3 x uusiseelantilainen punaviini

       
Maistoimme nämä Uuden-Seelannin punaviinit. Lue arviot alta.


Uuden-Seelannin laadukkaat punaviinit


Uusi-Seelanti on tunnettu etenkin raikkaista valkoviineistään, mutta maapallon toisella puolella ymmärretään myös punaviinin päälle. Uuden-Seelannin suosituin punainen rypäle on Pinot Noir, josta maan erityiset kasvuolosuhteet tuottavat erittäin tunnistettavaa kevyttä ja keskitäyteläistä punaviiniä. Pinotin lisäksi Uudessa-Seelannissa suositaan myös muita perinteisiä ranskalaisia punaviinilajikkeita ja sekoituksia.

Yksi maan arvostetuimmista viineistä on Te Mata Estaten Bordeaux-tyylinen Coleraine-viini, jonka saapumista Alkon valikoimiin olimme odottaneet jo pitkään. Coleraine kannattaisi potentiaalinsa puolesta haudata kellariin vielä vuosien ajaksi, mutta emme malttaneet olla maistamatta sitä jo tuoreeltaan. Kulttiviinin kaveriksi otimme maisteluun myös kaksi hieman matalamman hintaluokan punkkua Uudesta-Seelannista.


    Marlborough Pinot Noir

  • Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2018
    • 1. Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2018
    • Uusi-Seelanti
    • 19.98 €
    • 87 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 13.50%
    • Pinot Noir
    • marjaisa & raikas
    • Sokeria 1.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Tullut myyntiin 2011
    • Arvostetun tuottajan Villa Marian Pinot Noir on parusvarma malliesimerkki Uuden-Seelannin pinotista. Viinin keveys ja marjaisuus on läsnä jo tuoksussa. Myös viinin läpikuultava väri antaa olettaa jotain raikasta. Viinin mausta löytyy kaikki pinotin peruselementit, joiden lisäksi taustalta löytyy tammea, maanläheisyyttä ja nahkaa.

      Villa Marian Pinot Noir on tasapainoinen viini. Voimakas marjainen hedelmäisyys pysyy ryhdissä sopivan hapokkuuden ansiosta. Ruokaviininä tämä pinot toimii parhaiten yksinkertaisten makujen kanssa. Voimakkaasti maustetut tai rasvaiset ruuat tekevät viinistä mehumaista. Viinin oma mausteisuus soveltuu parhaiten etenkin vaalealle lihalle ja jopa kalalle.
  • Hawkes Bay Merlot

  • Giesen Estate Merlot 2019
    • 2. Giesen Estate Merlot 2019
    • Uusi-Seelanti, Hawkes Bay
    • 19.89 €
    • 87 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 13.00%
    • Merlot
    • mehevä & hilloinen
    • Sokeria 2.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tullut myyntiin 2020
    • Siirryttäessä Uuden-Seelannin pohjoissaarelle, alkaa ilmasto olla sopivampaa myös täyteläisempien viinien tuotantoon. Giesenin veljesten tila sijaitsee itse asiassa eteläsaaren Marlborough-alueella, mutta tämän viinin he tuottavat pohjoisen lämpimällä Hawkes Bayn alueella.

      Uuden-Seelannin merlotia on harvemmin tarjolla yhden lajikkeen viininä. Yleensä se on mukana sekoiteviineissä, jolloin kokonaisuuteen saadaan enemmän kompleksisuutta. Äkkiä voisi olettaa, että nyt on kyseessä laadukasta tavaraa, sillä sitä ei ole haluttu sekoittaa muihin lajikkeisiin.

      Giesenin merlot tuoksuu edeltävän pinotin jälkeen todella tumman hedelmäiselle. Maultaan viini on kuitenkin vain keskitäyteläinen, eikä yhtään niin runsaan hilloinen, kuin saattaisi olettaa. Viinistä löytyy pientä hapokkuutta ja hentoja tanniineja, mutta kokonaisuutena viini on yllättävän kevyt. Tyyli on melko samanlainen kuin Itävallan viileiden viinialueiden punaisissa.

      Ruuan kanssa viinin ryhti katoaa nopeasti ja pehmeä hedelmäisyys valtaa makumaailman voimakkaasti. Viiniin kaipaisi hieman lisää hapokkuutta ja tanniineja, jotta se olisi kunnon lihaviini. Vaikka kyseessä onkin laadukkaasti tehty ja virheetön viini, soveltuu se parhaiten niin sanotusti yleisviiniksi.
  • Kulttiviini!

    Hawkes Bay Bordeaux-sekoite

  • Te Mata Estate Coleraine 2018
    • 3. Te Mata Estate Coleraine 2018
    • Uusi-Seelanti, Hawke's Bay
    • 84.99 €
    • 94 pistettä Viinikartalla
    • Alkoholia 13.50%
    • Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
    • roteva & voimakas
    • Sokeria 1.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tullut myyntiin 2020
    • Tästä viinistä ei superlatiiveja puutu! Te Mata -tila on Uuden-Seelannin vanhin toiminnassa oleva viinitila ja monien mielestä myös arvostetuin. Kulttimaineensa tila on saanut viimeistään nykyisen omistajansa Buckin perheen tinkimättömän työn tuloksena. Tilan rypäleet viljellään tarkoin valikoiduilla tarhoilla, joista osa on jopa suojeltu, koska ne ovat niin merkittäviä ja uniikkeja viinikulttuurin näkökulmasta. Tilan rypäleet myös poimitaan ja valikoidaan käsin, jotta viiniin päätyy vain parhaat mahdolliset raaka-aineet.

