Tío Pepe Fino Sherry

EspanjaMuut viinitValkoviinin makeus

96–100 (Klassikko),
90–95 (Huippu),
80–89 (Hyvä),
70–79 (Tyydyttävä),
60–69 (Välttävä),
50–59 (Heikko).
Auta meitä tarkentamaan tätä antamalla oma tähtiarvosi. Pisteet perustuvat käyttäjäarvosteluihin, jakoihin, Viinikartan sisäiseen luokitukseen, Viinikartan arvioon, kilpailumenestykseen, medianäkyvyyteen sekä muutamiin muihin tekijöihin.

Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l

Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l

Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen

Käyttäjien tähtien keskiarvo: 3.5/5. 0 käyttäjän suosikki.

Kirjaudu ensin, jotta voit lisätä suosikiksi ja antaa tähtiarvion. Juomat säilyvät tallessa Omat juomat -listalla, josta löydät myös kätevän ostoslistan Alkossa asiointiin.
Kirjaudu ensin, jotta voit lisätä juoman ostoslistalle. Ostoslistan löydät Menu-valikosta kohdasta 'Omat juomat'. Ostolistalle pääsee halutessaan kirjautumatta ja kirjautumislinkin löydät ostoslistan yhteydestä.
  • [kuva: Tío Pepe Fino Sherry(© Alko)]
  •  Lisää valokuva
Käyttäjäkeskiarvo (tähdet):
3.5 (1)

TYYPPI JA TYYLI

Päätyyppi:
Sherryt
Luonnehdinta:
Viherkeltainen, kuiva, sitruksinen, mantelinen, kevyen omenainen, suolaheinäinen, hennon paahteinen
Rypäleet:
Palomino
Lajikeviini (varietal wine) eli yhdestä rypäleestä tehty viini. Hae lajikeviinit tästä rypäleestä

HINTA

Hinta:
12.99 € ( 17.19 €/l)   Pantit
Pakkauskoko:
0.75 l

MITÄ RUOKAA TÄLLE JUOMALLE?

Tälle viinille on ruokapari ruoka & viini -osiossa:

Sherryt. Sherry on espanjalainen väkevöity viini (esp. Jerez). Valmistusalue on nimeltään Marco de Jerez. Sherryä tehdään Palomino, Pedro Ximénez ja Moscatel -rypäleistä solera-menetelmällä. Sherryjä on useita eri tyyppejä erittäin kuivista makeisiin. Kuivat sopivat esim. tapaksille ja makeat voi nauttia tuoreiden hedelmien tai sinihomejuuston kanssa jälkiruokana.

SAATAVUUS ALKOSSA

Alkon tuotenumero:
003572
Myynnissä:
Löytyy Alkosta perusvalikoimasta.

MUUT TIEDOT

Alkoholi:
15 t-%
Pakkaustyyppi:
pullo
Korkki:
luonnonkorkki
Energiaa:
80 kcal / 100ml
Hapot
4.10g/l
Tämä tuotenumero lisätty Viinikartalle:
31.12.2010
Lue seuraavaksi:

TUOTTAJA

González Byass

Gonzalez Byass on perustettu vuonna 1835 Jerezin kaupunkiin. Gonzalez Byass on suurin viinitarhan omistaja DO Jerezin alueella. Tío Pepe on maailman tunnetuin ja myydyin sherry. Tío Pepe (tio = setä) nimi on keksitty tilan perustajan läheisen ystävän mukaan.

Lähde: Uniq Drinks Finland

Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
González Byass

Kommentit & arvostelut (3)

Maahantuojan tuotekuvaus:

Luonnehdinta: Väri heleän oljenkeltainen. Tuoksu elegantti, kuiva sekä tuoretta leipää ja mantelia. Maku hyvin kuiva, aromikas, puhdas, raikas ja runsas. Jälkimaku on täyteläinen, pitkä ja miellyttävä.

Muuta: Rypäleet kerätään käsin ja puristetaan moneen kertaan, mutta ainoastaan ensimmäinen eli laadukkain ja hienoin mehu (Yema) käytetään Tío Pepen valmistukseen. Käyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa tankeissa, jolloin alkoholiprosentti nousee 12 -13 prosenttiin. Sakan poiston jälkeen viini luokitellaan ja viinintekijä päättää, tehdäänkö viinistä Finoa vai Olorosoa. Tío Pepen valmistukseen menevät viinit väkevöitetään lisäämällä tislattua viiniä, jolloin alkoholiprosentti nousee viiteentoista. Tämän jälkeen tapahtuu ensimmäinen kypsytys, joka kestää 12 kuukautta amerikkalaisissa tynnyreissä, loput viinistä väkevöitetään (18 %) ja siitä tehdään Sobretables Olorosoa. Vuoden kuluttua tapahtuu toinen luokitus, jolloin katsotaan miten viinit ovat kehittyneet. Tämän jälkeen alkaa perinteinen solera-sekoitusmenetelmä, jolla voidaan aina varmistaa tasainen ja laadukas tulos. Tío Pepe on keskimäärin viiden vuoden ikäistä. Tio Pepe säilyy avattuna jääkaapissa lähes 3 viikkoa.

Palkinnot ja lisätiedot: Tio Pepe on ollut kolmesti kultamitalistina kansainvälisissä viinikilpailuissa.

  • Lähde: Uniq Drinks Finland

Viinikartan Perjantaipullo-arvostelu:

Viinikartan Virallinen Valinta — Suosittelemme:

Fino-tyyppinen sherry Jerezin alueelta Espanjasta. Kokeile tätä hyvin viilennettynä ruokajuomana uunilohen kanssa. Perinteinen andalusialainen tapa on nauttia sherryä tapaksien kanssa. Siihen Tio Pepe on omiaan. Kuiva ja pähkinäinen maku, ei lainkaan makea, kuten sherryistä voisi kuvitella. Useimmat sherryt ovat itse asiassa kuivia. Tyyliltään melko lähellä valkoviiniä.

Muut kommentit ( 1 )

"Hennon viherkeltainen viini, jonka lajityypillisessä, klassisessa tuoksussa on herkkusientä, sitrusta ja liitua. Narisevan kuiva, mineraalinen maku vastaa tuoksua. Hieno Fino." (Vuoden Viinit 2010. Sijoitus: Pronssi. Sarja: Väkevöidyt viinit. www.vuodenviinit.com)

    Asiaton viesti?
Kommentoidaksesi kirjaudu sisään:  Kirjaudu
notifikaatio
"Näytä kommentti julkisena" tarkoittaa kaikille näkyvää kommenttia. Poista täppä, jos haluat tehdä yksityisen muistiinpanon. Kommenttiesi yhteydessä näytetään Facebook-nimesi (tai osittain piilotettuna).