Chardonnaysta tehdään kahta täysin erilaista viiniä. Tammen käyttö jakaa viinin kahteen luokkaan: Terästankissa kypsynyt chardonnay on kevyempi, pirteämmän sitruksinen ja hedelmäinen. Tammessa kypsyneessä chardonnayssa maistuu tammen tuomat piirteet, kuten paahteisuus, kermaisuus, öljyisyys, voi, vanilja ja hunaja. Yksinkertaistetusti sanottuna toinen on raikas ja toinen on raskas.
Terästankissa kypsyneen chardonnayn ominaisuudet luodaan viinitarhalla ja siinä maistuu kasvualueensa ominaisuudet. Sen sijaan tammessa kypsynyt chardonnay on puun kyllästämä, jolloin viinin piirteet muodustuvat kellarissa kypsyessään.
Vaikka raikkaampia tammettamattomia viinejä tehdään yhä enemmän, hienoimmat, kalleimmat ja säilytystä kestävät chardonnayt ovat tammitettuja. Parhaimmat näistä tulevat Burgundista, Ranskasta ja voivat maksaa mitä vaan. Ikääntyneet Burgundin chardonnayt ovat järisyttävän hienoja kokemuksia, lähellä parasta, mitä viinit voivat tarjota. Ne ovat myös ruokaviinien aatelia.
Toisaalta tunnetuin tammettamaton tyyli tulee myös Burgundista, Chablis'n alueelta. Chablis on aina chardonnay ja aito versio on mielestäni tammettamaton. Myös tammea käytetään jonkin verran kalliimmissa chablis-viineissä, mikä voi lopulta tehdä hallaa alueen maineelle, koska Burgundissa on paljon muitakin tammitettuja chardonnay-viinejä. Omaleimaisuus voi siis kärsiä.
Kokoonnuimme 14 henkilön voimin maistamaan sokkona tammitettuja chardonnay-viinejä viidestä eri maasta. Vaikka odotimme raskaampia maistelukokemuksia, kaikki olivat tammesta huolimatta melko raikkaita. Ja koimme myös todellisen yllätyksen, kun voittajaksi valikoitui halvin viini!
Terästankissa kypsyneen chardonnayn ominaisuudet luodaan viinitarhalla ja siinä maistuu kasvualueensa ominaisuudet. Sen sijaan tammessa kypsynyt chardonnay on puun kyllästämä, jolloin viinin piirteet muodustuvat kellarissa kypsyessään.
Vaikka raikkaampia tammettamattomia viinejä tehdään yhä enemmän, hienoimmat, kalleimmat ja säilytystä kestävät chardonnayt ovat tammitettuja. Parhaimmat näistä tulevat Burgundista, Ranskasta ja voivat maksaa mitä vaan. Ikääntyneet Burgundin chardonnayt ovat järisyttävän hienoja kokemuksia, lähellä parasta, mitä viinit voivat tarjota. Ne ovat myös ruokaviinien aatelia.
Toisaalta tunnetuin tammettamaton tyyli tulee myös Burgundista, Chablis'n alueelta. Chablis on aina chardonnay ja aito versio on mielestäni tammettamaton. Myös tammea käytetään jonkin verran kalliimmissa chablis-viineissä, mikä voi lopulta tehdä hallaa alueen maineelle, koska Burgundissa on paljon muitakin tammitettuja chardonnay-viinejä. Omaleimaisuus voi siis kärsiä.
Kokoonnuimme 14 henkilön voimin maistamaan sokkona tammitettuja chardonnay-viinejä viidestä eri maasta. Vaikka odotimme raskaampia maistelukokemuksia, kaikki olivat tammesta huolimatta melko raikkaita. Ja koimme myös todellisen yllätyksen, kun voittajaksi valikoitui halvin viini!