tästä hyvä esimerkki, sillä ensimmäisenä kiinnittää huomion erikoiseen pulloon, jota voi myöhemmin käyttää vaikka tyylikkäänä vesipullona.

      GEM on lajikeviini Grenache Blancista. Altialta kuulin, että nimi on muuttumassa kevällä LYV-nimiseksi ja rypäle trendejä seuraillen Sauvignon Blanciksi. Sekin kertoo tuottajan vapaudesta ja on erityisen kiinnostavaa, sillä Sauvignon Blanc sopii hyvin tulevan kesän tuoreille ja vihreille mauille sekä suomalaisille ravuille.

      Grenache Blancissa on omenaa, sitruksisuutta ja trooppista hedelmää sekä kohtuullisesti hapokkuutta, mikä tekee viinistä helposti nautittavan. Se sopii hyvin hedelmäisille salaateille, joissa on esimerkiksi salaatinlehteä, melonia ja pinjansiemeniä balsamivinegretellä. Maista ja lue arviomme myös tästä: GEM Rosé
  • Alkuviini!

    Languedoc-Roussillon, roseeviini

  • Cazes Cap au Sud Nature Wine 2018
    • 3. Cazes Cap au Sud Nature Wine 2018
    • Ranska, IGP Pays d'Oc
    • 14.98 €
    • 88 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 13.00%
    • Grenache Noir, Syrah
    • Sokeria 1.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tullut myyntiin 2018
    • Cazes Cap au Sud Nature Wine -viinissä toteutuu koko vihreä sarja: luomuviini, biodynaaminen viini, vegaaninen viini ja vielä alkuviini. Alkuviini tarkoittaa naturaalia viiniä, jossa luonnonmukaisuus kattaa koko prosessin viininviljelystä pulloon. Alkuviineissä suodattamista vältetään ja Alkon tiedoissa mainitaankin, että tämä viini saattaa sisältää sakkaa. Myös sulfiitteja vältetään. Niitä on kyllä tässä viinissä, mutta normaalia vähemmän. Sulfiitit varmistavat viinin säilyvyyden. Alkuviinejä ei yleensä kannata säilyttää pitkään.

      Biodynaamisuus taas korostaa kestävää kehitystä, luonnon monimuotoisuutta ja tasapainoa. Läheskään aina alkuviinikokemukset eivät ole hyviä, mutta tämä viini yllätti todella positiivisesti. Tässä ei ole mitään alkuviineille tyypillisiä epämiellyttäviä sivumakuja tai mehumaista rakennetta. Erinomainen viini.

      Cap au Sud on roseeviini. Puhdaspiirteisessä kuivassa maussa on hapokkuutta, punaista marjaa ja persikkaa sekä hieman trooppisuuttakin. Maussa on kiinnostavuutta lisäävä kevyesti kitkerä sivujuonne, mikä sopii erinomaisesti yhteen monille kasviksille. Jopa tomaatti piti tästä viinistä, mikä ei ole aina itsestään selvää. Loppumaussa on mausteisuutta.

      Altia suosittelee tätä monipuolisesti kasviksille, kuten myskikurpitsalle, paprikoille, portobellolle ja muille umamisille ruoille. Aiemmin mainitsemani tomaatti sisältää myös umamia. Viini toimii vielä paremmin, jos grillaat tai paistat kasvikset. Halutettasi lisää ruokaan myös fetaa, grillattua halloumia tai paistettua tofua.
  • Katalonia, punaviini

  • Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza Organic 2018
    • 4. Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza Organic 2018
    • Espanja, Katalonia, DO Costers del Segre
    • 10.99 €
    • 85 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 14.00%
    • Cabernet Sauvignon, Tempranillo
    • mehevä & hilloinen
    • Sokeria 1.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Ollut myynnissä yli 10 vuotta
    • Raimat tekee monia edullisia, mutta laadukkaita viinejä. Raimat Abadian maku on hillomaisen marjaisa. Siinä on vadelmaa, karhunvatukkaa ja mustaherukkaa. Maku on myös kivan hapokas ja tamminen lakritsisella jälkimaulla.

      Sopiiko kasvisruoat punaviinille? Kun punaviini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen, voi pari löytyä helpommin. Mitään tanniinimonstereita ei kannata kasviruoille sovittaa. Tällaiselle punaviinille sopii hyvin sieniruoat, kuten portobelloburgeri majoneesilla ja juustolla. Nyhtökaurasta tehty ragu valkosipulilla toimii myös varmasti.
Katalonia, josta kuohuviini ja punaviini tulevat
[kartta: Espanja]
Madrid
1. Katalonia
1. Katalonia


Languedoc-Roussillon, josta valkoviini ja roseeviini tulevat
1. Languedoc-Roussillon




Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: