Viinivinkit grillatulle ruualle

       
Listaus grilliruuista ja grilliviineistä

Yhdistä oikein grilliruoka ja viini


Grillejä, grillaustapoja, raaka-aineita ja grillausreseptejä on tolkuton määrä. Yhteistä grillausmenetelmille on kuitenkin ruuan paahtaminen kuumalla lämmöllä niin, että ruokaan muodostuu paahtunut ja jopa hiiltynyt pinta. Syntynyt paahteinen ja joissain tapauksissa savuinen maku on oleellinen tekijä, kun grilliruualle valitaan viiniä. Se tarkoittaa aina voimakkaampaa ja runsaampaa viiniä.

Pääasialliset grillauspinnat ovat ritilä ja parila, jotka molemmat mahdollistavat ylimääräisen nesteen ja rasvan poistumisen ruuasta. Ja koska grillauksessa ei käytetä paistorasvaa, pinta paahtuu rasvassa kiehumisen sijaan.

Ritilän etu on siinä, että lämmönlähteen, esimerkiksi hiiligrillin, mahdollinen savu pääsee kulkeutumaan ruokaan. Monet pitävätkin aitona grillaamisena vain sellaista, jossa muodostuu savua. Ja vaikeahan on väittää vastaan, koska lopputulos on astetta maukkaampi.

Grillauksen erityistapauksia ovat kalan halstraus eli hiillostus, loimutus sekä savustus, joista varsinaisesti vain savustus eroaa oleellisesti grillauksesta. Savustetussa ruuassa savuaromi on voimakas, mikä tuo viinivalintaan oman haasteensa. Tällöin viinin tulee olla runsas, mutta myös tasapainossa savuaromin kanssa.

Kun yllä mainittuja valmistusmenetelmiä käytetään erilaisille raaka-aineille, kuten lihoille, kaloille, äyriäisille, kasviksille, sienille, hedelmille, makkaroille ja juustoille, saadaan yleensä iso kasa grillimättöä, jolloin pöytään tuodulta viiniltä vaaditaan yleispätevyyttä. Tammisen paahteisista buffaviineistä löytyy tähän hyvät vaihtoehdot.

Ja lopulta oman tekijänsä yhtälöön tuovat grilliruuan kanssa nautittavat kastikkeet, dipit ja salaatit, joiden tarkoitus on yleensä toimia raikastavana vastapainona tai ne voivat tuoda kokonaisuuteen makeutta.

Grilliruoka on monipuolista ja viinivalinta riippuu aina kokonaisuudesta. Keräsimme inspiraatioksi 20 grilliruokaa ja niille sopivat viinit. Näistä perustapauksista löytyy vastaukset useimpiin grilliviinitarpeisiin. Lue juttu ja valitse viinisi!


Grilliruuat ja niiden viinit



    Grillattu naudan sisäfile

  • Luigi Bosca Malbec 2015
    • 1. Luigi Bosca Malbec 2015
    • Argentiina, Mendoza
    • 19.49 €
    • Malbec
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, tanniininen, kirsikkahilloinen, tumman luumuinen, hennon viikunainen, tamminen, kevyen suklainen
    • Argentiinalainen Malbec on lähes aina täydellinen yhdistelmä grillatulle naudanlihalle, koska maassa kasvatetaan paljon pihvikarjaa ja maasta löytyy grillaukselle oma käsitteensä "asado". Tällä taustalla tämä laadukas malbec on kuin luotu grillatulle sisäfileelle. Listaa argentiinalaiset malbecit

    • Charolais-rodun jättimäiset sisäfileet odottamassa hiilloksen käsittelyä. Kuvan viiniä ei löydy Alkosta.
  • Grillattu rasvainen pihvi

