Pääsiäisen 2020 viinivinkit

       

Mehevät ja runsaat punaviinit ovat monipuolisia pääsiäispöydän ruokaviinejä.

Kokeile esimerkiksi tyylikästä italialaista appassimentoa nautiskelu- ja lammasviininä.
Cesari Jèma Corvina 2015
(28,50€)



Sisällys


Valikoidut pääsiäisviinit

Pääsiäisviinilistaukset

Suositellut pääsiäisviiniartikkelit

Mistä on hyvät lammasviinit tehty?

Ruoka & viini (pääsiäinen)

Artikkelimme pääsiäisen punaviineistä

Kaikki Viinikartan viinisuositukset pääsiäiseen ja pääsiäisruuille löydät tältä sivulta. Keräsimme tälle sivulle pääsiäiseen liittyvät artikkelimme aikaisemmilta vuosilta ja julkaisemme tänäkin vuonna uusia juttuja aina pitkäperjantaihin asti. Kuvateksteistä löydät täsmäsuosituksia ruuille. Kaikki suositellut viinit on testattu Viinikartan Jensin ja Jannen toimesta.


Lampaan putkiluupaisti rosmariinilla ja valkosipulilla maustettuna. Paistille sopii roteva espanjalainen Museum Reserva (21,89€)


Lampaan kare on näyttävä ruoka. Kokeile mehevän kareen seurassa aromikasta laatuviiniä Allegrini Palazzo della Torre (24,99€) tai klassista Rhônen Gigondasta (19,88€).


Vertailujemme parhaat pääsiäisviinit eri vuosilta:


    Vuoden 2020 paras

  • Wynns Coonawarra The Gables 2016
    • 1. Wynns Coonawarra The Gables 2016
    • Australia, Etelä-Australia
    • 15.99 €
    • Cabernet Sauvignon
    • Myynnissä Alkossa.
    • Todella tyylipuhdas esitys australialaisesta cabernet sauvignonista. Viinistä löytyy tanniineja, mutta suutuntuma on mehevä. Maussa on voimaa, tyylikkyyttä ja mausteisuutta. Mielettömän hieno kokemus ja on todellakin hintaansa arvokkaampi. Sopii monipuolisesti nauta- ja lammasruuille. Etenkin medium-kypsä filee saa tästä viinistä upean kumppanin.
  • Vuoden 2019 yllättäjä

  • Cathedral Cellar Triptych 2014
    • 2. Cathedral Cellar Triptych 2014
    • Etelä-Afrikka, Coastal Region
    • 18.90 €
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Cabernet Sauvignon 50%, Shiraz 25%, Malbec 13%, Petit Verdot 8%, Cabernet Franc 4%
    • Tämä viini yllätti meidät laadukkuudellaan. Viinissä on kiinnostavaa ryhdikkyyttä, tammea ja tanniineja. Se sopii parhaiten grillatulle lampaalle tai medium-kypsälle fileelle, mutta on sen verran laaja-alainen, että viini ei häpäile lampaasta tai naudasta tehtyjen pataruokienkaan seurassa. Viini on Cabernet Sauvignon -pohjainen, mutta siinä on neljää muutakin rypälettä, mitä tekee siitä tasapainoisen moniottelijan. Cathedral Cellar Triptych on hintaansa arvokkaampi.
  • Vuoden 2018 paras

  • Peter Lehmann The Barossan Shiraz 2017
    • 3. Peter Lehmann The Barossan Shiraz 2017
    • Australia, Etelä-Australia
    • 24.80 €
    • Shiraz
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tämä viini saa sukat pyörimään jaloissa. Vuonna 2013 kuolleen Peter Lehmanin viinitalo on tunnettu Barossan viinialueen runsaista shirazeistaan. Tämä astetta kalliimpi shiraz on myös intensiteetiltään ja runsaudeltaan astetta kovempi - suorastaan malliesimerkki Barossan tyylistä. Viini on tumma kuin yön sametti. Suutuntuma on erittäin täyteläinen, maun tumma hedelmäisyys on raikasta, tammisuus hienosti integroitunutta ja tanniinit tuo ryhtiä. Mustaherukka ja tumma suklaa lyö yläläpyä. Erinomainen lammasviini.
  • Vuoden 2017 paras

