
Tuulensuussa iso valikoima omatuontiviinejä
Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin katsastamassa Gastropub Tuulensuun Riesling & Co -viikkojen tarjonnan. Tässä saksalaisten viinien ja etenkin rieslingin ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana yhteensä peräti 60 ravintolaa 16 paikkakunnalta.
Tuulensuussa ei ole erillistä riesling-menua, mutta nälkäiseksi ei jää, sillä toinen toistaan innovatiivisempi pubi-annos houkuttelee välittömästi maistelemaan asettelullaan, väreillään ja mauillaan.



Rehevän kasvislautasen, marinoitujen oliivien ja sardiinileipien palan painikkeeksi maistuu riesling. Tarjontaa löytyy peräti 50 - 70 viiniä, joista 10 - 15 saa myös laseittain. Saksalaisia punaviinejä löytyy parikymmentä.
Maistoimme kolme viiniä, joista kaksi oli jo viime vuodelta tuttua Nahen Schneideria. Tila on kuulunut samalle suvulle jo 1500-luvulta lähtien. Viljelyksiä on 27 hehtaaria.
Lisäksi maistoimme Pfalzista tulevan Weegmüller "Alte Reben"-rieslingin eli viinin vanhoista köynnöksistä.

Jakob Schneider Riesling Trocken 2021 on perusvarma suorittaja: hyvän hapokas, mutta kuitenkin suunmyötäinen ja maltillisen aromikas. Jos ei kaipaa mitään tajunnan räjäyttävää kokemusta, tässä on hyvä perusriesling, joka maistuu kaikille.
Jakob Schneider Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2020 on parempi palstaviini. Se tarkoittaa sitä, että viljelyksillä tietyllä "kaistaleella" on optimiolosuhteet rypäleiden kypsymiselle, esimerkiksi rinteessä, jossa rypäleet saavat enemmän aurinkoa ja maaperän veden läpäisyvyys on parempi. Palstaviinin maku heijastelee ainutlaatuisella tavalla paikallisen "terroirin" olosuhteita.
Tarkemmin juuri tästä palstasta en tiedä, mutta maku on huikea. Se riittää, sillä nyt rytisee. Petrolin, kivellisten hedelmien ja yrttien aromaattisuus luovat vyyhdin, johon haluaa upota. Loistoviini!
Weegmüller Herrenletten Alte Reben Riesling 2014 edustaa kypsyneempää makua. Hienosti kehittynyt riesling, jossa vihreää yrttisyyttä.
Tuulensuun vahvuus on sen laaja viinivalikoima. Se on yksin hyvä syy käydä Tuulensuussa maistelemassa Riesling & Co -viikkojen viinitarjontaa yhdessä pienten tai isojen syötävien kanssa.
Janne Putkonen
Lue myös uusimmat jutut:
Maista nämä 12 viiniä vuoden 2025 aikana
Antaudu tarinan vietäväksi ja lähde retkelle maailman ympäri näiden kahdentoista kiinnostavan viinin parissa.
Tyylikäs crémant joulun ja uudenvuoden juhliin
Tarjoa ohessa kampasimpukoita ja hedelmäsalsaa.
Loimu 2024
Maistoimme Loimun vuosikertaglögin. Lue arviomme.
Blossa 24 Edinburgh
Maistoimme Blossan vuosikertaglögin. Lue arviomme.
Vite Colte Barbera d'Asti
Vuosi vuodelta tunnetumpi barbera-punaviini on kasvattunut suosiotaan myös jouluviininä.
Roseeviini joulun alkupaloille
Tyylikäs uutuus Toscanasta.
Upea Torre Mora Scalunera Rosso
Sisilian aromikas punaviini ja Calabrian mausteinen pasta.
Mitkä viinit sopivat linturuoille?
Lintuviinit testissä ankalle, fasaanille, hanhelle ja sorsalle
Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec
Kaamosajan lämmittävä punaviini lahjaksi, takkatulen ääreen ja monille liharuoille.
Mitä eroa on Attikin ja Santorinin assyrtikoilla?
Maistoimme Papagiannakos Assyrtikon erikoiserästä.
Mitä eroa on portviinillä ja sherryllä?
Listasimme yhdeksän kohtaa, joissa portviini ja sherry eroavat
Beck's Burgers & Bar Pinot Noir -viikolla
Beck's sijaitsee Tampereella Tammelan uudella stadionilla.
Aistin Pinot Noir -viikon menu Tampereella
Aisti sijaitsee Tampereen Työväen Teatterin kulmalla. Käy maistamassa!