LiVin Riesling & Co -viikkojen menu 2023

       
Riesling & Co -viikkojen menu tarjolla Ravintola LiVissä 22.5. - 4.6.

Riesling-viikkojen menussa ei tarvitse tyytyä hyvään


Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin maistamassa Ravintola Livin Riesling & Co -viikkojen menun. Tässä saksalaisten viinien ja erityisesti rieslingin ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana peräti 60 ravintolaa 16 paikkakunnalta.

LiV on pieni eurooppalaiseen ruokakulttuuriin keskittynyt ravintola, jonka moniulotteiset, ja yllättävät, annokset tehdään pieteetillä ja tarjotaan laatuviinien kanssa. LiVin motto Miksi tyytyä hyvään kuvastaa hyvin tekemisen asennetta ja taidokkuutta.


Aperitiivina saamme maistaa Liebiegin tilan Sekt Riesling Brutia, josta löytyy mukavasti paahteisuutta, sitruksisuutta ja mineraalisia vivahteita. Moni-ilmeinen ja tyylikäs kuohuviini Moselista.

Alkuruokana tarjotaan parsaflan, parsannuppusalaattia ja friteerattua pecorinoa. Monissa annoksissa, kuten tässäkin, yhdistyvät pehmeys, rapeus ja tuoreus.

Liebiegin viinillä jatketaan. Alkuruoan kanssa maistuu Liebieg Wolkentanz Riesling 2021. Hapokkaan suutuntuman lisäksi viinissä on runsaan mineraalisia piirteitä. Viinin hedelmäisyydestä nousee omenaa ja kivellisiä hedelmiä. Hillitty kokonaisuus, joka antaa alkupalalle juuri oikeanlaisen nosteen.


Toisena alkuruokana maistamme pintapoltettua graavisiikaa, siikawallenbergia, keltuaiscremeä, kukkakaalia, kurkkuspagettia ja perunasalaattia.

Viinivalinta siialle on Rheinhessenistä, parhaalta Schlossberg-tarhalta tuleva Gustavshof Grauburgunder Schlossberg. Viinissä maistuu mineraalisuus, elegantti hedelmäisyys ja toffeemaiset vivahteet. Selvästi edellistä voimakkaampi ja tiiviimpi maku. Hieno ja täyteläisempi pinot gris (grauburgunder) rakentaa siltaa etenkin ruoan hiillostetulle maulle ja keltuaiscremelle.


Toinen ruoka on joko kevätkananpoika tai päivän kala. Saimme maistaa molemmat.

Päivä kala on kuhaa, joka tarjotaan lime-voikastikkeen kanssa. Lihaisan oloinen kuha saa kaverikseen jyrkiltä rinteiltä tulevan Liebieg Trittenheimer Apotheke Riesling 2019 -viinin, jonka hedelmäinen ja runsaan vivahteikas maku toimii voikastikkeen kanssa hienosti yhteen. Jäännössokeri maistuu kevyesti hunajaisena.

Lisäksi maistamme ranskalaista vapaana juossutta kevätkananpoikaa (confit), juureskakkua, perunapyreetä ja tummaa huhtasienikastiketta.

Kananpojan kanssa paritettu upea Liebieg Pinot Noir 2019 on jo herkku sinänsä. Viinissä maistuu tumma ja syvä marjaisuus, mausteisuus ja savuisuus. Erinomainen ruokaviini, mutta toimii myös nautiskeluviiniä, sillä tämän viinin kohdalla haluaa pysähtyä.


Väliruoan jätämme nyt väliin. Se olisi keittiömestarin valitsema juusto ja cantaloupehilloke.

Jälkiruoan sen sijaan maistamme. Se on valkosuklaasemifreddo ja raparperisorbetti. Annoksesta löytyy toffeeta, marjaa, suklaata - ja munkki!

Lasiin kaadetaan Schmitges Treppchen Riesling Auslese 2020, makean hunajainen ja hapokas riesling Moselista. Lisäksi maistamme Liebieg Pölicher Held Riesling 2018 -jälkiruokaviinin. Todella intensiivinen ja jalohomeinen Moselin riesling, varsinainen helmi.
Liebiegin tilan lisäksi LiVissä on saatavilla hienoja viinejä Weingut Jakob Jungilta. Ja mikäli asiakas niin haluaa, kellarista löytyy aarteita.

Riesling-viikkojen menu (ruoka) on hinnaltaan 72 €. Huomaa myös Riesling-viikkojen kunniaksi järjestettävät viinintekijäillalliset Weingut Jakob Jung (ke 31.5. klo 18) ja Schlossgut Liebieg (pe 2.6. ja la 3.6.).

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: