Masi
Masi tuottaa ensiluokkaisia viinejä, joiden tyyli on moderni mutta juuret vahvasti perinteissä. Valmistuksessa käytetyt rypäleet ovat pääasiassa alueidensa alkuperäisiä lajikkeita. Niiden käsittelyssä käytetään perinteisiä menetelmiä kuten appassimento-murskausta ja fermentointia kahteen kertaan, yhdistettynä nykyaikaisiin tekniikoihin. Lopputuloksena jokainen viini saa yksilöllisen luonteen, vaikka kaikkia yhdistää alueensa tunnistettava tyyli.
Yrityksen nimi on peräisin Vaio dei Masin viinitarhasta, joka sijaitsee Negrarin laaksossa Valpolicellan klassisella viljelysvyöhykkeellä. Se oli ensimmäinen Boscanin perheen, Masin perustajien, 1770-luvulla itselleen hankkima viinitarha. Yritys on kasvattanut kokoaan sittemmin yritysostoilla, joissa on pidetty tärkeimpinä kriteereinä maaperän sijainnin ja laadun lisäksi myös historiallisia arvoja. Viimeisten vuosien aikana yritys on kehittänyt viinejään lisäksi Venetsian sekä Toscanan alueilla ja jopa Argentiinassa.
Masi on osallinen myös Valpolicellan kaikkein historiallisesti merkittävimmän viljelysalueen hallinnoinnissa. Alue on kuulunut aikanaan aateliselle Serego Alighierin suvulle, joka polveutuu runoilija Danten sukujuurista vuodesta 1353 lähtien. Masi tuottaa viiniä myös Bossi Fedrigottin tarhoilla Trentinossa sekä Argentiinan Tupungatossa.
Soave ja Valpolicella pöytäviinien lisäksi Masi taitaa alueensa edelläkävijänä myös kuivatuista rypäleistä valmistettujen AppaXXImento®, Recioto ja Amarone viinien valmistuksen. Masin viinit ilmentävät maailman johtavaa kuivatuista rypäleistä valmistettujen viinien osaamista, sillä jo vuodesta 1958 Masi on ollut luomassa tarhaviinien käsitettä Italiassa ”palsta-Amaroneillaan”. Vuonna 1964 päivänvalon näki ensimmäinen Ripasso-menetelmällä valmistettu viini Masi Campofiorin. Masi jatkokehitti myöhemmin Ripasso mentelmästä oman AppaXXImento® -kaksoiskäymismenetelmän. Osoituksena Masin merkityksestä Amarone viinien maailmanmaineelle, Masin omistaja Sandro Boscaini johtaa Amaronen ainutlaatuisuutta vaalivaa, Famiglia dell'Amarone –yhdistystä.
Lähde: http://www.masi.it, www.winestate.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Masi Agricola
Kommentit & arvostelut (4)
Maahantuojan tuotekuvaus
Costasera-rinteet saavat maksimaalisen hyödyn ilta-auringosta, joka heijastaa säteensä Garda-järveltä ja päivät ovat täällä pidempiä. Lämmin tuuli järveltä vielä optimoi olosuhteita. Amarone on uniikki viini, jota tuotetaan vain Valpolicellan alueella perinteisistä lajikkeista jotka kuivatetaan sadonkorjuun jälkeen optimaalisissa oloissa Masin ullakolla 3-4 kuukautta. Metodi on nimeltään "Apassimento". Tammikuun lopulla rypäleistä on haihtunut n 35 % vedestä ja sokeri on tiivistynyt. Corvina-lajike saa kosketuksen Botrytis-jalohometta. Rypäleet murskataan varoen, rangat poistetaa ja 45 päivän käyminen isoissa tammitynnyreissä sekä terässäiliöissä alkaa. Viini siirrettään 35 päiväksi 30-40 hl tynnyreihin alkoholikäymisen ajaksi. 80 % viinistä kypsyy 40-80hl tammitynnyreissä ja 20 % pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista osa on uusia ja osa käytettyjä. Pullokypsytys 4kk.
Täyteläinen viini grillattujen ja paahdettujen liharuokien kanssa. Erinomainen tumman riistan sekä kypsien juustojen kanssa tarjottavaksi. Usein Amarone on "meditaatioviini" hyvän illallisen jälkeen. Sikarin ystävä nauttii sen hyvän sikarin kanssa. Amarone on erinomainen laseittain tarjottava viini.
Lähde: Winestate Oy
Muut kommentit ( 3 )
Tuoksussa rusinaa, luumua, mustikkaa, jogurttia, savua ja pippuria. Maku samettisen pehmeä, konsentroitunut. Valkosipuli-yrttilammas. 14/20 pistettä. Ei ole hintansa arvoinen. (Kauppalehti Optio 16/2017)
Muokkaa PoistaAmarone tehdään kuivattamalla rypäleitä melkein rusinaksi, jotta niiden aromit ja sokeri tiivistyy. Sokerin myötä Amaronet ovat alkoholipitoisia, hieman bitterisiä, mutta aromeiltaan erittäin runsaita ja monipuolisia. Masi Costasera Amarone Classico on tyypillinen Amarone, erittäin vahva ja osin pistäväkin aloitus, mutta jälkimaku on runsas ja miellyttävä. Juustojen kanssa maku pehmenee. Vaatii ruualta runsautta. Vaikka tämän tyypin viinit sopivat vahvoille ruuille, on Amarone ennen muuta meditaatio-viini. Kun malttaa dekantoida viiniä parikin tuntia, viinistä paljastuu uskomattomia rusinaisia ja kuivattujen hedelmien aromeja. Aivan ihmeellistä, mihin viini pystyy, kun malttaa odottaa.
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaEnsituoksulta tuntuu kuin sukeltaisi herukkapensaaseen, joka on kastettu Kossuun, sillä sen verran reipas on alkoholin 'haju' tässä upeassa viinissä. Kun hetken malttaa ja maistaa, suun täyttää täyteläisen upea, samantien Italian lehtoihin illan varjoon himmeään vievä tunnelmallinen lämmin maku, joka kestää ja kurkussa polttelee alkoholi mutta ei tyrmää. Italian illat, hyvä ruoka ja tämä viini; la dolce vita!
Jaana Putkonen
Muokkaa Poista