Ravitsemisliike Aistin Pinot Noir -viikon menu 2022

       
Saksan Pinot Noir -viikko 24.10. - 30.10.2022. Tämä menu on tarjolla Tampereella Ravitsemisliike Aistissa koko lokakuun.

Ravitsemisliike Aistin Pinot Noir -menu 2022


Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin maistamassa Aistin Pinot Noir / Spätburgunder -viikon tarjonnan Tampereella. Tässä saksalaisten spätburgunder-viinien ympärille rakentuvassa tapahtumassa on erityistarjonnallaan mukana yhteensä 9 ravintolaa Tampereelta, Turusta, Helsingistä, Espoosta ja Mikkelistä. Spätburgunder on saksalainen nimi Pinot Noirille.

Teatteriravintola Ravitsemisliike Aisti valmistaa maalaishenkisiä ja fiinimmän kotiruoan tyylisiä aterioita Tampereen Työväen Teatterin kulmalla. Kausiruoka tehdään lähellä tuotetuista raaka-aineista. Annoksista löytyy aina jokin innovatiivinen ja yllättävä kulma, joka herättää kiinnostavasti makuhermot.

Aperitiiviksi lasiin kaadetaan kuohuviiniä Pfalzista. Dr. Bürklin-Wolf Cuvée Brut (Spätburgunder, Chardonnay) osoittautuu ryhdikkääksi tapaukseksi, jota voi ajatella myös lohipääruoalle tai vaikka läpi aterian nautittavaksi. Aperitiivina se on myös elementissään.

Hieno hedelmäinen tuoksu antaa sitruksisuutta, keltaista omenaa ja tyylikästä paahteisuutta. Maku on pirteän hapokas ja hedelmäisyydeltään leveä. Vivahteikkuutta viiniin on syntynyt 18 kuukauden hiivasakkakypsytyksestä.


Alkuruokana saamme savustettua ankanrintaa, tyrni-vinaigrettea, pekaanipähkinää ja keltaisena loistavaa kurpitsapannukakkua. Kurpitsa tuo hienosti väriä syyskauden pimenevän tunnelmaan. Tyrnikastike sopii hyvin pannukakulle ja tekee kokonaisuudesta raikkaamman. Kastiketta olisi tosin saanut olla hieman enemmän.

Ideat ei lopu tähän. Sopivasti savustettu ankka saa kaverikseen pekaanipähkinää, joka oli itselleni erikoisempi yhdistelmä, mutta se tuo kyllä kokonaisuuteen jännää ulottuvuutta.

Viiniksi ankalle tarjotaan Karl Haidle Spätburgunderia, jossa on samaa savuisuutta kuin tiivismakuisessa ankanrinnassa. Viinin raikas hapokkuus ja vahva marjaisuus sopivat ruoalle todella hyvin, eikä tammikypsytys jyrää ruoan makua. Viinin ominaisuudet sallivat sen nauttimisen läpi menukokonaisuuden.
Pääruoan kohdalla siirrymme kalaan. Yrttikuorrutettu lohi, piparjuurikastike ja paahdettu maa-artisokkapyree tuovat mieleen omat kotikokkailut, mutta annoksesta löytyy myös fiinimpiä kulmia.

Rapeaksi paahtunut yrttikuorrute tuo oivallisen lisänsä juuri sopivan kypsälle lohelle, jota on muuten tässä testiannoksessa vain puolet tarkoitetusta. Punaiseksi värjäytynyt pikkelöity fenkoli piristää annoksen tunnelmaa.

Viinivalinnan voi tehdä kahdesta suunnasta. Karl Haidle Spätburgunderin maku ei riitele annoksen kanssa, mutta ei toisaalta anna lisänostettakaan. Siksi valitsisin itse ruoalle aiemmin maistetun kuohuviinin, jossa kyllä riittää rakennetta ja jonka aromikkuus sopii paremmin tälle kala-annokselle. Toisaalta jos et ole tottunut yhdistämään punaviiniä ja kalaa, nyt olisi tilaisuus kokeilla.Jälkiruoaksi nautimme, minusta tuntuu että perinteiseen tapaan, suklaakakkua ja vaniljajäätelöä. Annoksessa on myös mantelista fangipane-täytettä, päärynää ja vaniljalientä. Aivan loistava klassinen herkku.

Menu on tarjolla Aistissa ma 24.10. - la 29.10.2022.

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: