Kuinka eri viinit säilyvät avaamattomina ja avattuina?

       
Viinien säilyvyys on kiinnostanut lukijoitamme paljon. Kuinka kauan laatikkoviini säilyy? Kauanko viini säilyy avattuna? Voiko viiniä säilyttää huoneenlämmössä? Onko eri viinien välillä eroa säilyvyydessä? Kokosimme tähän juttuun vastauksia usein kuultuihin kysymyksiin. Lue myös muiden alkoholijuomien säilyvyydestä.


Tämä vuoden 2003 Ninth Island Sauvignon Blanc -valkoviini avattiin vuonna 2015. 12 vuotta vanha valkoviini!



...ja valkoviini oli kuin rusinaista sherryä eli selvästi oksidoitunut. Se ei välttämättä silti ollut terveydelle haitallista. Emme toki juoneet koko pulloa.


Viinihän säilyy vuosikymmeniä vai säilyykö?

Laadukkaat varastoivat viinit voivat säilyä vuosikymmeniä, mutta peruslaatuinen viini kannattaa juoda parin vuoden sisällä ostohetkestä. Viinin säilyvyyteen avaamattomana vaikuttaa ainakin seuraavat tekijät:

  • Korkea alkoholipitoisuus parantaa säilyvyyttä.
  • Korkea sokeripitoisuus parantaa säilyvyyttä.
  • Punaviinin tanniinit parantavat säilyvyyttä. Pinot Noir on sensitiivisimpiä punaviinejä vähillä tanniineillaan.
  • Sulfiititon viini säilyy huonommin.
  • Viileässä viini säilyy paremmin. Noin 10 asteen säilytyslämpötila sopii kaikille viineille.
  • Huoneenlämmössä viini ei säilytä makuominaisuuksiaan kuin muutaman kuukauden.
  • Tasalämpöisessä paikassa (korkeintaan 2-3 asteen vaihtelu) viini säilyy paremmin.
  • Pimeässä viini säilyy paremmin. Joitakin samppanjoita jopa suojataan valolta foliolla.
  • Makuuasennossa luonnonkorkki pysyy kosteana eikä halkeile ja päästä ilmaa pilaamaan viiniä.
  • Liian kuivassa ilmassa korkki voi kuivua makuuasennosta huolimatta.
  • Viinityyppi: esimerkiksi punaviinit säilyvät valkoviinejä paremmin ja huomattavasti roseeviinejä paremmin
  • Pakkaustyyppi: laatikko, tetra tai muovipullo säilyvät huonoiten, korkeintaan vuoden.
  • Värinä mahdollisesti heikentää säilyvyyttä esim. laivassa tai jääkaapissa.
  • Jäätyminen laajentaa ja työntää korkkia ulospäin, jolloin tiiviys voidaan menettää.
  • Voimakkaat tuoksut voivat periaatteessa tunkeutua korkin läpi ja pilata viinin.



Juuri viime viikolla maistoimme vuoden 1986 Taurasia, Italian Campaniasta. Viini tuli kovatasoisessa sokkovertailussamme toiseksi, joten ominaisuuksia riitti melkein 30 vuoden jälkeenkin.


Laatikkoviinien säilyvyys


Tarkista aina parasta ennen päivä, kun ostat laatikkoviiniä ja pyri ostamaan laatikko, jossa päivää riittää. Tässä annetaan laatikkoviinille 10 kuukauden säilyvyys. Jos joku lupaa enemmän, suhtautuisin pienellä varauksella. Viini ei parane laatikossa.



Kun laatikko on avattu, viini kannattaa juoda parin viikon sisään. Jotkut valmistajat lupaavat 8 viikon säilyvyyden avaamisen jälkeenkin.


Säilytänkö avatun viinipullon jääkaapissa?

Avattu viinipullo kannattaa sulkea korkilla tiiviisti tai mieluummin käyttää vakuumisulkijaa, jotta viini olisi mahdollisimman vähän hapen kanssa tekemisissä. Oksidoituminen eli hapettuminen tapahtuu, kun viinin alkoholi hapettuu etikkahapoksi bakteerien vaikutuksesta. Viini muuttuu toisin sanoen etikaksi. Siksi hapen määrä kannattaa minimoida. Koska avattua viinipulloa ei voi enää palauttaa entiselleen, säilyttäminen jääkaapissa hidastaa prosesseja ja oksidoitumista. Myös punaviini kannattaa säilyttää jääkaapissa. Se pitää tosin lämmittää, kun sitä taas nautitaan.

