Listaus suklaaviineistä
Suklaan makeus liittyy viinin ja ruoan yhdistämisen perusperiaatteeseen: makealle ruoalle tarjotaan makeaa viiniä. Kuiva viini ei toimisi makean ruoan kanssa, koska ruoan makeus kuivattaa viinin makeuden tuntemusta entisestään ja kuivasta viinistä tulisi vain ekstra-kuivaa - ja kovaa. Sen sijaan voit huomata, että pelkiltään jopa imelän makuinen viini maistuu makean ruoan kanssa sopusointuiselta. Kannattaa siis varmuuden vuoksi valita viini, joka on ruokaa (tai suklaata) makeampaa.
Kaakaopapu maistuu metalliselta ja kitkerältä. Mitä enemmän suklaassa on kaakaota, sitä kitkerämpi maku on. Maku vaatii totuttelua, mutta kun makuun tottuu, suklaan kitkeryyttä ja karvautta alkaa kaipaamaan ja maitosuklaa tuntuu sen jälkeen miedolta. Tummassa suklaassa kaakaota voi olla lähes 100%. Mitä enemmän kaakaota on, sitä vähemmän makeaa suklaa yleensä on, jolloin kuivempi viini käy. Tällöin myös vähän sokeria sisältävä punaviini on sopiva valinta.
Suklaa on maultaan melko jyräävää, joten viinin tulee olla aromeiltaan ja mieluiten myös alkoholiltaan voimakas. Sen takia suklaalle usein valitaankin väkevöity viini, jossa riittää rakennetta ja vastusta suklaan voimakkuudelle ja aromikkuudelle.
Oma lukunsa on vielä suklaaseen lisätyt mausteet, marjat, hedelmät ja pähkinät, jotka voi yrittää sovittaa viinille, jossa on vastaavia aromeja.
Halusimme kokeilla myös itse minkälaisia yhdistelmiä löydämme, joten katoimme pöytään eräänä marraskuisena iltana monenlaisia suklaita raakasuklaasta suklaafondueeseen sekä viisi viiniä: 2 punaviiniä, väkevöidyn viinin, makean jälkiruokaviinin ja portviinin. Eräs yllättävä yhdistelmäkin löytyi!

Raakasuklaata, tummaa suklaata ja suklaata marjoilla. Tummalle suklaalle käy myös voimakas kuiva punaviini.

Valkosuklaata, valkosuklaata vadelmilla ja mustikoilla sekä maitosuklaata.

Kermasta ja maitosuklaasta muodostuu sula suklaaseos eli suklaafondue, johon kokeilimme dipata vaahtokarkkeja ja banaanisiivuja.

Yllättävin, mutta erinomaisesti toimiva yhdistelmä syntyi ranskalaisesta pinot noir -punaviinistä ja valkosuklaasta.

Erittäin voimakas Macvin du Jura oli kuin kukkainen makea konjakki. Tämä ekstravahva viini oli kotonaan suklaan kanssa ja sinällään huikea viinikokemus. Suklaan kanssa toimii vahva ja väketöity viini. Tätä viiniä ei saa Alkosta.

Suklaan kanssa kannattaa kokeilla erilaisia viinejä. Punaviini, väkevöity viini, portviini ja makea jälkiruokaviini ovat sopivia suklaan kumppaneita.
Yhdistä oikein suklaa ja viini
Maailma on täynnä mitä erilaisempia suklaita ja suklaajälkiruokia. Suklaan makeuden aste, kaakaon kitkeryys, suklaan aromien voimakkuus ja muut suklaaseen lisätyt ainekset luovat yhtälön, jotka määräävät sopivan viinin. Jokaiselle suklaalle löytyy kyllä suosituksensa ja itse asiassa suklaalle sopivia eri viinityyppejä on yllättävän paljon. Yhdistäminen on helppoa, kun noudatat paria periaatetta: oikea makeus ja oikea voimakkuus.Suklaan makeus liittyy viinin ja ruoan yhdistämisen perusperiaatteeseen: makealle ruoalle tarjotaan makeaa viiniä. Kuiva viini ei toimisi makean ruoan kanssa, koska ruoan makeus kuivattaa viinin makeuden tuntemusta entisestään ja kuivasta viinistä tulisi vain ekstra-kuivaa - ja kovaa. Sen sijaan voit huomata, että pelkiltään jopa imelän makuinen viini maistuu makean ruoan kanssa sopusointuiselta. Kannattaa siis varmuuden vuoksi valita viini, joka on ruokaa (tai suklaata) makeampaa.
Kaakaopapu maistuu metalliselta ja kitkerältä. Mitä enemmän suklaassa on kaakaota, sitä kitkerämpi maku on. Maku vaatii totuttelua, mutta kun makuun tottuu, suklaan kitkeryyttä ja karvautta alkaa kaipaamaan ja maitosuklaa tuntuu sen jälkeen miedolta. Tummassa suklaassa kaakaota voi olla lähes 100%. Mitä enemmän kaakaota on, sitä vähemmän makeaa suklaa yleensä on, jolloin kuivempi viini käy. Tällöin myös vähän sokeria sisältävä punaviini on sopiva valinta.
Suklaa on maultaan melko jyräävää, joten viinin tulee olla aromeiltaan ja mieluiten myös alkoholiltaan voimakas. Sen takia suklaalle usein valitaankin väkevöity viini, jossa riittää rakennetta ja vastusta suklaan voimakkuudelle ja aromikkuudelle.
Oma lukunsa on vielä suklaaseen lisätyt mausteet, marjat, hedelmät ja pähkinät, jotka voi yrittää sovittaa viinille, jossa on vastaavia aromeja.
Halusimme kokeilla myös itse minkälaisia yhdistelmiä löydämme, joten katoimme pöytään eräänä marraskuisena iltana monenlaisia suklaita raakasuklaasta suklaafondueeseen sekä viisi viiniä: 2 punaviiniä, väkevöidyn viinin, makean jälkiruokaviinin ja portviinin. Eräs yllättävä yhdistelmäkin löytyi!

Raakasuklaata, tummaa suklaata ja suklaata marjoilla. Tummalle suklaalle käy myös voimakas kuiva punaviini.

Valkosuklaata, valkosuklaata vadelmilla ja mustikoilla sekä maitosuklaata.

Kermasta ja maitosuklaasta muodostuu sula suklaaseos eli suklaafondue, johon kokeilimme dipata vaahtokarkkeja ja banaanisiivuja.

Yllättävin, mutta erinomaisesti toimiva yhdistelmä syntyi ranskalaisesta pinot noir -punaviinistä ja valkosuklaasta.

Erittäin voimakas Macvin du Jura oli kuin kukkainen makea konjakki. Tämä ekstravahva viini oli kotonaan suklaan kanssa ja sinällään huikea viinikokemus. Suklaan kanssa toimii vahva ja väketöity viini. Tätä viiniä ei saa Alkosta.

Suklaan kanssa kannattaa kokeilla erilaisia viinejä. Punaviini, väkevöity viini, portviini ja makea jälkiruokaviini ovat sopivia suklaan kumppaneita.
Suklaalle sopivia viinejä
Tuotelistauksen pullokuvat: Alko Oy. Muut kuvat: Teemu Granström