Bistro Kattila Riesling & Co -viikoilla 2022

   
Riesling & Co -viikot 9.5. - 22.5.2022 keskittyy saksalaisiin viineihin.
Maistuvia viini-ruokapareja on saatavilla muun muassa Tampereella Bistro Kattilassa koko toukokuun ajan.

Kattilan menu ja saksalaisten pientuottajien viinejä


Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin Tampereella katsastamassa Bistro Kattilan Riesling & Co -viikkojen tarjonnan. Tässä saksalaisten viinien ja etenkin rieslingin ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana noin 70 ravintolaa ja viinibaaria 20 paikkakunnalta ympäri Suomen.

Hallituskadulla näkyvällä paikalla sijaitseva Bistro Kattila on helppo löytää, sillä se paistaa silmään vaikka olisi vain ohikulkumatkalla. Ovesta kannattaa kuitenkin astua sisään. Tarjolla on laadukasta bistroruokaa ja pientuottajien viinejä. Riesling & Co -viikkojen menussa on 11 ruokalajia, joista valita. Menulle suunniteltuja viinejä löytyy seitsemän.


Ensimmäisenä sain maistaa Pfalzin chardonnayta Von Winningiltä ja vitello tonnatoa. Pfalzin alueen viinit ovat tyypillisesti aika täyteläisiä. Tässä chardonnayssa on suuri omenainen hedelmäisyys ja hyvä hapokkuus. Maku on vahva, mutta myös elegantti.

Vitello tonnato on mukaeltu suomalaiseksi. Vasikanliha on vasikkaa, mutta tonnikala on korvattu suomalaisilla järvikaloilla. Ja tässä kohtaa puhutaan nimenomaan roskakaloista, kuten lahnasta ja särkikaloihin kuuluvasta säynestä. Oikeissa käsissä näistä kaloista saa irti huippuluokan makuja. Chardonnay sopi hienosti myös kastikkeen majoneesin ja kapristen makuun.
Andreas Schmitges Riesling tulee Moselista. Alueen tyyliin viinissä on jonkin verran jäännössokeria, mikä korostaa maun hedelmäisyyttä. Viinin sitruksisuus ja vihreät sävyt sopivat hienosti raparperilohelle ja annoksen parsalle. Jorgurttikastikkeen happamuudelle viinin pieni makeus oli hyvä tasapainottava lisä.
Nahessa Monzingenin kylällä on yli tuhatvuotinen perinne viininvalmistuksessa. Alueen parhaisiin tuottajiin lukeutuu Emrich-Schönleber. Tilalla on kokoa 19 hehtaaria ja vuosituotanto 130 000 pulloa. Enin osa tuotannosta on rieslingiä. Sain maistaa "Frühtau" Monzinger Riesling Trockenin.

Viini on kevyesti tammitettu, minkä ansiosta viinissä on voimakas maku, joka sopii täydellisesti runsaalle kuha-annokselle. Tästä annoksesta ei jää nälkä. Jos haluaa maistaa vain yhden ruokalajin, tämä annos on riittävä, sillä perunat, herneet, krutongit, punaviinikastike ja voi ovat täyttäviä elementtejä. Nahen tammi-riesling on tälle annokselle paikallaan.
Dautelin makea auslese tulee vähemmän tunneltulta viinialueelta, Württembergistä. Viini on täyteläinen, sopivan makea ja hunajainen. Vadelmainen herkku ja auslese on hyvä lopetus menulle. Vadelmajäätelö, kinuski ja raparperi löytävät viinistä miellyttävän parin.
Bistro Kattilassa on viehättävä pienen ravintolan tunnelma ja maut aitoja. Riesling & Co -viikkojen menu on tarjolla toukokuun ajan.

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: