Ravintola Näsinneula - Riesling & Co -viikot 2024

   
Riesling & Co -Viikot Ma 20.5. - Su 2.6.2024. Saksalaisia viinejä on tarjolla Tampereella myös Näsinneulan upeissa maisemissa.

Näsinneulassa neljä ruokalajia Emrich-Schönleberin upeilla viineillä


Saksan Viinitiedotus kutsui minut kierrokselle tutustumaan Riesling-viikkojen tarjontaan Tampereella. Viikoilla keskitytään keväisiin makuihin ja saksalaisiin valkoviineihin, erityisesti rieslingiin. Mukana tapahtumassa on yhteensä 50 ravintolaa ja viinibaaria 15 paikkakunnalta. Tampereella viikkoihin osallistuu 8 ravintolaa.

Näsinneulan maisemat antoivat taas parastaan, kun vierailupäivälle sattui aurinkoinen ja tyyni päivä. Aava Näsijärvi esitti isoa osaa lumoavan sinisenä.

Näsinneulan menu (68 euroa) on rakennettu Emrich-Schönleberin viineille. Tämä on yllättävä, mutta tervetullut muutos aiempaan, sillä viinit samalta tuottajalta toi kokonaisuuteen lisää arvokkuutta.

Emrich-Schönleber Nahen alueelta kuuluu Saksan viinintuottajien kärkikaartin VDP-järjestöön, ja on valittu 100 parhaan saksalaisen tilan joukkoon jo vuonna 1991.

Näsinneulassa pääset maistamaan weisburgunderin (Pinot Blanc), riesling-kuohuviinin, "Frühtau" Rieslingin ja parhaan Grosse Lage -tarhan (Frühlingsplätzchen) Riesling Auslesen, jälkiruokaviinin, jonka rypäleet ovat kasvaneet 70 prosenttia kaltevilla etelärinteillä.

Viinipaketin hinta on 41 euroa.

Alkuruokana maistoimme palsternakkahummusta, pähkinää ja marinoituja tomaatteja. Mukava pikku annos, joka herättelee ruokahalun. Annoksen tärkein osa on herkullinen hummus, jota olisin mielelläni kaapinut leivällä.
Weisburgunderin raikas hedelmäisyys, pehmeähappoisuus ja kevyesti pirskahteleva luonne sopivat hyvin tällaiselle pienelle annokselle.


Toisena ruokalajina on parsaa, karhunlaukkaa ja muikun mätiä - tietysti Näsijärvestä. Mäti tuo annokseen suolaisuutta ja syvyyttä. Parsa on täydellisen kypsää. Todella herkullinen annos, josta haluaa maistaa viimeisetkin murut.


Pirteä ja mineraalinen kuohuviini on mädin paras kaveri, joten lasiin kaadettu riesling-kuohuviini on parsalle ja mädille täydellinen viinipari. Raikas ja elegantti maku on hedelmäisyydeltään vihreän omenainen ja päärynäinen.


Kolmantena ruokalajina on risotto verde (vihreä risotto) ja paahdettua siikaa, jonka hiiltynyt pinta kaipaa viiniltä voimaa.


Aamukasteeseen viittaava Frühtau on intensiivinen riesling, jossa on mineraalisuutta, petrolia, mausteisuutta, yrttisyyttä ja pitkä jälkimaku. Frühtau ja kalan hiiltyneen paahteinen pinta keskustelevat luontevasti keskenään.


Jälkiruokana maistamme crème brûléen ja raparperia. Annoksessa yhdistyy raparperihilloke, kylmä jäädyke, paahtovanukkaan upeasti lohkeava pinta ja sisältä lusikoitava pehmeän kermainen vanukas.


Jälkiruoan kanssa maistamme raikkaan hedelmäisen auslesen, jossa sokeria on 115 grammaa litrassa. Se ei kuitenkaan maistu yhtään niin makealle, sillä hapokkuus on korkea.


Riesling & Co -Viikot 2.6.2024 asti.

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: