Portviinivinkit erilaisiin tilanteisiin.

       
Tämän tunnelmallisen jutun on kirjoittanut Viinikartan käyttäjä. Viinikartta suosittelee portviiniä erityisesti joulun hiljaisempiin hetkiin.

Portviini nautiskeluun

Tykkään portviineistä oikein tosi paljon. Enkä ajattele, että portviinin pitäisi olla jotain hienostelua tai jotain erityistä. Erityistä niistä tekee ehkä ainoastaan monien Alkon myymälöiden varsin rajallinen valikoima...

Alkosta löytyy kuitenkin vajaa kymmenen sellaista porttia, joita on tullut useampaan kertaan osteltua. Minulla käyttö ei yleensä ole sellaista perinteistä ruuan jälkeen juuston kanssa jälkiruokaviininä, vaan melko usein ihan sellaisenaan nautiskellen. Joskus jopa hyvässä seurassa.

Ruby ja Tawny

Mielestäni erilaiset portit soveltuvat juurikin erilaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi kylmissään pulkkamäestä sisään tullessa lämmikkeeksi kävisi oikein mainiosti lämminhenkinen ja tumman punainen ruby. Esimerkiksi sieltä edullisimmasta päästä oleva Niepoort Ruby. Rauhalliseen takkatulen äärellä vietettyyn hetkeen sen sijaan sopisi vallan hienosti jokin vivahteikas ja hienostunut tawny, esimerkiksi Kopke 20 Years Old Tawny. Tuo on mukavasti tuollaisessa pienemmässä pullossa, niin pääsee hyvän tawnyn pariin pienellä rahalla. :)

LBV-portit ja vintage-portit

Portviineihin tutustumiseen hyviä ovat rubyt, mutta erityisesti suosittelisin oikeastaan kaikkia Alkosta saatavia LBV-porteja (Late Bottled Vintage), joissa on jo hienoja vivahteita, mutta jotka toisaalta ovat hyvin samankaltaisia keskenään ja siten eivät ehkä kovasti yllätä mihinkään suuntaan. Erinomaisia silti ja varmasti saa mitä tilaa. Esimerkkinä Graham's Late Bottled Vintage Port.

Kun perusportit on kokeiltu, ne kaikkein yllättävimmät ja hienoimmat jutut voi sitten löytää vanhoista suodattamattomista vintage-porteista, joissa usein jo pelkästään pullon olemus vahasinetteineen herättää kunnioitusta.

Kopken sävy lasissa


Teksti:


Lue myös nämä jutut: