Sulje hakuehdot

Kaikki maat › Chile (565)

Chilen viinit viljellään maan keskiosassa suhteellisesti melko pienellä alueella, 27. ja 39. leveyspiirin välissä hieman yli tuhannen kilometrin pituisella alueella, kun koko maalla on mittaa 4270 kilometriä. Alueen ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa ja on ihanteellinen viinin viljelylle. Chilen viinintuotanto on nykyaikaistunut 1980-luvulta lähtien ja Chile on kasvanut maaiman viidenneksi suurimmaksi viinin viejäksi. Kehitykseen ovat vaikuttaneet ulkomaiset investoijat, mm. espanjalainen Miquel Torres. Terästankkien sekä ranskalaisen ja amerikkalaisen tammen käyttö on kehittänyt Chilen viinien laatua. 2000-luvulla vuosikerrat ovat olleet tasaista neljää tähteä. Vuosi 2000 ja 1998 olivat huonompia punaviineissä. Valkoviineissä huonompi vuosi oli 2009.


Maipon viinialue pääkaupunki Santiagon lähellä.

Rypäleet

Alkon valikoimassa Chilen viineistä löytyy 30 erilaista rypälettä ja Cabernet Sauvignon on ylivoimaisesti eniten käytetty rypäle. Heti tuleekin mieleen loistavia Cabernet Sauvignon -viinejä sekä myös CS-laatikkoviinit. Carmenère on Chilen oma rypäle siinä mielessä, että tämä alunperin Ranskasta tuleva rypäle hävisi viinikirvan vaikutuksesta 1800-luvulla muualta maailmasta.

Punaviinirypäleistä suosituimmat ovat

  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Merlot
  • Carmenère
  • Pinot Noir

Valkoviinirypäleistä suosituimmat ovat

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling
  • Viognier
  • Gewürztraminer

Lajikeviinit eli yhdestä rypäleestä tehdyt viinit ovat pääasiassa rypäleistä

  • Chardonnay
  • Cabernet Sauvignon
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Noir
  • Merlot
  • Chilen oma Carmenère


Tuotteeet ja tuottajat

Chilestä tuotteita on noin 140 tuottajalta. Eniten tuotteita on tuottajilta Concha y Toro, Viña San Pedro, Viña Cono Sur, Viña Ventisquero ja Miguel Torres Parhaat pisteet hyllyvalikoimassa ovat jakautuneet monille tuottajille, mainittakoon Concha y Toro, Viña Cono Sur, Viña Leyda, Errázuriz ja Miguel Torres.

Kiinnostavia viinejä

Ruoka

Chilen ruokakulttuuri on monipuolinen sekoitus alkuperäiskulttuuria ja etenkin eurooppalaisia vaikutteita. Maissi, avokado, salsa, pavut, lihapasteijat ja etenkin pitkältä rannikolta pyydettävä tuore kala ovat tärkeitä. Mausteita ja chiliä käytetään vähemmän kuin esimerkiksi Meksikossa. Monet ruoista on meillä päin aika harvinaisia, mutta esimerkiksi Empanada-lihapasteijat ja Ceviche-kalaruoka ovat meillä tunnettuja. Viinejä chileläisille ruoille löytyy helposti, koska tarjotaa on paljon.


Tuoteryhmät

Viinin tuotanto on jakautunut monille eri alueille, mutta keskittyy pitkän maan keskiosiin. Punaviinejä ja valkoviinejä löytyy paljon. Paljon on edullisia kyykkyviinejä, mutta todella laadukkaitakin viinejä on - joskin niistä joutuu maksamaan aika paljon. Carmenèrea kannattaa testata, sillä se on vain Chilessä viljelty rypäle.



Tärkeimmät viinialueet

Chilen pääalueet:
1. Aconcagua
2. Bío Bío
3. Casablanca
4. Curicó
5. Limarí
6. Maipo
7. Maule
8. Rapel
9. San Antonio


Tuoteryhmät viinialueittain






Ei voimassa olevaa hakua. Tee haku hakulomakkeella