Riesling & Co -Viikot. Menu tarjolla Näsinneulassa 22.5. - 4.6.2023.
Näsinneulan neljän ruokalajin menu järvimaisemassa on mieleenpainuva
Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin maistamassa Näsinneulan Riesling & Co -viikkojen tarjonnan. Tässä saksalaisten viinien ja erityisesti rieslingin ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana peräti 60 ravintolaa 16 paikkakunnalta.
Näsinneulan supernopea elämyshissi johdatteli tunnelmaan ja ravintolaan astuessa henkeäsalpaava kesäinen järvimaisema levittäytyi koko komeudessaan.
Alkupalana tarjotaan kukkakaalia ja korvasientä. Annoksen suutuntuma on kermainen, päällä rapeaa "lunta", joka narskuu kivasti hampaissa.
Raumland Cuvée Katharina Brut Nature 2016 toimii hyvänä vastapainona ja raikastaa annoksen kermaisuutta. Raumland kuuluu Saksan eturivin kuohuviinituottajiin. Tämä Pinot Noir -vetoinen kuohuviini on malliesimerkki siitä, miten samppanjamaisia tuotteita Saksassa osataan tehdä. Huikea rakenne, tyylikäs hedelmäisyys ja mielettömän hyvät hapot!
Toinen ruoka sisältää Hauhalan hanhea ja valkoista parsaa. Annoksessa on hienoja elementtejä, osin pirteitä, kuten tomaatti-hollandaisea ja sieniketsuppia. Kokonaisuus on erinomainen ja hanhi suussa sulavan pehmeää.
Viinivalinta on pieneltä Ahrin alueelta tuleva Graf von Are Spätburgunder Trocken 2021, karpaloinen spätburgunder (pinot noir), jonka marjaisan hapokas ja mausteinen maku jatkuu pitkään. Varsin onnistunut kokonaisuus.
Maistamme vielä paahdettua siikaa, herne-piparjuuri risottoa ja fermentoitua hernepyrettä. Annos on niin kauniin vihreä, ettei siihen tohdi koskea. Siian nahka täydellisen rapea. Perinteisen oloinen, mutta hyvin tehty annos on myös täyttävä, joten tällä menulla ei jää nälkäiseksi.
Viininä tarjotaan Toni Jostin Riesling Alte Reben 2014, tuottaja, jonka viinejä arvostan korkealle. Ikääntyneen viinin ihastuttavan petrolista tuoksua jää mielellään nuuhkimaan pidempäänkin. Hyvät hapot, mineraalisuus ja leveä hedelmäisyys muodostavat yhdessä ruoan kanssa tasapainoisen kokonaisuuden.
Jälkiruokana tarjottava crème brûlée on klassikko. Kanelijäätelö sopii kokonaisuuteen hyvin.
Lasiin kaadetaan myös klassikko, makea Silvaner Eiswein 2021, joka tehdään jäätyneistä rypäleistä. Jäätyminen tiivistää aromit ja nostaa viinin sokeripitoisuutta. Hyvin aromikas ja intensiivinen viini, jonka kanssa crème brûléen karamellimainen rapea pinta toimii hyvin yhteen.
Näsinneulan Riesling & Co -viikkojen menu on kaikinpuolin loistava ja tasapainoinen kokonaisuus viineineen. Suosittelen lämpimästi. Menu 66 € ja viinipaketti 46 €.
Teksti:
Janne Putkonen
Janne Putkonen
Lue myös uusimmat jutut:
Château Maucamps 2006
Kehittynyt bordeaux hyvään hintaan.
Chablis on klassinen rapuviini
Domaine Laroche Chablis Saint Martin
Superaromaattinen valkoviini Uudesta-Seelannista
Rapaura Springs Classic Sauvignon Blanc
Pehmeähappoinen sauvignon blanc alennettuun hintaan
Edna Valley sauvignon blanc Kaliforniasta
Aglianico del Vulture
Tumma Etelä-Italian punaviini
Jardin de Fête Rosé Bio viinipussi
Hyvän hinta-laadun roseeviini eteläisestä Ranskasta.
19 Crimes Snoop Dogg Cali Rosé
Aidolla Kalifornian asenteella.
Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner
Alkon ainoa grüner veltliner kartonkitölkissä.
Huippulaadukas Laetitia Pinot Noir Kaliforniasta
Kalifornian pinot noireista harvoin löytää näin hyvää laatua tällä hinnalla.
Kungfu Girl Pinot Noir
Amerikkalainen grilliviini-uutuus.
Codorníu Albariño hanapakkauksessa
Cava-tuottajan avaus valkoviinien suuntaan. Lue arviomme.
Seitsemän kalaruoan ateria italialaisilla viineillä
Mitä jos juhannuksena olisikin seitsemän kalaruokaa samalla kertaa?
Maison Sichel 1883
Sulfiititon punaviini Bordeaux'sta
Ei voimassa olevaa hakua. Tee haku hakulomakkeella