Yalumba
Yalumba perustettiin 1849 kun englantilainen maahanmuuttaja ja panimotyöläinen Samuel Smith perheineen saapui Australiaan. Hankittuaan 30 hehtaaria viljelysmaata Angastonin luoteisrajalta alkoi ensimmäisen sadon viljely kuutamon valossa. Samuelin valitsema nimi "Yalumba" tarkoittaa aboriginaalien kielellä vapaasti käännettynä "kaikki ympärillä oleva maa". Useita vuosikymmeniä ja sukupolvia myöhemmin Yalumba tunnetaan Australian vanhimpana perheomisteisena viinitilana.
Yalumban viineissä toistuu yksilöllinen tyyli, jonka keskeiset vaikutteet tulevat yrityksen omasta taimitarhasta sekä itse valmistetuista tynnyreistä. Itse kasvatetut taimet lisäävät valmistusprosessin hallintaa rypäleen synnyinhetkestä lähtien. Lisäksi Yalumba on Australian ainoa ja yksi harvoista viinitiloista maailmalla, joilla on mahdollisuus vaikuttaa kypsyttämisessä käytettyjen tammitynnyreiden laatuun paikan päällä.
Historia antaa valmistukseen pitkät perinteet mutta yritys tunnetaan myös rohkeana uudistajana. Viinilajikkeista valkoviineissä on kokeiltu mm. parfyymista viognier-lajiketta ja punaviineissä myötäilevän notkeaa tepranilloa. Seuraava suunta näyttää olevan Välimeren-tyylisissä raikkaissa ja kuivissa valkorypäleissä kuten vermentino, fiano tai kuivuutta hyvin kestävä verdejo.
Lähde: http://www.yalumba.com
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Yalumba
Kommentit & arvostelut (4)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Väri tummanpunainen purppuranvärisin vivahtein. Tuoksu voimakas, mausteinen ja moniulotteinen – mokkaa, seetripuuta, anista. Viognier-rypäleen aromit on havaittavissa. Maku täyteläinen, tamminen, mausteinen, lämmin, pehmeä ja hillomainen. Hienot tanniinit ja pitkä jälkimaku.
Muuta: Yalumba Barossa Hand Picked Shiraz Viognier viiniin on käytetty vain Barossa-alueen parhaita rypäleitä. Se on ainutlaatuinen viini sekä tyyliltään että hedelmäisyydeltään. Viini on kypsynyt 19 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 22 % on ollut uusia. Valkoisen Viognier-rypäleen yhdistäminen runsaaseen ja voimakkaaseen Barossa Valleyn Shiraz -rypäleeseen lisää uusia ulottuvuuksia ja hienoja aromeja tuoksuun sekä pehmeyttä viinin makuun. Viognier vaikuttaa myös viinin väriin, viini on tummempaa kuin jos se olisi pelkästään Shirazista valmistettu. Viini on valmis nautittavaksi mutta kypsyy vielä noin 5-7 vuoden ajan.
Lähde: Uniq Drinks Finland
Muut kommentit ( 3 )
Viognier on yleinen Sirahin kumppani Rhonessa.
Hannu-Heikki Pulkkinen
Muokkaa PoistaOsallistui 7 maistajan ja 5 viinin Shiraz-sokkotestiin: sama rypäle, eri alueet. Pisteet kolmelle parhaalle 3-2-1, maksimipisteet 21:
Lost Canyon Stage Gulch Vineyard Syrah 2007, USA, 13 pistettä, 3 ykkössijaa, 19,86 euroa.
Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2009, AUS, 12 pistettä, 2 ykkössijaa, 27,90 euroa.
T.H. Syrah Leyda 2010, CHL, 11 pistettä 1 ykkössija, 17,59 euroa.
Ogier Cornas Les Reillots 2006, FRA, 4 pistettä, 1 ykkössija, 31,90 euroa.
Chapoutier Les Meysonniers, FRA, 2 pistettä, 20,00 euroa.
Ranskalaiset jäivät taas viimeiseksi, eikä ollut eka kerta. Ne eivät tunnu pärjäävän sokkotesteissä - ainakaan Suomessa.
Minun mielestäni paras näistä. Mausteisen makea, pehmeä, uutemainen, lakritsi.
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaTuli 6 viinin ja 15 osanottajan Australian yli 15 euron punaviinien sokkotestissä Kolmanneksi. Voiton vei kyseisessä tastingissa Hewitson The Mad Hatter Shiraz, kakkoseksi tuli K1 Pinot Noir. Tumma sävy, vaniljatanko tuoksuu. Tuntui lempeältä ensin, mutta muuttui sitten voimakkaaksi. Tanniineja löytyy. Aika alkoholinen. Ryhdikäs. Erikoisuutena on, että valmistukseen on käytetty valkoista viinirypälelajiketta Viognieria - 5%.
Janne Putkonen
Muokkaa Poista