Jos suljet viinin tiiviisti ja laitat sen jääkaappiin, voit odottaa sen säilyvän hyvänä seuraavasti:
  • Kuohuviini 1-2 vuorokautta
  • Valkoviini 5 vuorokautta
  • Roseeviini 5 vuorokautta
  • Punaviini 5 vuorokautta
  • Kuiva sherry ainakin 1 viikko
  • Makea sherry 2-4 viikkoa
  • Vintage portviini 2 vuorokautta
  • LBV tai Tawny portviini 2 viikkoa
  • Laatikkoviini kuukauden
  • Madeira säilyy vuodenkin avattuna vaikka ilman jääkaappia, koska madeira on valmiiksi oksidoitunut


Viinin mikrobiologinen säilyvyys

Viinin pilaantumisella yleensä tarkoitetaan hapettumisen astetta. Ihmiset reagoivat eri tavoin oksidoituneeseen viinin. Jos se on vähäistä, kaikki ei välttämättä huomaa viinissä mitään erityistä vikaa. Selvästi hapettuneen viinin jokainen huomaa viinin väristä ja mausta. Ensin maku muuttuu lättänäksi ja hedelmä häviää. Valkoviini muuttuu oljenväriseksi ja muutkin viinit lopulta ruskeaksi. Makuun kehittyy mausteisia ja rusinaisia vivahteita. Hapettunut punaviini voi maistua makealta portviiniltä.

Hapettuminen ei kuitenkaan tarkoita, että viini olisi heti vaarallista juotavaa. Olemme monta kertaa maistaneet ikääntyneitä ja oksidoituneita viinejä, eikä niistä ole seurannut mitään myrkytystä. On sanottukin, että jos viiniä pystyy juomaan etikoitumisesta huolimatta, niin voi periaatteessa tehdä. Emme suosittele sitä, vaan kaada etikoitunut viini pois. Jos taas viini ja korkki haisevat homeelle tai märälle kellarille, viinissä voi olla korkkivika, joka on korkissa olevan bakteerin aiheuttama viinin pilaantuminen. Viiniä ei kannata silloin juoda.

Voiko viiniä varastoida huoneenlämmössä?

Huoneenlämmössä viini 'keittyy' ja siihen kehittyy rusinaan viittaavia aromeja. Huoneenlämmössä viinin kehittyminen on monta kertaa nopeampaa kuin 10 asteessa, mutta eri ainesosat ja reaktiot kehittyvät epätahtisesti. Kypsymistä ei toisin sanoen voi nopeuttaa säilyttämällä viiniä huoneenlämmössä. Lopputulos ei ole sama kuin viileässä säilytettäessä ja hitaammassa kypsytyksessä, jolloin viiniin voi kehittyä hienon kompleksisia haluttuja aromeja. Huoneenlämmössä arvokas varastoitava viini voi menettää ominaisuutensa puolessa vuodessa.

Voiko viinin jäädyttää?

Jos viini sattuu jäätymään esimerkiksi pakastimessa viilentämisen aikana, se kyllä sulaa nopeasti ja on täysin juomakelpoista. Korkki voi sen sijaan laajentumisen vaikutuksesta työntyä ulospäin ja viiniä ei jäätymisen jälkeen kannata enää säilyttää. Se, että vaikuttaako jäätyminen makuun, ei ole päivänselvää. Jos ruoanlaitossa viiniä jää yli, olemme kuulleet, että sitä voi pakastaa vaikka pakastuspussissa seuraavaa ruoanlaittokertaa varten. Emme itse ole kokeilleet. Viini jäätyy pakastintakin lämpimämmässä riipuen alkoholiprosentista, jopa -6 asteessa.


