
Henriksin keittiömestarin syysmenu kauden raaka-aineista ja saksalaisilla pinot noir -viineillä
Saksan Viinitiedotuksen kutsumana kävin yhdessä Sivumaku-blogin kanssa katsastamassa Henriksin Pinot Noir -viikon tarjonnan Tampereella. Tässä saksalaisten spätburgunder-viinien ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana yhteensä 12 ravintolaa Tampereelta, Turusta, Helsingistä ja Lappeenrannasta. Spätburgunder on saksalainen nimi Pinot Noirille.

Henriks on Tampereen Satamakadulla sijaitseva perinteikäs klassikkoravintola, joka tarjoaa kauden raaka-aineista tehtyä lähiruokaa. Pinot Noir -menuun on käytetty kotimaista tryffeliä, jota on jatkossa tarkoitus etsiä myös Tampereelta.
Alussa tarjotaan poron routapaistia, puikulaperunaa, tryffeliä ja karpaloa. Perunat ovat hauskasti sipseinä. Tryffeli ei maistu liikaa. Karpalohillo yhdistää Karl May Pinot Noiriin, jonka punamarjaisuus ja hapokkuus toimivat muutenkin hienosti alkuruoan kanssa. Viini on myös kiinnostavalla tavalla maanläheisen vivahteikas.



Väliruokana tarjoillaan menun ulkopuolelta sorsan maksasta ja sydämestä tehtyä pateeta. Karpalohillon hapokkuus tasapainottaa makua.

Pääruokana saamme maistaa sorsaa kahdella tapaa, tryffelillä maustettua perunafondantia, keltajuurta ja konjakkikastiketta. Aika tuhti lihaisa setti, joten ruoka kaipaa runsasta, mutta myös raikastavan hapokasta viiniä. Franz Hahn Spätburgunder onkin edellistä viiniä täyteläisempi ja kevyesti hillomainen viini, jossa hedemäisyys on kirsikkaista ja punamarjaista.


Jälkiruoassa on suklaan, lakritsin ja puolukan makuja. Ohessa tarjotaan kekseliäästi glühweinia, joka on Henriksissä itse sekoitettu pinot noirista ja mausteista. Maku on todella onnistunut, joskin hyvin makea, mutta toimii juuri siksi loistavasti yhteen suklaakakun kanssa.


Henriksin syysmenu on täyttävä kokonaisuus, joka toimii hyvin saksalaisten pinot noirien kanssa. Lisäksi glühwein oli hieno yllätys!
Menu on tarjolla Henriksissä ti 26.10. - la 30.10.2021.
Janne Putkonen
Lue myös uusimmat jutut:
Tiedätkö mikä viini on gavi?
Gavi on Italian tärkeimpiä valkoviinejä. Gavi tunnetaan erityisesti Isossa-Britanniassa, mutta Suomessa se on ollut harvinainen tapaus.
Millainen viini schiava on?
Tämän harvinaisen italialaisen punaviinin aitous ihastuttaa.
Nyhtölammasburgeri ja Tarapacá Pinot Noir Reserva
Mutkaton pinot noir Chilestä toimii mainiosti kreikkalaisvaikutteisen nyhtölammasburgerin seurassa.
Valkoinen malbec - tämä siitä tulee tietää
Onko Malbecista tehty valkoviini vain huono vitsi? Otimme selvää.
Fritz Walterin upeat kesäviinit: riesling, pinot gris ja roseeviini
Todella harvoin törmää yhtä hyvään laatuun noin kympin hintaluokassa.
Portugalin ruoka ja viini
Tutustuimme Portugalin ruokakulttuuriin ja neljään viinialueeseen.
Beaulieu Napa Valley Cabernet - Ronald Reaganin luottoviini
Beaulieu Vineyardsin viinit miellyttivät erityisesti Ronald Reagania.
B-Liv Organic Red Blend - ekologinen punaviini Chilestä
Chileläinen B-Liv-viinisarja on tuotettu kestävän kehityksen periaatteilla luonnon kiertokulkua kunnioittaen. Maistoimme sarjan uusimman tulokkaan.
19 Crimes The Banished - suklainen grilliviini kesään
19 Crimes -sarjan tämän vuoden australialainen uutuus The Banished, lue arviomme.
19 Crimes Sauv Block 2021 - loistava Bordeaux-sekoite Australiasta
19 Crimes on tunnettu australialainen viinisarja, jonka uusimpana tulokkaana esiteltiin tänä keväänä Bordeaux-tyylinen sekoitevalkoviini Sauvignon Blancista ja Sémillonista.
Ogier Châteauneuf-du-Pape L’Âme Biologique - klassikkoviini luomuna
Châteauneuf-du-Pape on klassikkoviini Rhônesta. Ogierilta on juuri tullut myyntiin luomuversio uutta vuosikertaa 2020. Otimme sen testiin.
Ruffino Chianti - todellinen klassikko pääsiäisviiniksi
Ruffino Chianti kuuluu klassikoviinien kaanoniin. Sen ansiosta italialainen punaviini on tullut tunnetuksi maailmalla.
19 Crimes Snoop Cali Red - hedelmävetoinen pehmeä punaviini
19 Crimes -viinien uusin aluevaltaus on Kalifornia, josta Snoop Doggyn nimikkoviini tulee.