Viinikartta.fi

Etusivu
Näytä ruokalista

       

Karitsan kare ja mehevän hedelmäinen punaviini

Karitsan kare: Karitsan tai lampaan kare (carré d'agneau ) tarkoittaa kyljysriviä ja se on näyttävä ruoka. Ranskalaisella leikkauksella kylkiluut leikataan esille rasvasta ja lihasta. Koska leikkausta kutsutaan ranskalaiseksi, sovimme, että tämä ruoka on alkuperältään ranskalainen. Useampi kylkirivi luineen voidaan sitoa hienosti kruunuksi tai kun kaksi riviä asetellaan vastakkain ja esiin leikatut luut menevät lomittain, kyse on ns. kunniavartiosta - kuin kaksi sotilasta vartioisi lautasella. Kare grillataan tai ruskistetaan pannulla ja viimeistellään uunissa. Kare maustetaan ainakin tuoreilla yrteillä. Yrtit voivat olla rosmariinia tai sitten esimerkiksi sekoitusta, jossa on persiljaa, muita tuoreita yrttejä, valkosipulia ja oliiviöljyä. Joskus maustamiseen ja leivitykseen käytetään sinappia sekä korppujauhoja tai leipärouhetta. Näin myös meidän versiossa, jossa kare on valmistettu grillissä. Kare saa jäädä hieman roseeksi. Karitsan kare on upea pääsiäisen juhlaruoka.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Viinejä miettiessämme otimme lähtökohdaksi grillatut kyljykset. Mielestämme hyvä hedelmäisyys, joka lähentelee hilloisuutta, sopii mehukkaalle grillatulle lihalle. Ja kun kareen pinnasta löytyy aromikkuutta sinapin, yrttien ja valkosipulin muodossa, hilloisissa viineissä on runsautta vastaamaan makujen sinfoniaan. Tanniinit eivät ole pääasiassa, joten keskitanniininen käy oikein hyvin. Valitsimme Ranskasta Bordeaux'n vivahteikkaan, tanniinisen ja nahkaisen punaviinin. Se ei ole siis hilloinen, mutta Bordeaux-punkku on alkuperänsä puolesta tyypillinen lammasviini ja ryhdikäs valinta. Viinin Merlot on tummaa, luumuista ja mehevää ja Cabernet tuo sekoitukseen tanniineja. Toinen hilloisempi vaihtoehto tulee Australiasta. Viiniksi voisi valita puhtaan Shirazin, mutta menemme nyt rhonelaiseen sekoitteeseen GSM, joka on myös perinteinen lammasviini. Tämä aussiviini sisältää samat rhonelaiset rypäleet Grenache, Shiraz ja Mourvèdre sekä pari muutakin rypälettä. Grilliruoille loistavasti sopiva keskitäyteläinen ja hillomainen aussi on huippu ja arvostettu viini. Sillä ei voi mennä vikaan.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge 2014

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge 2014

  • Ranska, punaviinit
  • Rypäleet: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Makutyyppi: vivahteikas & kehittynyt
  • Täyteläinen, tanniininen, herukkainen, tumman kirsikkainen, kevyen taatelinen, mausteinen, hennon nahkainen
  • 15.40€
  • Pisteet: 84

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Hewitson Miss Harry 2015

Hewitson Miss Harry 2015

  • Australia, punaviinit
  • Rypäleet: Grenache, Shiraz, Mourvèdre, Cinsault, Carignan
  • Makutyyppi: mehevä & hilloinen
  • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpalohilloinen, hennon metsänpohjainen, kevyen tamminen
  • 14.98€
  • Pisteet: 90

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Karitsan karetta
  • Sinappi
  • Leipärouhe
  • Persilja
  • Rosmariini
  • Valkosipuli
 
Lue seuraavaksi:
LampaanviuluKaritsan paahtopaisti