  • Corte Medicea Athos 2013
    • 4. Corte Medicea Athos 2013
    • Italia, Toscana
    • 24.77 €
    • Merlot
    • Poistunut Alkon valikoimasta. Tilausvalikoiman tuote.
    • Jos jouluinen nautiskeluviini on Veneton amarone, pääsiäisenä maistuvat toscanalaiset viinit. Halusimme nostaa tämän supertoscanalaisen viinin esille, koska se toteuttaa nautiskeluviinin käsitteen ja ajatuksen täydellisesti. Se käy monille lihaisille ruuille, mutta suosittelemme nauttimaan sitä isosta lasista yksin tai sukulaisten kesken elämysviininä.
  • Vuoden 2016 paras

  • Museum Reserva 2014
    • 5. Museum Reserva 2014
    • Espanja, Kastilia-León
    • 21.89 €
    • Tempranillo
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Museum-viinissä on melko museomaiset tuoksut: nahkaa, puuta ja vähän vanhanajan rustiikkista tallifiilistä. Runsas maku on pehmeä ja suuhun jää pitkä jälkimaku. Lampaan ja viinin yhdistelmä on erinomainen sekoitus tanniinien pyöreyttä, viinin pehmeyttä, tumman marjaista täyteläisyyttä ja lihan juurevaa yrttisyyttä! Tästä ei lammasviini parane.
  • Vuoden 2015 paras

  • Frescobaldi Nipozzano Riserva 2016
    • 6. Frescobaldi Nipozzano Riserva 2016
    • Italia, Toscana
    • 22.89 €
    • Sangiovese, Malvasia Nera, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon
    • Myynnissä Alkossa.
    • Maku on marjaisaa tyyliä, jota täydentää tamminen ja tanniininen ryhdikkyys. Viinissä on myös chiantin klassisia piirteitä, kirsikkaa ja luumua, joita ryydittää miellyttävä Cabernetista ja tammisuudesta nouseva seetrinen paahteisuus. Pääsiäismaistelussa Nipozzano oli jo ilman ruokaakin ehdoton ykkönen. Todella tyylikäs old school chianti.
  • Vuoden 2014 paras

  • Cecilia Beretta Ripasso 2018
    • 7. Cecilia Beretta Ripasso 2018
    • Italia, Veneto
    • 15.99 €
    • Corvina, Rondinella, Corvinone, Negrara
    • Myynnissä Alkossa.
    • Huippuluokan italialainen ripasso, jonka moniulotteisuus antaa viinille monia mahdollisuuksia. Viini on täydellinen lammasviini, mutta kokeile aromikkaiden juustojen ja jopa suklaan kaverina. Suosittelemme tätä viiniä varauksetta pääsiäisen juhlapöytään.



Pääsiäisviinilistaukset 2019


Pääisäisviinit lampaalle
Täyteläiset ja rotevat punaviinit ovat lammasviinejä.
Shiraz on hyvä valinta, mutta kokeile myös muita vaihtoehtoja.
Listaa viinit


Parhaat syrahit eri maista
Alkon parhaita esimerkkejä eri maiden ja viinialueiden syrah-tyyleistä.
Syrah tai Shiraz - sama rypäle!
Listaa viinit


Pashaviinit
Pääsiäisen hedelmäinen rahkaherkku on pasha ja sille sopii jälkiruokaviini.
Listaa viinit


Chianti Classico
Chianti classico on Chiantin ydinalueelta ja arvostetuin versio. Se sopii täydellisesti lammasruuille.
Listaa viinit


