Näytä ruokalista
       

Maksapatee viinisuositus

Tälle ruualle sopii keskitäyteläinen ranskalainen punaviini

Ruuan ainekset, joihin viinisuositus perustuu

  • Maksa
  • Kananmuna
  • Kerma
  • Anjovis
  • Sipuli
  • Inkivääri
  • Voi
  • Siirappi
  • Persilja
  • Konjakki

Maksapatee

Pâté on alunperin ranskalainen vuokaan tehty ruoka, jossa jauhelihaa, maksaa, rasvaa, kasviksia, yrttejä ym. aineita sekoitetaan keskenään seokseksi ja kypsennetään vesihauteessa uunissa. Pateesta muodostuu kokonainen vuoanmuotoinen 'kakku' tai mureke, jonka annetaan jäähtyä. Patee jähmettyy ja maku kehittyy, kun sitä säilytetään jääkaapissa. Patee tarjotaan kylmänä.

Pateitahan on monenlaisia kaloista kasviksiin ja yksi nimitys on terriini. Terriinissä seoksessa voi olla esimerkiksi isompia paloja. Myös maksamakkara on eräänlainen patee. Maksapateessa pääasiallinen aines on maksa, joskus hienostuneesti hanhenmaksa, mutta meidän versiossa maksa on broilerin tai naudan maksaa. Patee on juhlava herkku hyvin varustetuissa noutopöydissä ja se on tyypillinen joulupöydän alkuruoka.


Viinisuositukset

Pateelle sopivaksi viiniehdotukseksi kävisi makea ranskalainen jälkiruokaviini, ainakin hanhenmaksalle, mutta makean viinin yhdistäminen menukokonaisuuteen alkupaloilla on haastavaa eikä aina niin sopivaa. Päädyimmekin ehdottamaan punaviiniä, Burgundin beaujolaista tai pinot noir. Molemmat viinit ovat raikkaita ja keskitäyteläisiä.

Valitsimme Gamay-rypäleestä tehdyn beaujolaisin, joka ei ole siis beaujolais nouveauta, vaan Beaujolaisin alueen parhaan luokituksen Beaujolais Cru. Viini tulee Julius Caesarin mukaan nimetystä kylästä Juliénas. Viinissä riittää sopivasti hapokkuutta, mausteisuutta ja marjaisuutta, jotka sopivat hyvin raikastamaan maksaa ja muutenkin alkupaloille erilaisissa kattauksissa.

Toinen ehdotuksemme maksapateelle tulee myös Burgundista, klassinen Pinot Noir. Tämä tumman marjaisa ja herukkaisen aromikas viini sopii hyvin maksapateelle esimerkiksi joulupöydässä, sillä sitä voi maistella muidenkin jouluherkkujen kanssa.



Bouchard La Vignée Pinot Noir 2019

Bouchard La Vignée Pinot Noir 2019

  • Ranska, punaviinit
  • Rypäleet: Pinot Noir
  • Makutyyppi: marjaisa & raikas
  • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, punaherukkainen, vadelmainen, kevyen yrttinen
  • 19.99€
  • Pisteet: 81
  • Myynnissä Alkossa.

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Château des Poupets Juliénas 2019

Château des Poupets Juliénas 2019

  • Ranska, punaviinit
  • Rypäleet: Gamay
  • Makutyyppi: marjaisa & raikas
  • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapokas, karpaloinen, kirsikkainen, punaherukkainen, mausteinen
  • 14.98€
  • Pisteet: 86
  • Myynnissä Alkossa.

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
 
Katso seuraava ruoka:
JoulutortutZakuska