Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l
Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l
Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen
Kommentit & arvostelut (6)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Täyteläinen ja tanniininen viini, jonka maku on tumman luumuinen. Siinä voi aistia karhunvatukkaa ja mausteisuutta. Kevyesti tamminen. Toinen osa viinistä on kypsytetty 10 kuukautta tammitynnyreissä ja toinen terästankeissa.
Alue: Aglianico del Vulturen viinialue sijaitsee 400-500 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueella sijaitsee sammunut tulivuori Monte Vulture, jonka ansiosta maaperä on vulkaanista ja runsaan mineraalipitoista.
Lähde: Uniq Drinks Finland
Muut kommentit ( 5 )
Aglianico on Suomessa huonosti tunnettu Etelä-Italiassa viljelty tanniininen rypäle. Siitä on tehty kuuluisa Taurasi ja sitten löytyy myös muita halvempia punaviinejä, kuten tämä Pipoli. Tumma tuoksu on runsas ja siitä löytyy makeaa tammista mausteisuutta ja italoviineille tyypillistä maanläheisyyttä. Maku on yllätys, se ei seurailekaan tuoksua ollen raikkaampi ja kuivempi. Hieman puraisee jo tanniinit, joten selkeästi suuta kuivattava tyyli. Kun tanniineihin mukautuu, alkaa maistamaan paremmin myös tummia hedelmiä ja marjoja. Yllättävän ryhdikäs kokonaisuus, joten toimii helposti ruokaviininä. Tähän hintaan loistohankinta.
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaAuringontäyteisen etelän rehevä ja mutkaton viini. Pihvi pippurikastikkeella. 14/20 pistettä. On hintaansa arvokkaampi. (Kauppalehti Optio 16/2017)
Muokkaa PoistaTässä viinissä on miellyttävä pehmeys. Vähäisen hapokkuuden takia kovin rasvaisia ruokia ei kannata tarjota. Talviset lihapadat ja häränpihvi puoliraakana. 4/5 tähteä. (www.hs.fi, julkaistu 5.2.2015)
Muokkaa PoistaRaikas, miellyttävän hapokas,hedelmäinen, pitkä, lämmin jälkimaku. Lounaalle ja risotoille. 12/20 pistettä. Hintaansa arvokkaampi. (Kauppalehti Optio 15/2014)
Muokkaa PoistaTummien liharuokien punaviini sopii pimeneviin iltoihin. Historiallinen viini Napolista. Hallittu tammiaromi, paksut marjat ja mausteisuus. 3/5 tähteä. (www.hs.fi, julkaistu 7.8.2014)
Muokkaa Poista