Ferreira
A.A.Ferreira S.A., ensimmäinen ja yksi perinteikkäimmistä Portugalin portviinitaloista, perustettiin v. 1751, kun ulkomaalaiset kauppiaat Pohjois-Euroopasta jo myivät Eurooppaan Porton viinejä. Ferreiran suuruuden takana on yksi viinimaailman dynaamisimmista naisista, Dona Antonia Ferreira (1811-1896).
Jäätyään leskeksi vain 33-vuotiaana, hän omisti kaiken tarmonsa ja energiansa Ferreiran portviineille sekä rypäleiden kasvatukseen näitä hienoja viinejä varten. Alku oli vaatimaton, mutta vähitellen Dona Antonia Ferreira hankki omistukseensa viinitarhoja Douron parhaimmilta alueilta ja aina Espanjan rajalle saakka. Visioonsa uskoen yrityksestä kasvoi menestystarina ja Dona Antonia Ferreirasta aikansa rikkanen nainen Portugalissa.
Tänä päivänä Ferreira omistaakin kaikkiaan kahdeksan quintaa eli tilaa, pinta-alaltaan melkein 350 hehtaaria. Näiltä tarhoilta saadaan reilu kolmannes yhtiön tarvitsemista rypäleistä. Ferreira on erityisen tunnettu tawny -porteistaan, mutta myös kirjastostaan, jossa on vuosikertaportviiniä Waterloon taistelun vuodesta 1815 lähtien. Ferreiran tilalla voi myös vierailla, tutustumassa portviineihin ja niiden värikkääseen historiaan.
Ferreira -portviinit ovat osa Portugalin kulttuuriperintöä.
Lähde: www.juomavinkki.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Ferreira
Kommentit & arvostelut (6)
Maahantuojan tuotekuvaus
Suklaisille jälkiruuille ja Stiltonille.
Väri: Tummanpunainen.
Tuoksu: Marjaisa.
Maku: Makea, herukkainen, viikunainen, pippurinen, lämmin.
Laadukas portviini herkullisiin hetkiin
Ferreira L.B.V. eli late bottled vintage, valmistetaan vain hyvinä vuosina ja nimensä mukaisesti se pullotetaan 4-6 vuotiaana. L.B.V. muodostaaa sakkaa pulloon, joten dekantointi on suositeltavaa. Tämä tummanpuhuva portviini on runsaan hedelmäistä, paksua ja nuorena jopa pippurisen mehukasta.
L.B.V. on herkullista nuorena, mutta saavuttaa huippunsa muutaman vuoden kuluessa. Erinomainen valinta runsaille, suklaisille jälkiruuille ja englantilaiselle Stilton-juustolle. Herkullista myös sellaisenaan.
Portviinin valmistuksessa perusviinin käyminen katkaistaan lisäämällä siiihen rypäletislettä, jolloin viiniin jää sen luontainen makeus. Tämän jälkeen viini siirretään Vila Nova de Gaiaan Douro-joen suulle, Porton-kaupungin vastarannalle. Siellä viini varastoidaan ja kypsytetään, jolloin siitä varsinaisesti tulee portviiniä.
Lähde: Juomavinkki.fi
Muut kommentit ( 5 )
2012: Nuorekas, vahva ja tummanpuhuva tuoksu, jossa mahtavasti hedelmää. Luumua, mustapippuria ja mustikkaa. Upean tasapainoinen. Stilton-juustolle ja piparkakuille. 16/20 pistettä. Hintaansa arvokkamapi. (Kauppalehti Optio 1/2019)
Muokkaa PoistaViini suklaajälkkärille. Intensiivinen, täyteläisen makea viini on ihanteellinen valinta suklaisille jälkiruoille. (K-RuokaPirkka Syksy, 3/2014)
Muokkaa PoistaSuklaakakku: Intensiivinen ja täyteläisen makea viini on ihanteellinen valinta suklaisille jälkiruoille. Muista kuitenkin, että pullon pohjalle on saattanut muodostua sakkaa, joten dekantointi on suositeltavaa. (K-RuokaPirkka, maaliskuu 2013)
Muokkaa PoistaLämmin, joulumausteinen ja pähkinäinen tuoksu. Pitkä ja harmoninen maku. Laatusuklaa saa arvoisensa kumppanin. (Anna 8.12.2011)
Muokkaa PoistaKitkeränpuoleinen. Parempiakin nassakoita löytyy, vaikka hyllyvalikoima näissä pikkupulloissa ei yleensä ole kummoinen.
Tuomas Nironen
Muokkaa Poista