Gastropub Tuulensuu Riesling & Co -viikoilla 2022

       
Riesling & Co -viikot 9.5. - 22.5.2022 keskittyy saksalaisiin viineihin.

Tuulensuussa häkellyttävän laaja omatuontiviinien valikoima


Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin katsastamassa Gastropub Tuulensuun Riesling & Co -viikkojen tarjonnan. Tässä saksalaisten viinien ja etenkin rieslingin ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana noin 70 ravintolaa ja viinibaaria 20 paikkakunnalta ympäri Suomen.


Tampereella Hämeenpuistossa sijaitseva Gastropub Tuulensuu on tunnettu häkekellyttävän monipuolisesta olut- ja viinitarjonnastaan. Tuleensuu jopa kehottaa valmistautumaan valtavaan valikoimaan. Fiilikseen pääsee jo baaritiskillä, jossa katse harhailee pitkänkin tovin ennen kuin tavoittaa kasvot tiskin takana.

Tuulensuun viinilista "Riesling & Muut saksalaiset viinit" sisältää peräti 74 viiniä. Puolet viineistä on Tuulensuun omaa tuontia. Listalta löytyy muutamia vanhempia tuttavuuksia, kuten Dautel, Toni Jost ja Von Winning sekä Raumlandin samppanjatasoiset kuohuviinit. Tällä kertaa minulle kuitenkin suositeltiin uutuuksia Nahesta, Jakob Schneiderin seitsemän viinin kattausta.

Schneiderin tila on kuulunut samalle suvulle jo 1500-luvulta lähtien. Viljelyksiä on 27 hehtaaria.


Ensimmäisenä lasiin kaadettiin silvaneria, joka on valitettavasti jäänyt rieslingin varjoon. Silvanerin elegantti mineraalisuus tekee siitä gastronomisen viinin, minkä huomasin myös Tuulensuussa, kun lusikoin samalla parsakeittoa. Tämän silvanerin litran pullokokoko kertoo, että kyseessä on raikas perusviini, josta on hyvä aloittaa.
Sitten pöytään tuotiin rieslingejä. Kaikki Schneiderilta. Oli mahtavaa huomata, miten tuottajan tyylistä saa paremman kuvan, kun maistaa samalla kertaa useampia talon viinejä. Huomasin, että jokaisessa viinissä on oma kiinnostava kulmansa: toisessa enemmän hedelmää, toisessa hienompi mineraalisuus. Omaan suuhuni viimeisenä maistettu Niederhäuser Felsensteyer Riesling Trocken oli paras, sillä jäännössokeri, aromikkuus ja mausteisuus muodostivat voimakkaamman, mutta myös tasapainoisen kokonaisuuden. Kaikki ovat kyllä tyylikkäitä viinejä.


Jos silvaner on rieslingiä tuntemattomampi, saksalainen chardonnay on siihen nähden harvinaisuus. Sellaistakin pääsee Tuulensuussa maistamaan. Chardonnayn kanssa maistuu herkullinen haukimureke.
Riesling Auslese on makeampi viini, joka toimii jo sinällään jälkiruokana. Makeus on kuitenkin hyvin hallinnassa, eikä siis ollenkaan imelä. Persikoihin ja ananakseen viittaava hedelmäisyys on hunajaista. Hyvä hapokkuus tasapainottaa kokonaisuuden.

Erikoisuutena maistoimme vielä makean ja vähätanniinisen punaviinin (Dornfelder), joka kuulemma herättää epäilyksiä, mutta useimmat tykkäävät. Ihan hauska marjainen viini, joka toimii vaikka digestiivinä tai juustojen seurassa.
Tuulensuun vahvuus on sen laaja valikoima, jonka saksalaisten viinien tarjontaan kannattaa käydä tutustumassa Riesling & Co -viikoilla. Tässä tiivistunnelmaisessa ravintolassa kannattaa myös tilata pieniä tai isompiakin syötäviä. Ruokiin on suunniteltu juomasuositukset.

Teksti: