Näytä ruokalista
       

Maksapatee ja ranskalainen punaviini

Maksapatee: Pâté on alunperin ranskalainen vuokaan tehty ruoka, jossa jauhelihaa, maksaa, rasvaa, kasviksia, yrttejä ym. aineita sekoitetaan keskenään seokseksi ja kypsennetään vesihauteessa uunissa. Pateesta muodostuu kokonainen vuoanmuotoinen 'kakku' tai mureke, jonka annetaan jäähtyä. Patee jähmettyy ja maku kehittyy, kun sitä säilytetään jääkaapissa. Patee tarjotaan kylmänä. Pateitahan on monenlaisia kaloista kasviksiin ja yksi nimitys on terriini. Terriinissä seoksessa voi olla esimerkiksi isompia paloja. Myös maksamakkara on eräänlainen patee. Maksapateessa pääasiallinen aines on maksa, joskus hienostuneesti hanhenmaksa, mutta meidän versiossa maksa on broilerin tai naudan maksaa. Patee on juhlava herkku hyvin varustetuissa noutopöydissä ja se on tyypillinen joulupöydän alkuruoka.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Pateelle sopivaksi viiniehdotukseksi kävisi makea ranskalainen jälkiruokaviini, ainakin hanhenmaksalle, mutta makean viinin yhdistäminen menukokonaisuuteen alkupaloilla on haastavaa eikä aina niin sopivaa. Päädyimmekin ehdottamaan punaviiniä: Burgundin Beaujolais tai Rhône. Toinen viineistä on kevyt ja toinen keskitäyteläinen. Valitsimme Gamay-rypäleestä tehdyn Beaujolaisin, joka ei ole siis Beaujolais Nouveauta, vaan Beaujolaisin alueen parhaan luokituksen Beaujolais Cru. Viini tulee Julius Caesarin mukaan nimetystä kylästä, Juliénas. Viinissä riittää sopivasti hapokkuutta, mausteisuutta ja marjaisuutta, jotka sopivat hyvin raikastamaan maksaa ja muutenkin alkupaloille erilaisissa kattauksissa. Toinen ehdotuksemme maksapateelle tulee Rhônesta, täyteläisempi Syrah-viini. Tämä tumman marjaisa ja kirsikkaisen aromikas viini on luomuviini ja sopii hyvin maksapateelle etenkin joulupöydässä, koska viinissä on jouluista otetta aromien puolesta.

Château des Poupets Juliénas 2014

Château des Poupets Juliénas 2014

  • Ranska, punaviinit
  • Rypäleet: Gamay
  • Makutyyppi: marjaisa & raikas
  • Kevyt, keskitanniininen, hapokas, karpaloinen, kirsikkainen, mausteinen, hennon tamminen
  • 14.98€
  • Pisteet: 86

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Gérard Bertrand Côtes du Rhone Organic 2016

Gérard Bertrand Côtes du Rhone Organic 2016

  • Ranska, punaviinit
  • Rypäleet: Syrah, Grenache
  • Makutyyppi: mehevä & hilloinen
  • Täyteläinen, tanniininen, karpaloinen, kirsikkainen, mustaherukkainen, hennon pippurinen
  • 13.49€
  • Pisteet: 84

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Maksa
  • Kananmuna
  • Kerma
  • Anjovis
  • Sipuli
  • Inkivääri
  • Voi
  • Siirappi
  • Persilja
  • Konjakki
 
Lue seuraavaksi:
JoulutortutZakuska