Château Ksara
Hedelmällinen Bekaan laakso Libanonia halkovien vuorijonojen välissä on vuosisatoja kiinnostanut seikkailijoita ja lähetyssaarnaajia, rosvoja ja viljelijöitä. Alueen historia tihkuu tarinoita Nooan arkin rantautumispaikasta jesuiittamunkkeihin ja 1900-luvun lopun poliittisen epävakauden aikoihin. Château Ksaran viinitila on ponnistellut Bekaan alueella viininviljelyn kehittämiseksi yli 150 vuotta, joista pari viime vuosikymmentä on keskittynyt tuotannon modernisointiin. Lieneekö sisulla ollut osuutta asiaan?
Sisu ei ole ainoa Ksaraa suomalaisiin yhdistävä tekijä. Ksaran viinitilalla liehuu Siniristilippu, sillä Suomen kunniakonsulaatti toimii tilan yhteydessä. Suomi oli myös yksi Ksaran tähtäimessä olevista uusista vientimarkkinoista, kun sen tuotantoa alettiin modernisoida 1970-luvulla.
Ksara-nimen kerrotaan tulevan ristiretkeläisten linnoitusta tarkoittavasta sanasta ksar. Linnoitus kuvaakin hyvin Château Ksaran vankkumatonta asemaa libanonilaisten myrskyisässä historiassa. Viiniä on viljelty Bekaan laaksossa jo foinikialaisten ajoista lähtien. Ksaran historian viinitilana katsotaan alkaneen vuonna 1857, kun Jesuiitta-munkit hankkivat tilan haltuunsa ja istuttivat tarhoille parempilaatuisia viinilajikkeita. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen emämaa Ranskan tavoille koulutetut viinintekijät toivat viinintekoon uudistuksia, mm. uusia rypälelajikkeita. Munkkien viineistä tulikin niin merkittävää liiketoimintaa, että Vatikaani katsoi toiminnan olevan liian kaupallista, ja munkit joutuivat myymään viinitilansa paikallisille liikemiehille vuonna 1974. Uudessa omistuksessa Ksarasta on kasvanut maailmallakin arvostettu tuottaja.
Lähde: www.haugen-gruppen.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Chateau Ksara
Kommentit & arvostelut (8)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Keskirunsas tuoksu on mausteinen ja siinä on makeaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa. Taustalta löytyy myös tammikypsytyksen tuomia seetripuun aromeita. Keskitäyteläistä makua ryhdittävät jo hienostuneesti kypsyneet tanniinit ja Syrah-rypäleen lievä pippurisuus. Marjaisa hapokkuus tasapainottaa viiniä, ja maussa on myös Cabernet Francin yrttisyyttä. Luonteikas kokonaisuus kertoo hyvin laadukkaasta viininteosta. Ksaraa voi nauttia jo nyt, mutta se kestää viileän kaapin perukoilla helposti pari vuotta.
Ruokasuosituksia: Lampaan- ja naudanlihalle sekä itämaisittain maustetun couscousin, wokin tai välimerellisten vihannesten seuraan. Pääsiäislampaan klassinen kumppani.
Lehdistö:
Wine Enthusiast: 91/100 (vuosikerta 2011)
James Suckling 90/100 (vuosikerta 2011)
Koti&Keittiö 11/2013: "Maukas lihaviini vaikka entrecotin kumppaniksi."
Hesari 22.1.2009 Jouko Mykkänen 2006 vk "Täyteläinen viini, joka on kuin tehty voimakkaille liharuuille. Lampaan kanssa tämä viini lienee parhaimmillaan."
2005 Viinivuoden huiput - Taloussanomat/Jouko Mykkänen
Lähde: Haugen-Gruppen
Muut kommentit ( 7 )
Uusi maistelu ja uusi vuosikerta laski hieman tämän viinin pisteitä. Syvänpunainen sävy. Alkoholi tuoksuu. Tuoksussa yllättäen havuja. Myös hapanta puolukkaa ja sammalta. Maku on marjainen, väkevä ja hieman karvas lääkemäisellä vivahteella. Täyteläinen, tumma ja tiukka. Rakennetta kyllä on. Kokonaisuus ei tällä kertaa puhutellut. Vaatii uusintamaistelun.
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaTämä viini löytyy Viinikartan jutusta: Libanonin kierros - ruoka ja viini
Janne Putkonen
Muokkaa Poista2013: Marjainen, lämpimän hapokas, harmiton. Lounasviini, vegaaniviini. 10/20 pistettä. Hintaansa arvokkaampi. (Kauppalehti Optio 7/2017)
Muokkaa PoistaRunsas hedelmäisyys saa vastapainoa ryhdikkäästä hapokkuudesta. Ikeniä kiristäviä tanniineja on tarjolla runsaasti, minkä vuoksi viini sointuu yhteen karitsan kyljysten kanssa. (www.iltalehti.fi, julkaistu 23.3.2016)
Muokkaa PoistaPääsiäisenä punaviineissä saa olla täyteläisyyttä ja rotevuutta. Tumman luumuinen ja maanläheinen ruokaviini Ksara. (Anna 26.3.2015)
Muokkaa PoistaSopii hieman viilennettynä ranskalaistyylisen napakasti maalaismaisen sienipiirakan makuihin. (www.hs.fi, julkaistu 12.9.2013)
Muokkaa PoistaKehittynyt eläimellinen tuoksu. Marjainen, keskitäyteläinen maku. Hapahko. Tanniineja löytyy. Tämä on hyvä.
Janne Putkonen
Muokkaa Poista