Ravitsemisliike Aisti - Riesling & Co -viikot 2024

   
Riesling & Co -Viikot ma 20.5. - su 2.6.2024. Saksalaisia viinejä on tarjolla Tampereella myös Ravitsemisliike Aistissa.

Aistissa kolmen ruokalajin Von Riesling -menu ja useita riesling-viinejä


Saksan Viinitiedotus kutsui minut kierrokselle tutustumaan Riesling-viikkojen tarjontaan Tampereella. Viikoilla keskitytään keväisiin makuihin ja saksalaisiin valkoviineihin, erityisesti rieslingiin. Mukana tapahtumassa on yhteensä 50 ravintolaa ja viinibaaria 15 paikkakunnalta. Tampereella viikkoihin osallistuu 8 ravintolaa.

Tampereen Työväen Teatterin kulmalla sijaitseva maalaishenkinen teatteriravintola Aisti tarjoilee Riesling-viikoilla menun (52€), joka sisältää yllättäen myös lihaa. Rohkea veto, jonka sopivuudesta valkoviinille toki keskustelimme.

Laadukkaat raaka-aineet ja kokeileva asenne välittyy. Viinilistalta (Mosel, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen) löytyy muutamia saksalaisia rieslingejä, myös alkoholiton versio.

Alkuruokana maistoimme vihreää parsaa, kylmäsavulohta, tilli-crumblea ja mousseline-kastiketta. Annoksessa on jännästi nokare kermavaahtoa. Parsassa oli juuri oikea kypsyys.


Weingut Trenz Steinhaus Riesling Trocken (Rheingau). Tosi hapokas, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Klassinen valinta parsalle.


Pääruokana karitsan ulkofilee, laventelikastiketta, valkoista parsaa ja suolaista täyteläisyyttä tuova parmesan-perunaterriini. Lihassa oli täydellisen murea suutuntuma ja laventelikastikkeessa mielenkiintoista vivahteikkuutta.


Weingut Bretz Riesling Spätlese Feinherb (Rheinhessen). Jos tummalle lihalle sovitetaan valkoviini, sen tulee on aika voimakas ja täyteläinen. Hedelmäinen makeus (persikkaa, päärynää), reilut hapot ja nostattava petrolisuus muodostavatkin runsaan kokonaisuuden, joka toimii yllättävän hyvin punaisen lihan kanssa. Toki valkoinen parsa ja peruna sopivat valkoviinille muutenkin. Petrolisuus saa laventelista kaverin.


Jälkiruokana raparperia, valkosuklaamoussea ja mansikkasorbettia. Aistin jälkiruoissa on aina paljon makua ja hyvä makujen tasapaino. Raparperin hapokkuus, upean täyteläinen mousse ja raikastava sorbetti toimivat hienosti yhteen.
Vaikka tämä jälkiruokaviini ei tulekaan Saksasta, tätä kannattaa maistaa. Todella mielenkiintoinen harvinaisuus Roussillonista Etelä-Ranskasta. Muscat de Rivesaltes on erikoisesti vaalea väkevöity viini, joka on tehty rypäleistä Muscat d'Alexandrie ja Muscat à Petits Grains. Muscat-tyyliin kukkainen ja makea maku, jossa riittää potkua myös mustapippuriselle raparperille.


Riesling & Co -Viikot 2.6.2024 asti.

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: