Mikä on portviinin ja sherryn ero?

   
Ruby, tawny, fino ja amontillado.


Molemmat väkevöityjä viinejä


Portviini ja sherry ovat molemmat viinejä, jotka kuuluvat väkevöityjen viinien luokkaan.

Viinit väkevöidään lisäämällä kokonaan tai osittain käyneeseen viinipohjaan väkevää rypäleistä tislattua neutraalia alkoholia, siis brandya, joka nostaa alkoholiprosentin 5 - 10 prosentista 15 - 21 prosenttiin.

Jos viini käy vain osin, siihen jää haluttu määrä sokeria, jolloin lopputulos makea. Kokonaan käynyt viini on kuiva.

Väkevän alkoholin määrä lopputuotteessa on ainakin 20 prosenttia.

Portiinin ja sherryn makeusasteet


Portviinit ovat aina makeita, mutta sherryt voivat olla joko kuivia tai makeita.

Alkossa myynnissä olleista portviineistä selviää, että sokerimäärä on alhaisimmillaan vaaleissa ja roseen värisissä portviineissä, joissa sokeria on 25 - 70 g/l. Tummissa porteissa alhaisin sokerimäärä on 85 g/l ja ylin 180 g/l.

Sherryt ovat keskimäärin kuivempia. Fino-sherryn sokerimäärä voi olla täysin kuiva eli nolla grammaa litrassa.

Noin puolessa sherryistä sokerimäärä jää alle 10 g/l. Medium dry -sherryt, joita on vain vähän tarjolla, sisältävät sokeria 25 - 50 g/l.

Tyypillinen makea sherry on portviinin luokkaa, sokeria keskimäärin 120 - 140 g /l. Sherryistä löytyy kuitenkin myös P.X., jonka siirappinen makeus sisältää sokeria peräti 440 g/l. Se vastaa yli viittä desilitraa hienoa sokeria.

Portviinin ja sherryn alkoholiprosentit


Portviini on keskimäärin sherryä väkevämpää.

Alkon portviinien alkoholiprosentin keskiarvo viimeisen 15 vuodelta ajalta on 19,91. Alin prosentti on 18 ja yli 21.

Sherryissä vaihtelu on suurempaa. Keskiarvo 17,48 prosenttia, alin 15 ja ylin 21,5.

Portviinin ja sherryn alkuperä


Portviinit tulevat kaikki Portugalista Douron alueelta.

Sherryjen kotimaa on Espanja ja Jerezin alue.

Portviineissä ja sherryissä käytetyt rypälelajikkeet


Portviinit tehdään useimmiten tummista rypäleistä, mutta vaaleat portit tehdään vaaleista rypäleistä. Tyypillisimmät tummat lajikkeet ovat Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca ja Touriga Nacional.

Sherryt tehdään aina vaaleista (ts. vihreistä) rypäleistä. Suurin osa sherryistä tehdään Palominosta, mutta myös lajikkeet Moscatel (Muscat) ja Pedro Ximénez (P.X.) ovat käytössä.

Portviinin ja sherryn värisävyt


Portviinit ovat tyypillisesti punaviinin punaisia, mutta värin variaatioita löytyy vaaleaan, meripihkaan, roseeseen ja kellanruskeaan (tawny).

Sherryjen väriskaala vaihtelee myös paljon. Väreistä löytyy vaalean vihertävää, kullankeltaista, meripihkaa, mahonkia, pähkinänruskeaa ja tummanruskeaa.

Miten käytät portviiniä ja sherryä


Kuiva sherry toimii parhaiten aperitiivina, mutta myös ruokaviininä esimerkiksi tapasten kanssa.

Makea port ja makea sherry ovat jälkiruokaviinejä. Kakut ja suklaat ovat hyviä kumppaneita.

Portviini ja sherry ovat hyviä myös drinkeissä. Esimerkiksi valkoisesta portviinistä syntyy portonic sekoittamalla portviiniä ja tonicia.

Portviinin ja sherryn maku ja tyyli


Vähemmän kypsynyt ruby port on tyyliltään raikkaan hedelmäinen ja marjainen.

Tawny-portviini muuttuu pitkän tammitynnyrikypsytyksen aikana, jolloin makuun kehittyy kuivatun hedelmäisiä, karamellisia ja pähkinäisiä aromeja.

LBV kypsyy tammitynnyrissä neljästä kuuteen vuotta. Maku on viikunainen, kirsikkainen ja suklainen.

Vaalea port on maultaan sitruksinen, hunajainen tai ananaksinen.

Roseeportissa maistuu punamarjaisuus.

Fino-sherry on lähimpänä valkoviiniä. Se tehdään ilman hapettumisen vaikutusta, minkä ansiosta siitä löytyy tuoreempia sitruksisia makuja.

Oloroso-sherry hapettuu ja saa pähkinäisiä makuja.

Amontillado on finon ja oloroson välimuoto myös maullisesti.

Pedro Ximenes on viskositeetiltaan siirappia ja maultaan luumusoppaa.

Vuosikerrat portviineissä ja sherryissä


Osa portviineistä tehdään vuosikertaviineinä. Tällöin vuosikerta on mainittu ja nimessä on usein sana "vintage".

Sherry on aina vuosikerraton blendi. Ikääntyminen tapahtuu solera-menetelmällä, jossa eri-ikäisiä viinejä siirretään tynnyristä toiseen ja sekoitetaan eri vuosikertojen kanssa.

Portviinin ja sherryn säilyvyys


Avaamaton ruby-portviini säilyy muutaman vuoden, LBV-portit ja tawnyt pidempään. Vintage-porteissa säilytysaika on pitkä, jopa vuosikymmeniä.

Portviinit säilyvät avattuna noin 4-6 viikkoa, mutta vintage port kannattaa nauttia avaamisen jälkeen parin päivän sisällä.

Sherryä ei lähtökohtaisesti kannata säilyttää, mutta se voi avaamattomana säilyä viitisen vuotta.

Kun pullo avataan, fino-sherry säilyy jääkaapissa ainakin viikon verran. Muut makeammat tai oksidoituneet sherryt säilyvät pidempään, jopa joitakin kuukausia.

Alkossa myynnissä olevat portviinit ja sherryt


Alkon portviinit | Alkon sherryt

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: