Viinikartta.fi

Etusivu
Näytä ruokalista

       

Tumma suklaa ja vahva punaviini

Tumma suklaa: Tumma suklaa sisältää kaakaota vähintään 35%, mutta meidän viiniparituksessa laadukkaampi tumma suklaa saa olla voimakasta, yli 70-prosenttista. Kaakaopapu, josta tehdään kaakaomassaa, on sellaisenaan kitkerää ja sen pureskelu vaatii totuttelua. Samaan tapaan tumma suklaa on kitkerää, koska kaakaomassan määrä suklaassa on suuri ja puolestaan kaakaovoin, kaakaopavuista puristetun rasvan, määrä on pienempi. Tumman suklaan maku on kuitenkin upean voimakas ja vivahteikas. Kaakao on myös ravintopitoista ja erittäin terveellistä ja sisältää paljon antioksidantteja, kuten punaviinikin. Suklaata maistellaan hitaasti ja harkitusti huoneenlämpöisenä samaan tapaan kuin punaviiniä. Suklaan historia voidaan jäljittää olmeekit - mayat - atsteekit -jatkumoon Mesoamerikan ja Meksikon alueelle.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Suklaan ja viinin huonosta yhteensopivuudesta on puhuttu kyllästymiseen asti. Totuus on se, että hyvin suklaalle sopivia viinejä on. Ne ovat yleensä väkevöityjä ja makeita. Kuivan punaviinin tapauksessa parituksen onnistuminen on vaikeampaa. Kitkerä ja voimakas tumma suklaa jyrää helposti hennomman viinin, joten voimakas punaviini on edellytys. Siinä on hyvä olla voimakas alkoholi, reipasta hedelmäisyyttä, kohtuullisesti happoja sekä maun kanssa yhteen sopivaa aromikkuutta (tammi, kahvi, vanilja, kuivatut hedelmät tai makeat marjat). Suklaassa ja punaviinissä on samankaltaista kitkeryyttä, joten tanniinien suhteen kannattaisi olla varovainen, sillä yhteisvaikutus voi olla yhä kitkerämpi. Voimakas suklaa saattaa kuitenkin onnekkaasti peittää viinin tanniinit, jolloin viinin hedelmäisyys voi nousta hienosti esiin. Joten me valitsimme punaviinit uudesta maailmasta ja molemmista löytyy uskaliaasti tanniinisuutta. Vähätanniinisia voimakkaita viinejä on aika vaikea löytää. Zinfandel ja Malbec ovat kuitenkin lähtökohtaisesti parhaiten sopivia viinejä tummalle suklaalle. Molemmissa on vaatimusten mukaan korkea alkoholipitoisuus, Zinfandelissa jopa 15 t-%. Ja molemmista löytyy suklaan aromeja, tummaa suklaan kanssa yhteen sopivaa marjaisuutta ja selvää vivahteikasta tammisuutta. Kyllä nämä viinit pärjäävät suklaan voimakkuudelle ja sopivat aromeiltaan tummalle suklaalle.

Alamos Malbec 2016

Alamos Malbec 2016

  • Argentiina, punaviinit
  • Rypäleet: Malbec
  • Makutyyppi: mehevä & hilloinen
  • Täyteläinen, keskitanniininen, luumuhilloinen, kypsän karpaloinen, hennon kukkainen, mausteinen
  • 10.91€
  • Pisteet: 94

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Beringer Clear Lake Zinfandel 2012

Beringer Clear Lake Zinfandel 2012

  • Yhdysvallat, punaviinit
  • Rypäleet: Zinfandel
  • Makutyyppi: roteva & voimakas
  • Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, viikunainen, mausteinen, suklainen, tamminen, lämmin
  • 28.93€
  • Pisteet: 86

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Tumma suklaa (yli 70% kaakaota)
 
Lue seuraavaksi:
Poron tai karitsan maksa kermaisessa kastikkeessaValkosuklaa