      Coleraine on klassinen bordeaux-sekoitus Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc rypäleistä. Sekoitus on ideaali, sillä Hawkes Bayn viinialueella on Ranskan Bordeaux’ia muistuttava ilmasto, johon alueen uniikki maaperä tuo vielä oman lisänsä. Te Matan Coleraine ei olekaan ainoastaan Uuden-Seelannin paras bordeaux-blendi, vaan se kilpailee kärkipaikasta ihan koko viinimaailman mittapuulla.

      Mainittakoon, että tällä hetkellä saatavilla oleva vuoden 2018 Coleraine on vielä auttamattoman nuori viini ikääntymispotentiaaliinsa nähden. Kärsivällisen viini-intoilijan kannattaa laittaa pullo kellariin ja miettiä avaamista about kymmenen vuoden kuluttua. Maahantuojan mukaan silloinkaan ei ole vielä mikään kiire, vaan viini säilyy ja paranee vielä kahdenkymmenen vuoden ajan. Kaiken odotuksen jälkeen viiniä oli kuitenkin pakko päästä maistamaan heti.

      Viiniä dekantoitiin lähes kolmen tunnin ajan, jotta se olisi parhaimmillaan maisteluvaiheessa. Ensikosketus oli jännittävä ja viini ihastutti voimakkuudellaan kahteen edeltävään verrattuna. Tuoksussa korostuu tamminen mausteisuus ja elegantti vahamainen vivahde. Suuri maku on hedelmäinen, mutta silti elegantti. Kyseessä ei ole tajunnan räjäyttävä makupommi, kuten esimerkiksi hiljattain maistettu Moss Wood, vaan hienostunut ja kompleksinen viini. Yhtäläisyydet Ranskan Bordeauxiin ovat kiistattomat.

      Viini on juotavissa jo nyt, mutta maistelun jälkeen voi hyvin nähdä, kuinka paljon viinissä on vielä kehittymisen varaa. Jos lähtökohdat ovat näin hyvät, on lopputulos aivan omaa luokkaansa. Colerainen vanhemmat vuosikerrat ovatkin niittäneet mainetta maistelusta toiseen ja viinejä on kehuttu klassikoiksi. Jos malttia riittää ja tilat ovat kunnossa, kannattaa vuoden 2018 viini todellakin laittaa säilöön.

      Superlatiivien vaikutus näkyy myös hinnassa ja saatavuudessa. Coleraine on harvinainen viini Alkon listoilla ja saatavilla on vain pieni erikoiserä. Hintaa pullolla on 85 euroa, mikä saattaa alkuun kuulostaa poskettomalta. Kyseessä on kuitenkin sen verran laadukas ja arvostettu viini, että hinta on perusteltu.
Villa Marian viinit ovat olleet Suomessa jo pitkään tuttuja. Talon pinot noir on tyypillinen eteläsaaren edustaja ja perusvarma suoritus.
Tässä maistelussa 3.5 / 5 tähteä:


Pohjoissaarella kypsyy täyteläisempiä punaviinejä Merlotista ja Syrahista. Giesenin Merlot oli miellyttävä yllätys.
Tässä maistelussa 3.5 / 5 tähteä:


Bordeaux-tyylistä viiniä on pyritty tekemään monin paikoin ympäri palloa, sillä on haluttu toistaa Bordeaux'n menestys. Te Mata Estate Coleraine on erinomainen lajinsa edustaja ja pystyy kilpailemaan laadussa samanhintaisten Bordeaux-punaviinien kanssa. Viiniä voi kellaroida pimeässä ja viileässä 10-20 vuoden ajan, jonka aikana siihen kehittyy uudenlaisia kompleksisempia aromeja.
Tässä maistelussa 4.5 / 5 tähteä:


BORDEAUX-SEKOITE. Ranskalainen Bordeaux'n punaviini on sekoiteviini, joka on usein tehty rypäleistä Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc. Muita sallittuja rypäleitä ovat myös Malbec, Petit Verdot ja hyvin harvoin käytetty Carménère.


Valmistimme viineille ruuaksi lammas-sienistroganoffia ja uunipunajuuria suolapedillä. Punajuuri ja sienet pitävät pinotista. Stroganoffin täyteläisyys kaipaa toisaalta runsasta viiniä, mutta myös hapokkuutta leikkaamaan kastikkeen kermaisuutta. Te Mata Coleiraine oli paras ruokaviini, mutta kaikki viinit sopivat sinänsä ruokaviineiksi.


Uuden-Seelannin viinialueet, joilta nämä viinit tulevat
1.Hawke's Bay
2.Marlborough


Te Mata Estate Colerainea dekantoitiin kolmen tunnin ajan ennen maistelua.


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: