Ravintola Aistin maalaishenkinen Riesling-menu
Tampereella Työväen Teatterin kulmalla sijaitseva Ravitsemisliike Aisti tarjoaa maalaishenkisiä ruokaelämyksiä kauden raaka-aineista.
Kävin Saksan Viinitiedotuksen kutsumana katsastamassa Aistin tarjonnan Riesling & Co -viikoille. Tässä saksalaisten viinien ja etenkin rieslingin ympärille rakentuvassa tapahtumassa on mukana 60 ravintolaa ympäri Suomen.
Astuin ravintolaan niin aikaisin, ettei muita asiakkaita vielä ollut. Ehdinkin kuulla Aistin ruokafilosofiasta, kauden raaka-aineista, lähiruoasta ja tuoreudesta.
Menu aloitettiin savulohella, vihreällä parsalla ja tillillä. Konstailematon maalaismainen tyyli sai minut ajattelemaan tuoretta Rick Steinin ruokamatkaa Ranskaan. Ruoalle tarjottu Van Volxem Schiefer Riesling Moselista oli ihastuttavan petrolinen ja tyylikkään aromaattinen. Tämä oli loistava viini-ruokapari ja minulle jäi hetki aikaa keskittyä itse viinin makuun. Ja nautiskella.
Seuraavaksi siirryimme valkoiseen parsaan, jota en ollut vielä tänä vuonna maistanutkaan. Se tarjoiltiin ilmakuivatun kinkun ja hieman yllättäen crumblen kanssa. Ruoalle oli sovitettu Pfalzista pehmeä, hennomman hedelmäinen ja vain vähän aromaattinen Hahn Riesling Trocken. Ruoan kanssa viini oli kyllä paikallaan.
Välissä sain maistettavaksi Basserman-Jordan Paradiesgarten Riesling Kabinettin, jonka mahtavaa makua oli upeaa maistella sellaisenaankin. Sokeria viinissä on 47 g/l, mutta hyvä hapokkuus pitää makeuden kurissa. Tässä on potkua ja hunajaisuutta. Herkku jo sinänsä.
Jälkiruoaksi tarjottiin sitruunatorttua, lakritsimarenkia ja parsajäätelöä. Tämä ruoka ansaitsee erityismaininnan. Ainekset olivat hyvin kaukana toisistaan, mutta onnistuivat kokonaisuutena hämmentävän hienosti. Ai että tykkäsin. Basserman-Jordania kokeilin jälkiruoan kanssa, vaikka sitä ei sille ollutkaan sovitettu. Sen makeus (puolimakea) ei aivan riittänyt tortun makeudelle, mutta viini sopii heille, jotka eivät pidä kovin makeista viineistä.
Maalaishenkisissä ravintoloissa on ihan oma minun makuuni sopiva fiiliksensä. Oma kotikokkaamiseni perustuu useimmiten samansuuntaiseen ideaan.
Näitä riesling-viinejä ja niille sovitettuja ruokia on tarjolla Aistissa ainakin Riesling & Co -viikkojen ajan 17.5. - 31.5.2021. Käy maistamassa!
Janne Putkonen
Lue myös uusimmat jutut:
Maista nämä 12 viiniä vuoden 2025 aikana
Antaudu tarinan vietäväksi ja lähde retkelle maailman ympäri näiden kahdentoista kiinnostavan viinin parissa.
Tyylikäs crémant joulun ja uudenvuoden juhliin
Tarjoa ohessa kampasimpukoita ja hedelmäsalsaa.
Loimu 2024
Maistoimme Loimun vuosikertaglögin. Lue arviomme.
Blossa 24 Edinburgh
Maistoimme Blossan vuosikertaglögin. Lue arviomme.
Vite Colte Barbera d'Asti
Vuosi vuodelta tunnetumpi barbera-punaviini on kasvattunut suosiotaan myös jouluviininä.
Roseeviini joulun alkupaloille
Tyylikäs uutuus Toscanasta.
Upea Torre Mora Scalunera Rosso
Sisilian aromikas punaviini ja Calabrian mausteinen pasta.
Mitkä viinit sopivat linturuoille?
Lintuviinit testissä ankalle, fasaanille, hanhelle ja sorsalle
Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec
Kaamosajan lämmittävä punaviini lahjaksi, takkatulen ääreen ja monille liharuoille.
Mitä eroa on Attikin ja Santorinin assyrtikoilla?
Maistoimme Papagiannakos Assyrtikon erikoiserästä.
Mitä eroa on portviinillä ja sherryllä?
Listasimme yhdeksän kohtaa, joissa portviini ja sherry eroavat
Beck's Burgers & Bar Pinot Noir -viikolla
Beck's sijaitsee Tampereella Tammelan uudella stadionilla.
Aistin Pinot Noir -viikon menu Tampereella
Aisti sijaitsee Tampereen Työväen Teatterin kulmalla. Käy maistamassa!