![](https://www.viinikartta.fi/lib/img/articles/laatu-cavat-rivissa-hero.jpg)
Cava-kuohuviini
Cavalla tarkoitetaan yleisesti espanjalaisia perinteisellä menetelmällä tehtyjä kuohuviinejä, joiden valmistajista Codorníu ja Freixenet ovat suurimmat ja tunnetuimmat.
Kaikki espanjalaiset kuohuviinit eivät kuitenkaan ole luokituksensa puolesta cavoja, vaikka kiusaus onkin suuri kutsua cavoiksi myös corpinnatia ja conca del riu anoiaa.
Tässäkin tastingissa oli kaksi ei-cavaa, mutta koska näissä uusissa luokituksissa on kyse vain markkinoinnista ja entisten cava-talojen halusta erottua cava-perinteestä, otettiin mukaan myös pari luokituksen ulkopuolista cava-tyylistä kuohuviiniä.
Vaikka cavoista 60 prosenttia on edelleen perusblendiä Xarel-lo, Macabeo ja Parellada, yhä tyypillisempää on kansainvälisten lajikkeiden, kuten Chardonnayn ja Pinot Noirin, käyttö. Näin oli myös voittajakolmikossa.
Peruscavoista tutun Codorníun pronssi oli yllätys, sillä kyseessä oli tastingin halvin viini. Loistavaa hinta-laatua siis. Ja näköjään Jaume Serrakin voi olla huippu gran reserva -tasolla.
Gramona oli jälleen kerran pettymys. En tiedä mikä siinä on, mutta pettymyksiä on tullut liian usein. Kallein viini oli vähän vaikea, mutta voisi toisessa mielentilassa olla helmi.
Kahdeksan cavan sokkotesti
Maistoimme Alkon valikoimasta yhdeksän maistajan voimin kahdeksan cavaa tai cava-tyylistä kuohuviiniä. Lähtökohtana oli laatu, joten halvimmat cavat jätettiin pois. Näiden cavojen hinnat olivat välillä 15 - 36 euroa.
Sokeria näissä kuohuvissa on vain vähän, ja mukana olikin peräti viisi "brut naturea". Se tarkoittaa laadun lisäksi sitä, että viinissä maistuu vain hedelmän oma sokeri ja siten myös aito maku ilman lisätyn sokerin pyöristävää vaikutusta. Löydät tulokset alta maistelujärjestyksessä.