Viinikartta.fi

Etusivu
Näytä ruokalista

       

Joulukinkku, laatikot ja rosolli ja keskitäyteläinen hedelmäinen punaviini

Joulukinkku, laatikot ja rosolli: Keskitymme tässä jouluruokien viinisuosituksessa joulun pääruokaan, johon kuuluu sinappihuntuinen kinkku, juureslaatikot sekä rosolli. Kinkulle on tehty sinappihuntu korppujauhosta ja Dijon-sinapista. Lanttulaatikossa ja imelletyssä perunalaatikossa makeutta tuo siirappi ja pehmeää täyteläisyyttä kerma tai maito. Otimme mukaan myös nykyään suositun bataattilaatikon, jossa raaka-aine jo tuo makeutta. Rosollista löytyy punajuurta ja porkkanaa. Lisäksi rosollissa voi olla omenaa, sipulia, suolakurkkua ja perunaa. Lisäksi ruoan kanssa voidaan tarjota kastikkeita, joita voi olla kinkunkastike sekä rosollin maustettu kermavaahto. Melkoinen sekoitus.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Jouluruokien kaveriksi voi juolahtaa mieleen hankkia täyteläinen, kallis ja suuri punaviini joltakin Euroopan klassikkoviinialueelta. Esimerkki tällaisesta viinistä on Torresin Mas La Plana. Jouluruokien kanssa suuri viini on kuitenkin täysin hukassa. Vaalean lihan, makeiden laatikoiden ja rosollin aromien kanssa ei vaan synny paria erittäin täyteläisestä ja tanniinisesta viinistä. Viini jyrää possun ja riitelee aromien kanssa. Jouluruokien pariksi punaviini ei ole muutenkaan mielestämme paras valinta, mutta monet mieltävät sen kuuluvan vahvasti joulupöytään, joten haluamme antaa sopivan suosituksen. Jouluruoille parhaiten sopii keskitäyteläinen, keskitanniininen, pehmeä ja runsaan hedelmäinen punaviini. Lisäksi rypälevalinnassa voi ottaa huomioon aromit, kuten Pinot Noirin kirsikan tai Merlotin luumun. Löysimme hienosti kinkulle sopivan Valpolicellan, josta löytyy mehevää hilloisuutta sekä makeaa mausteisuutta. Valpolicella on Italian Veneton laatuviini, joten tyyliä kyllä löytyy. Rosollin punajuuri sekä etikkaisuus kastikkeessa ja mahdollisissa suolakurkuissa on suurin paritusongelma. Jos haluat tehdä varsinaisesti oppikirjamaisen ja tyylikkäimmän viinivalinnan, on Pinot Noir kuitenkin se oikea vaihtoehto. Se ei ole se runsaampi punaviini, jota ehkä kaipaat. Mutta Pinot Noir on aromeiltaan parhaiten kokonaisuudelle sopiva. Se sopii myös rosollille. Pinot Noir on kevyempi vaihtoehto, runsaan aromikas, kirsikkainen, karpaloinen ja sisältää hienoja tammiaromeja.

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2015

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2015

  • Chile, punaviinit
  • Rypäleet: Pinot Noir
  • Makutyyppi: marjaisa & raikas
  • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen, vaniljainen
  • 12.40€
  • Pisteet: 92

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Antiche Terre Solo Passione Rosso 2015

Antiche Terre Solo Passione Rosso 2015

  • Italia, punaviinit
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, Cabernet Sauvignon
  • Makutyyppi: mehevä & hilloinen
  • Täyteläinen, tanniininen, karpalohilloinen, karhunvatukkainen, kevyen hapankirsikkainen, mausteinen
  • 10.91€
  • Pisteet: 88

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Lanttulaatikko
  • Porkkanalaatikko
  • Bataattilaatikko
  • Imelletty perunalaatikko
  • Joulukinkku
  • Rosolli
 
Lue seuraavaksi:
KurpitsapiirakkaJauhelihalasagne