Riojan punaviinit
Espanjalaisen Riojan viinialueen punaviinit ovat klassisia valintoja lammasruuille.
Kypsytyksen aika kasvaa crianzasta reservaan ja edelleen gran reservaan. Listaa viinit


Ribera del Duero
Espanjalaisen Ribera del Dueron täyteläisissä punaviineissä on jotain lammasruuille erityisen hyvin sopivaa aromikkuutta.
Sopivat hyvin myös nautiskeluun.
Listaa viinit


Bordeaux'n lammasviinit
Jos joskus uskaltautuu kokeilemaan klassista Bordeaux'n punaviiniä, niin pääsiäisenä on hyvä hetki kokeilla sitä lampaan seurassa.
Listaa viinit


Langhe Nebbiolo
Langhe Nebbiolo on tyylikäs viini Piemontesta. Se pitää erityisesti sienistä ja täyteläisimmät versiot ovat hyviä lammasviinejä.
Listaa viinit


Riesling
Pääsiäisenä ei nautita pelkästään punaviiniä. Valkoviinien puolelta riesling on monikäyttöisin. Hienoimmat rieslingit löydät Saksasta tai Ranskan Alsacesta.
Listaa viinit


Nautiskeluviinit
Pääsiäisenä on lupa nautiskella myös viineillä. Tässä olisi lista alle 50 euron nautiskeluviineistä.
Listaa viinit


Klassiset Riojan viinit sopivat hyvin pääsiäiseen. Ruuaksi lampaanlihapullat ja viiniksi esimerkiksi Vuoden Viinit 2017 oman sarjansa voittaja, keskitäyteläinen riojalainen Faustino VII (10,90 €)


Suosittelemme


Pääsiäisenä Cabernet Sauvignon
Testasimme kolme hyvin erilaista cabernetia, jotka kaikki loistivat omalla tavallaan.
Lue lisää


Pirkka Barolo
Barolo on suuri italialainen viini, jossa on pääsiäislampaalle sopiva rakenne ja aromikkuus.
Lue lisää


Pääsiäisen hyvä valkoviini
Tyylikäs ja mineraalinen chablis maistuu etenkin parsan seurassa. Jutussa on 2 parsareseptiä valkoiselle parsalle.
Lue lisää


5 tähden appassimento
Cesari Jèma Corvina on tyylikäs appassimento, joka välttää ylihilloisuuden elegantisti.
Lue lisää


Pääsiäisen yleisriesling
Württembergin viinialueen laatutuottajalta Dautelilta.
Lue lisää


Pääsiäisen hyvä valkoviini
Piemonten Roero Arneis on herkullisen hedelmäinen pääsiäisviini alkupaloille ja kalaruuille.
Lue lisää


Välimerellinen pääsiäislammas Euroopan puolelta
Viinikartan pääsiäisenä suuntaamme katseet aurinkoiselle Välimerelle.
Lue lisää


Marokkolainen lammaspata ja viinit pääsiäisenä
Marokkolainen lammaspata, couscous-salaatti ja hummusta. Sekä tietysti viinit.
Lue lisää


Peter Lehmann shiraz Australiasta
Barossan laaksosta tulevat Australian legendaariset shiraz-punaviinit.
Lue lisää


Syrahia ja lammaspataa
Pitkään kypsynyt pataruoka kaipaa kaverikseen tumman hedelmäistä syrahia.
Lue lisää


Lammasta ja ribera del duero
Ribera del Dueron viinit ovat omiaan lampaan kanssa nautittaviksi.
Lue lisää


Tammitettu chardonnay pääsiäisenä
Rieslingin lisäksi pääsiäisen ruokapöytään sopivia valkoviinejä kannattaa etsiä runsaammista tammitetuista chardonnay-viineistä.
Lue lisää


Riesling on pääsiäisen moniottelija
Maistoimme Viinilinnan tastingissa 6 rieslingiä, joista talon oma tuotemerkki esiintyi edukseen.
Lue lisää

Mistä on hyvät lammasviinit tehty?


