Viinikartta.fi

Etusivu
Näytä ruokalista

       

Lipeäkala ja Viognier

Lipeäkala: Jouluun kuuluva perinteinen kalaruoka lipeäkala tai livekala on nykyään yleensä turskakaloihin kuuluvaa molvaa. Molvan maku muistuttaa turskaa. Kala kypsyy kaliumkarbonaatissa eli potaskassa. Se on emäksinen lipeävesi, jonka valmistukseen on perinteisesti käytetty koivun tuhkaa. Lopuksi lipeäkala pestään ja se on valmista käytettäväksi. Kotona lipeäkala keitetään, kypsennetään uunissa tai valmistetaan mikrossa. Lipeäkala on valkoista ja maku on mieto. Meidän lipeäkala tarjotaaan valkokastikkeen, herneiden ja perunoiden kanssa. Maustepippuri sopii mausteeksi. Lipeäkalan keskiaikainen alkuperä on Skandinaviassa. Se on suosittua ruokaa etenkin Norjassa, mutta myös Ruotsissa ja Suomessa.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Perinteinen suositus lipeäkalalle on Viognier emmekä lähde sitä muuttamaan. Alunperin rhônelainen rypäle Viognier on hyvän hedelmäinen ja hyvin aromaattinen rypäle. Se on kukkainen ja mausteinen, joskus jopa pippurinen. Hapot ovat kuitenkin vähäiset. Koska lipeäkala on mieto ja kastike ei ole erityisen aromikas, on tärkeää lisätä ateriaan potkua. Se onnistuu aromikkaalla viinillä. Viognierin mausteisuus toimii myös kastikkeessa mahdollisesti olevan maustepippurin, valkopippurin tai muskottipähkinän kanssa. Löysimme sopivat puhtaat Viognierit Australiasta ja Ranskasta.

Domaine Les Salices Viognier 2015

Domaine Les Salices Viognier 2015

  • Ranska, valkoviinit
  • Rypäleet: Viognier
  • Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
  • Kuiva, keskihapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, kevyen valkopippurinen, mausteinen
  • 11.39€
  • Pisteet: 82

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Yalumba Eden Valley Viognier 2016

Yalumba Eden Valley Viognier 2016

  • Australia, valkoviinit
  • Rypäleet: Viognier
  • Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
  • Kuiva, keskihapokas, keltaluumuinen, kypsän aprikoosinen, valkopippurinen, yrttinen
  • 15.40€
  • Pisteet: 90

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Lipeäkala (molvaa)
  • Valkokastike
  • Herneet
  • Peruna
 
Lue seuraavaksi:
SavusiikaAnkka ja sorsa sahramikastikkeella