Esimerkkejä viineistä ja säilyvyydestä:

    Sauvignon Blanc maistuu tuoreena

  • Gato Negro Sauvignon Blanc 2016
    • 1. Gato Negro Sauvignon Blanc 2016
    • Chile, Muut
    • 7.28 €
    • Sauvignon Blanc
    • Myynnissä Alkossa.
    • Sauvignon Blanc kannattaa juoda mahdollisimman nuorena.
    • Olen tosin maistanut upeaa 10 vuotiasta italialaisen huipputuottajan Sauvignon Blancia, joten poikkeuksiakin on.
    • Tämän hintaluokan viinit on suunniteltu juotavaksi 1,5 vuoden sisällä ostohetkestä.
  • Riesling säilyy pitkään

  • Kungfu Girl Riesling 2015
    • 2. Kungfu Girl Riesling 2015
    • Yhdysvallat, Washington
    • 14.99 €
    • Riesling
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tälle Rieslingille luvataan 4 vuotta säilyvyyttä.
  • Makea jälkiruokaviini säilyy vuosia

  • Château Nairac 2005
    • 3. Château Nairac 2005
    • Ranska, Bordeaux
    • 72.10 €
    • Sémillon, Sauvignon, Muscadelle
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tämä Bordeaux'n Sauternes 2005 on nyt myynnissä.
  • Kuohuviinit juodaan nuorena

  • Freixenet Cordon Negro Cava Brut
  • Samppanjat säilyvät vuosia

  • Bollinger La Grande Année Brut 2005
  • Roseeviinit juodaan heti tuoreeltaan

  • Barton & Guestier Rosé 2015
    • 6. Barton & Guestier Rosé 2015
    • Ranska
    • 9.99 €
    • Grenache, Cinsault, Syrah
    • Myynnissä Alkossa.
    • Roseeviinit ova parhaimmillaan seuraavana kesänä sadonkorjuusta.
  • Halvat punaviinit juodaan nuorena

  • Caballo de Mendoza
    • 7. Caballo de Mendoza
    • Argentiina, Mendoza
    • 6.98 €
    • Malbec, Syrah, Cabernet
    • Myynnissä Alkossa.
    • Vaikka tässä viinissä on hyvin säilyvää Sangiovese-rypälettä, viini on kevyehkö ja keskitanniininen ja suunniteltu juotavan vuoden ikäisenä ostohetkestä.
  • Madeira säilyy jopa 100 vuotta

  • H & H Malvasia 10 Year Old Madeira
    • 8. H & H Malvasia 10 Year Old Madeira
    • Portugali
    • 19.99 €
    • Malvasia
    • Myynnissä Alkossa.
    • Madeira on parhaiten säilyvä viini.
    • Madeira on jo valmiiksi oksidoitunut, joten se ei pilaannu herkästi.
    • Joskus jopa yli satavuotiaita madeiroja on tarjoiltu.
  • Portviinejä kypsytetään vuosia

  • Kopke 30 Years Old Port
    • 9. Kopke 30 Years Old Port
    • Portugali
    • 99.90 €
    • Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca
    • Myynnissä Alkossa.
    • Portviinit ovat usein kymmenvuotiaita.
    • Tätä portviiniä on kypsytetty 30 vuotta.
    • Vanha portviini pitää juoda avattuna parin päivän sisään.
  • Kuiva sherry säilyy pari vuotta ostohetkestä

  • Tío Pepe Fino Sherry
    • 10. Tío Pepe Fino Sherry
    • Espanja
    • 12.99 €
    • Palomino
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tämä sherry on 5 vuoden ikäinen kuiva sherry.
    • Tälle luvataan pitkä 3 viikon säilyvyys avattuna.



Kesällä 2016 maistoimme Pohjois-Italian Soavea vuodelta 2006 - siis kymmenvuotiasta laadukasta valkoviiniä, joka oli suunniteltu kypsymään ainakin tähän ikään. Kuvassa kylmä viini keräsi ulkoilman kosteutta. Viini oli täysin kunnossa.



Tässä vuoden 2006 ja 2013 Soavet vierekkäin samalta tuottajalta - huomaa kypsymisen tuoma väriero. Maultaan 2006 oli kiinnostavan runsas ja monipuolinen ja selvästi peittosi hieman kitkeränkin 2013:n. Kypsyminen oli parantanut viiniä.


Kirjoittaja:

Lue myös uusimmat jutut: