Mehevä zinfandel on grilliruokien viini
Järjestimme zinfandel-tastingin, joka oli superkiinnostava, koska en muista olleeni koskaan aiemmin tastingissa, joka olisi keskittynyt pelkästään zinfandeliin. Harvinaista herkkua siis.
Lajikkeen alkuperä on Kroatiassa, josta se on kulkeutunut Italiaan (1700-luku) ja sittemmin Kaliforniaan (1800-luku). Italiassa Zinfandel tunnetaan nimellä Primitivo.
Käytännössä on vain kaksi suurta Zinfandel-aluetta: Kalifornia (17 000 hehtaaria) ja Apulia Italiassa (11 000 hehtaaria). Muualta maailmasta ei zinejä juuri löydy.
Alkosta löytyy tällä hetkellä 48 punaviiniä, joissa on Zinfandel-nimistä rypälettä. Näistä 26 on yhden rypäleen lajikeviinejä. Maat: Chile (1 viini), Italia, Kroatia (1 viini) ja suurimpana Yhdysvallat. Italialaiset zinit ovat usein primitivoja, mutta italialaisilla on oikeus nimetä viininsä ”Zinfandel” - myös Yhdysvaltojen markkinoille.
Primitivoa sisältäviä punaviinejä on 50, joista 30 on lajikeviinejä. Kaikki ovat Italiasta. Yhteensä zinfandel-viinejä on siis noin 100, joista puolet lajikeviinejä.
Zinfandeleissa alkoholia on paljon, koska epätasaisesti kypsyvänä lajikkeena viimeisetkin rypäleet ovat kypsiä vasta, kun osa rypäleistä on jo rusinaisia. Tämä tarkoittaa sokereita ja korkeaa alkoholipitoisuutta.
Hedelmävetoinen, hillomainen, roteva ja alkoholiltaan lihaisa zinfandel on tyypillisesti karhunvatukkainen, kirsikkainen, luumuinen ja vadelmainen sekä mokkainen, savuinen ja suklainen.
Ruokasuositukset liittyvät yleisesti amerikkalaiseen bbq-ruokaan, burgereihin ja alkoholin ansiosta tummaan suklaaseen.
Kannattaa maistaa myös erikoisuus White Zinfandel, joka on itse asiassa puolimakea roseeviini. Monet tykkää.
Kuuden zinfandelin sokkotesti
Maistoimme Alkon valikoimasta 11 maistajan voimin kuusi zinfandelia, kolme Kaliforniasta ja kolme Apuliasta. Äänestyksessä, jossa jokainen valitsi kolme parasta, voiton vei Apulia, mutta hopea ja pronssi menivät Kaliforniaan. Löydät tulokset alta maistelujärjestyksessä.