Näytä ruokalista
       

Bouillabaisse viinisuositus

Tälle ruualle sopii Provencen roseeviini

Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse.
Kuva: Viinikartta


Ruuan ainekset, joihin viinisuositus perustuu

  • Fenkoli
  • Porkkana
  • Sipuli
  • Tomaatti
  • Valkosipuli
  • Sahrami
  • Persilja
  • Peruna
  • Purjo
  • Timjami
  • Laakerinlehti
  • Kala
  • Simpukka
  • äyriäiset

Bouillabaisse

Ranskalainen kalakeitto tai kalapata bouillabaisse on klassinen ruoka Ranskan Provencesta. Nykyisen tyylin bouillabaissen alkuperä voidaan jäljittää 1600-luvulle asti Marseillen vanhaan satamaan, jossa paikalliset kalastajat tekivät pataa halvimmista kaloista, jotka eivät kelvanneet myyntiin tai olivat vähempiarvoisia.

Perinteisiä kaloja ovat olleet skorpionikala, kurnusimppu ja meriankerias. Bouillabaissessa voi olla monenlaista merenelävää, juureksia sekä Provencen yrttejä. Myös tomaatti ja valkosipuli ovat oleellisia. Kalat voidaan tarjota erikseen ja keiton liemi lautasella. Keittoon voidaan asetella grillattua maalaisleipää, jonka päällä on cayannepippurilla ja sahramilla maustettua valkosipulimajoneesia. Bouillabaisse on todella lämmittävä ja herkullinen ruoka, jossa makujen sinfonia on vertaansa vailla.


Viinisuositukset

Bouillabaissen perinteinen viinisuositus on roseeviini samalta alueelta Etelä-Ranskasta. Provencen Bandolin ala-alueelta tulee parhaat roseeviinit, mutta muukin Provencen sopivan hapokas ja mineraalinen roseeviini sopii tälle upealle kalaruoalle. Provencen roseeviini on sillä tavalla käsite, kuten bouillabaissekin, joten viini ja ruoka lyövät helposti kättä päälle.

Toiseksi vaihtoehdoksi etsimme lähialueen valkoviiniä. Valkoinen Côtes du Rhône on myös hapokas ja yrttinen viini, joka on selvä kalaviini ja sopii keitoillekin. Viini on 200 km pohjoisemmasta paikasta Tain-l'Hermitage, mutta Marseille sijaitsee saman Rhônejoen suulla, joten yhteys viiniin on.



Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Blanc 2020

Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Blanc 2020

  • Ranska, valkoviinit
  • Rypäleet: Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc
  • Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
  • Kuiva, keskihapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, aprikoosinen, kevyen yrttinen
  • 14.89€
  • Pisteet: 81
  • Myynnissä Alkossa.

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Mirabeau en Provence Classic Rosé 2020

Mirabeau en Provence Classic Rosé 2020

  • Ranska, roseeviinit
  • Rypäleet: Grenache, Syrah, Cinsault, Grenache Noir
  • Kuiva, keskihapokas, metsämansikkainen, kypsän vadelmainen, herukkahilloinen, kevyen yrttinen
  • 14.99€
  • Pisteet: 88
  • Myynnissä Alkossa.

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
 
Katso seuraava ruoka:
Ankka ja sorsa sahramikastikkeellaJouluhalko