Vaihtoehtoja lammasruuille on paljon, mutta voimaa viinistä tulee löytyä. Tässä muutamia ehdotuksia:

Yleisviini shiraz: Shirazia pääsiäisenä ja ei voi mennä pieleen. Shiraz (tai Syrah) on turvallisin viinivalinta pääsiäisen lammasruuille, sillä täyteläisyys, tumma hedelmäisyys ja mausteisuus sopivat hyvin lampaan makumaailmalle. Syrah-nimitystä käytetään enemmän Euroopassa ja Shiraz-nimitys on tullut tunnetuksi etenkin Australiassa.
Pataruoka: Ripasso on italialainen osin kuivatetuista paikallisista rypäleistä tehty mehevä ja täyteläinen viini, joka sopii lampaasta tehdyille pataruuille. Ripasso mielletään ehkä useammin joulouviiniksi, mutta sen ominaisuudet sopivat hyvin myös pääsiäiseen, kunhan lammas on kypsää.
Paisti, potka ja viulu: Tempranillo on espanjalainen rypäle ja siitä tehtyjä punaviinejä tehdään mm. Riojassa. Tyylit vaihtelevat. Hae lampaalle kuitenkin rotevia ja täyteläisiä tempranilloja tai vaihtoehtoisesti vivahteikkaat versiot tuovat tyylikkyyttä ruokapöytään.
Grillattu lammas: Malbec tunnetaan Argentiinan kansallisrypäleenä. Malbec käy laajasti erilaisille lammasruuille, mutta jos lammasruokasi on grillattua, silloin malbec on täydellinen valinta, sillä Argentiinassa grilliliha on äärimmäisen suosittua ja viinit sen mukaisia. Valitse täyteläinen tai erittäin täyteläinen malbec.
Filee ja kare: Roteva cabernet sauvignon sopii medium-kypsälle lihalle täydellisesti, sillä cabernetin tanniinit muodostavat lihan proteiinien kanssa miellyttävän yhdistelmän. Valitse lampaanfileelle siis cabernet sauvignon.

Lampaan tai karitsan sisäfilee on mureaa kunhan muistaa siistiä kalvot pois ennen paistamista. Filee maustettiin valkosipulilla ja rosmariinilla ja tarjoiltiin täytetyn portobello-sienen ja cheddar-perunoiden kanssa. Sopiva viini löytyi Chilestä: Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2018 (15,48 €)

Karitsan paahtopaisti on pieni. Niitä tehdään useampi samalla kertaa. Sopiva viini löytyi Espanjasta Cigalesista: Vinea Museum Tempranillo Crianza (13,89 €)

Pääsiäislampaan voi valmistaa myös isossa padassa. Tämän padan isot lihapalat (karitsanpotkaa ja lampaan luutonta paistia) ovat hautuneet sadassa asteessa 7 tunnin ajan. Viiniksi sopii mehevän runsas ja aromikas australialainen syrah: Nugan Alfredo Passo Appassimento 2018 (13,99€)


Lampaan paahtopaisti ja granaattiomenaa. Viiniksi Argentiinan Mendozasta upea cabernet: Zuccardi Q Cabernet Sauvignon (18,99€)


Yrteillä ja parmesaanilla kuorrutettu karitsan sisäfilee. Viiniksi kreikkalainen Agathon Limnio Cabernet Sauvignon (13,99€)


Savustettua lampaan sisäfilettä. Viiniksi sopii tumma ja savuinen eteläafrikkalainen Kanonkop Kadette Pinotage (15,98€)


Karitsan sisäfilettä, bataattia ja chianti. Kuvan viini Marchese Antinori Chianti Classico Riserva (37,90€)


Couscous-salaatti sitruksisella kastikkeella. Lisäksi punasipulia, oliiveja ja puolikuivattuja tomaatteja. Pirteyttä pääsiäiseen saat salaateilla ja luomuproseccolla: Alberto Nani Organic Prosecco Extra Dry (13,89€)


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: