Sulje hakuehdot

Kaikki maat › Itävalta (229)

Itävaltalaiset viinit ovat pääosin kuivia valkoviinejä, Grüner Veltliner on yleisin rypäle. Viiniä on viljelty luultavasti kelttiläisajalta lähtien Tonavan ja sen sivujokien varrella. Itävallan viinintuotanto kärsi 1985 skandaalista, jossa jotkin valmistajat lisäsivät pakkasnestettä, glykolia spätlese-viiniin saadakseen niihin täyteläisyyttä. Toiminta paljastui Saksan laboratorioissa ja se romahdutti Itävallan viinimarkkinat. Sen jälkeen luotiin maailman ehkä tiukin lainsäädäntö säätelemään viinintuotantoa. Se näkyy uutena arvostuksen nousuna ja itävaltalaisia kuivia ja makeita valkoviinejä pidetään huippuluokan tuotteina.


Wachaun viinialue Itävallassa

Rypäleet

Alkon valikoimassa Itävallan viineistä löytyy 26 erilaista rypälettä ja valkoviinirypäle Grüner Veltliner on suosituin. Grüner Veltlineriä viljellään enimmäkseen Itävallassa, mutta jonkin verran myös naapurimaissa. Zweigelt on Itävallan tärkeä punaviinirypäle, jota ei löydy juuri muualta.

Punaviinirypäleistä suosituimmat ovat

  • Zweigelt
  • Pinot Noir
  • Blaufränkisch
  • Zierfandler
  • St. Laurent

Valkoisista rypäleistä suosituimmat ovat

  • Grüner Veltliner
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Welschriesling
  • Chardonnay

Lajikeviinit eli yhdestä rypäleestä tehdyt viinit ovat pääasiassa rypäleistä

  • Grüner Veltliner
  • Riesling
  • Zweigelt
  • Pinot Noir
  • Sauvignon Blanc


Tuotteeet ja tuottajat

Itävallasta tuotteita on noin 90 tuottajalta ottaen huomioon, että tuotteitakin on ollut Alkossa viime vuosina vain 140. Eniten tuotteita on tuottajilta Sepp Moser, Willi Opitz, Weingut Loimer, Lenz Moser ja Bründlmayer. Itävallan viineillä on yleisesti ottaen korkeita pisteitä ja parhaita pisteitä ovat keränneet tuottajat Peter Schandl, Bründlmayer, Lenz Moser, Steininger ja Rabl.

Kiinnostavia viinejä

Ruoka

Itävallassa syödään tuhteja liharuokia ja jälkiruokia. Wieninleike on meidänkin huoltoasemilla tarjoiltu leivitetty vasikanleike. Erilaiset makkarat, maukkaat keitot ja runsaat liharuoat ovat suosittuja. Riistaa saa syksyisin. Jälkiruoista tunnetaan etenkin omenastruudeli ja Sacherkakku. Itävallan viineistä tunnettuja ovat kuitenkin kuivat valkoviinit, jotka eivät ihan suoraan tällaiselle lihaisalle ruokavaliolle istu - tai ainakin ruoka-viini-parituksia joutuu miettimään vähän pidempään. Makeat jälkkäriviinit sen sijaan menevät hyvin Itävallan jälkiruoille.


Tuoteryhmät

Valkoviinit ovat selvästi suurin tuoteryhmä ja niissä laatu on eniten kohdallaan. Tuotanto on keskittynyt maan itäosiin.



Tärkeimmät viinialueet

Itävallan pääalueet:
1. Burgenland
2. Niederösterreich


Tuoteryhmät viinialueittain






Ei voimassa olevaa hakua. Tee haku hakulomakkeella