Viinikartta.fi

Etusivu
Näytä ruokalista

       

Hernekeitto ja kasvisruokien ja keittojen viini

Hernekeitto: Hernekeitosta on maailmalla monia variaatioita, mutta nyt puhutaan suomalaisesta hernekeitosta. Tosin Suomen sisälläkin hernekeittotyyleissä on eroja. Mitä idemmäksi mennään, sitä liemevämpää keitto on. Se johtunee Venäjän vaikutuksesta, sillä myös Venäjällä keitossa on runsaasti lientä. Savustettu sianliha sopii hyvin keittoon antamaan makua. Mausteina perinteisesti käytetään meiramia ja sinappia. Muista kasviksista sipulia ja porkkanaa voi olla vähän. Monesti joulukinkun jämistä tehdään hernekeittoa. Hernekeitolla on tärkeä asema Suomessa esimerkiksi poliittisissa yleisötilaisuuksissa, liikuntatapahtumissa, armeijassa sekä torstaisin pannukakun kera (hernerokkapäivä). Hernekeitto kuuluu myös kylmään talveen ja laskiaiseen. Tuorehernekeitto tehdään tuoreista herneistä tai pakasteherneistä. Kesäiset keitot voidaan nauttia myös kylmänä. Crème Ninon on soseutettu ranskalainen tuorehernekeitto, johon lisätään lopuksi kermaa ja kuohuviiniä.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Suomalaiselle hernekeitolle sopii tavallinen vaalea lager oikein hyvin. Sitten on ruotsalainen tapa nauttia punssia laskiaisena hernekeiton kanssa ja se tuli kokeiltua. Punssin voi halutessaan lämmittää noin 40-50 asteeseen, mutta se ei juuri makean ja hieman lääkemäisen liköörin makua muuta. Paremminkin jääkylmänä punssin omalaatuinen maku saattaa tuntua vähemmän voimakkaalta. Tämä Ruotsista tullut tapa kannattaa kokeilla, mutta emme keksineet aromeissa mitään, mikä yhdistäisi herneisiin. Tämä perinteikäs yhdistelmä tuntuu kaukaa haetulta. Siksi haluammekin punssin sijaan suositella hernekeitolle viinejä. Keitoille sopii yleisesti ottaen sherryt ja kuohuviinit. Varsinkin Crème Ninon -hernekeitolle kuohuviini ja samppanja on oikea pari, mutta miksei myös suomalaistyyppiselle hernekeitolle. Viinissä saisi olla vihreille kasvisruoille sopivaa tyyliä. Itävaltalainen Grüner Veltliner on vihreiden makujen rypäle ja sitä tarjotaan usein esimerkiksi parsan kanssa. Se on myös aromikas vastaamaan esimerkiksi sinapin ja savulihan makuun. Lisäksi siitä löytyy hapokkuutta raikastamaan runsasta keittoa. Löysimme todella hyvät vaihtoehdot. Valittu kuohuviini on jopa vuoden kuohuviiniksi valittu Viini-lehden toimesta. Valitussa valkoviinissä on tyylikäs sekoitus Rieslingiä ja Grüner Veltlineriä. Molemmat viinit ovat hyviä vaihtoehtoja hernekeitolle, jos punssi tuntuu vieraalta ja kaipaat perusoluen sijaan jotain tyylikkäämpää.

Stift Klosterneuburg Mathäi Brut

Stift Klosterneuburg Mathäi Brut

  • Itävalta, kuohuviinit
  • Rypäleet: Grüner Veltliner
  • Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, kevyen persikkainen, mausteinen, vivahteikas
  • 17.39€
  • Pisteet: 89

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Leth Simply Wow! 2016

Leth Simply Wow! 2016

  • Itävalta, valkoviinit
  • Rypäleet: Riesling, Grüner Veltliner, Roter Veltliner
  • Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
  • Kuiva, hapokas, viheromenainen, päärynäinen, kypsän sitruksinen, kevyen herukkainen, mausteinen
  • 14.39€
  • Pisteet: 90

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Herne
  • Sianliha
  • Sipuli
  • Porkkana
  • Meirami
  • Sinappi
 
Lue seuraavaksi:
Stroganoff