Rypäle
Viinin rypälekoostumus:
Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Petit Verdot, Tannat, Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon on kotoisin Ranskasta ja se on yleisin viinin valmistukseen käytettävä punainen rypälelajike. Rypäle vaatii suhteellisen lämpimät olot. Cabernet Sauvignon viinit ovat yleensä hyvin tanniinisia rypäleessä olevan suuren siemenmäärän vuoksi. Viinit ovat täten myös pitkäikäisiä ja vaativat pitempää kypsytystä ja pyöristymistä esim. tammitynnyreissä ennen myyntiä. Rypäleen tunnistaa voimakkaan mustaherukkaisesta tuoksusta.
Shiraz tunnetaan myös nimellä Syrah. Syrah on syntynyt spontaanina risteytymänä ja sitä on mahdollisesti viljelty jo antiikin Rooman aikoihin. Syrah on kotoisin Ranskasta, Pohjois-Rhônesta. Nykyään sitä viljellään kaikkialla maailmassa. Australiassa se on suosituin rypäle ja Barossan laakso on Australian tunnetuin Shiraz-alue. Shirazin aromeita ovat luumu, kirsikka, karhunvatukka, kukkaisuus, mustapippuri, eukalyptus, yrtit, lakritsi, suklaa, savuisuus ja mausteisuus. Syrahit ovat tanniinisia ja kestävät hyvin kellarointia. Kuumassa ilmastossa syrahit voivat muodostua hillomaisiksi.
Merlot on ohutkuorinen ja iso rypäle, joka kypsyy nopeasti ja sopeutuu erilaisiin ympäristöihin. Sitä viljellään kaikkilla viinintuotantoalueilla. Merlotissa on vähän tanniineja, joten viinit ovat helppoja juotavia. Tunnusmerkkinä on luumumainen aromi. Merlot soveltuu hyvin yhteen Cabernet Sauvignonin kanssa. Chilessä sen kanssa sekoitetaan usein Carmenèrea.
Petit Verdot on punaviinilajike, jota on käytetty Bordeauxin sekoiteviineissä etenkin Médocin alueella. Rypäleen alkuperä on luultavasti roomalaisajalla. Ranskassa rypäle kypsyy myöhään, mikä vaikeuttaa tuotantoa ja koko sato saatetaan menettää. Hyvä sato saadaan vain neljän vuoden välein. Nimi Petit Verdot 'small green' viittaa siihen, että usein rypäle ei ehdi kehittyä tarpeeksi. Tasaisemmat kasvuolosuhteet Uudessa maailmassa mahdollistaa pelkästään Petit Verdot -rypäleestä tehdyt viinit. Nuorena siitä löytyy banaaniaromia, ikääntyessään siihen kehittyy orvokin ja nahan aromeja.
Alkuperä Madiranin alueella Lounais-Ranskassa. On noussut Uruguayn omaksi rypäleeksi, kansallislajikkeeksi. Kasvatetaan myös muualla Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Italiassakin, jossa käytetään sekoiteviineissä. Uruguayn Tannatit ovat kevyempiä ja vähätanniinisempia kuin ranskalaiset. Ranskassakin korkeaa tanniinisuutta on yritetty teknisesti vähentää. Pyreneiden lähellä kasvanut Tannat sekoitetaan usein Cabernet Sauvignonin tai Cabernet Francin kanssa sekä pehmennetään pitkällä tammikypsytyksellä. Ranskalaiset Tannatit ovat alkoholisia, hyvin tanniinisia, vadelma-aromisia ja ikääntyvät hyvin. Uruguayssa Tannat sekoitetaan usein Pinot noirin ja Merlotin kanssa. Uruguayssa aromina mustaherukka.
Yksi suurimmista tummista rypälelajikkeista maailmassa. Tehdään lajikeviiniä, mutta usein sekoituksissa Cabernet Sauvignonin kanssa. Viinin sävy on vaaleampia kuin Cabernet Sauvignonissa, mutta aromit ja täyteläisyys samaa luokkaa. Aromeina löytyy pippuria, tupakkaa, vadelmaa, mustaherukkaa ja orvokkia. DNA-analyysi vuodelta 1997 on paljastanut, että Cabernet Sauvignon on Cabernet Francin ja Sauvignon Blancin risteymä. Varmuudella Cabernet Francia tiedetään viljellyn Ranskassa 1600-luvulta lähtien, luultavasti paljon kauemminkin.
Kommentit & arvostelut (3)
Pääsiäisen suositus. Tarjolla on runsaasti kaikkea: hedelmäisyyyttä, tanniineja ja hapokkuutta. Viini ei jää toiseksi esimerkiksi punertavaksi jätetylle lampaanviululle. (www.iltalehti.fi, julkaistu 23.3.2016)
Muokkaa PoistaMaussa mausteita, yrttejä ja tummaa paahteisuutta. Mainio viini vaikkapa hirvipadan kanssa. (Anna, 30.9.2010)
Muokkaa PoistaMaussa on tumman marjaisia ja savuisia piirteitä, kuten tämän tyypin viinissä kuuluu ollakin. Viini on tasapainoinen, mutta samalla kevyehkön oloinen ja aromimaailma ei nouse mitenkään lentoon. Itse kaipasin enemmän potkua. Viini on pehmeä ja mukavan hapokas. Alkoholi tuntuu voimakkaana jälkimaussa. Kokonaisuus ei nouse huippupisteille. Aromikkaiden liharuokien viini.
Janne Putkonen
Muokkaa Poista