  • La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2016
    • 2. La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2016
    • Ranska, Rhône
    • 23.48 €
    • Grenache, Mourvèdre, Syrah
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, mustikkahilloinen, herukkainen, paahteinen
    • Tähän kategoriaan kuuluvat entrecôte, rib eye steak ja rump steak, jotka kaikki ovat rasvaisempia pihvejä. Rasva pitää lihan mehukkaana, kun sitä grillataan. Näille pihveille sopisi monikin täyteläinen punaviini, mutta klassinen châteauneuf-du-pape Rhônesta on täydellinen ja tyylikäs maukkaan pihvin kaveri. Listaa châteauneuf-du-papet

    • Rump steak saksalaisittain.
  • Naudan ribsit

  • Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2016
    • 3. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2016
    • Australia, Etelä-Australia
    • 14.69 €
    • Shiraz, Cabernet Sauvignon
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkahilloinen, tumman luumuinen, mausteinen, kevyen tamminen, eukalyptuksinen
    • Naudan ribseissä mennään selvästi uuden maailman grilliruokien pariin. Australiasta löytyy hyviä ja runsaita shiraz-cab-blendejä, jotka sointuvat naudan ribsien seuraan kuin itsestään.

    • Makean tahmeat naudan ribsit.
  • Possun ribsit

  • The Velvet Devil Merlot 2015
    • 4. The Velvet Devil Merlot 2015
    • Yhdysvallat, Washington
    • 15.90 €
    • Merlot
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, mustikkainen, mausteinen, hennon maitosuklainen
    • Possun ribsit sovitetaan myös uuteen maailmaan ja etenkin Amerikka-osastolle. Mehevä, keskitäyteläinen ja mausteinen amerikkalainen merlot on hyvä kumppani possulle, kun hapokkuuttakin löytyy. Tämä viini rokkaa!

    • Possun ribsit colakastikkeella.
  • Possunlihavarras

  • Boutari Naoussa 2015
    • 5. Boutari Naoussa 2015
    • Kreikka
    • 13.36 €
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen, aromikas
    • Itäisen välimerellinen grillattu possunliha maistuu kreikkalaisen keskitäyteläisen punaviinin kanssa. Boutari Naoussa on jonkinlainen alueen klassikko ja possu-souvlaki saa siitä tasapainoisen kumppanin. Jos ohessa tarjotaan salaatteja, kreikkalainen valkoviini assyrtiko on myös hyvä valinta.

    • Souvlakia possusta Kyproksen tyyliin. Valkoviinin kanssa.
  • Grillattu kanafilee

  • Château Ksara Sunset Rosé 2015
    • 6. Château Ksara Sunset Rosé 2015
    • Libanon
    • 14.39 €
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Kuiva, keskihapokas, marjainen, mausteinen
    • Kun kanafilee tarjotaan kasvisten seuralaisena, on parasta valita ruualle roseeviini. Tämä Libanonin rosee on gastronomisesti tyylikäs valinta ja se on hummukselle täydellinen pari. Myös samantyylinen Provencen rosee on hyvä valinta.

    • Mausteinen kanafilee, salaattia, lämpimät kasvikset ja hummusta. Kuvan bandolia ei löydy Alkosta, mutta muukin Provencen bandol on sopiva pari tälle ruualle.
  • Grillivartaat kanasta

  • Iona Mr P Pinot Noir 2016
    • 7. Iona Mr P Pinot Noir 2016
    • Etelä-Afrikka, Muut
    • 14.98 €
    • Pinot Noir
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, kevyen mausteinen, savuinen,
    • Pinot Noir on tyylikäs ruokaviini, joka sopii monipuolisesti kalalle, kanalle ja esimerkiksi sienille. Tämä eteläafrikkalainen pinot on mukavan mausteinen ja savuinenkin, joten siinä on hyvä aromipohja grilliruokaa ajatellen. Listaa pinot noirit

    • Kanavartaista löytyy usein sipulia ja paprikaa ja monasti paljon muutakin. Kuvassa Torresin pinot noir, jota ei valitettavasti löydy tällä hetkellä Alkosta.
  • Grillattu karitsankare

  • Torres Celeste Crianza 2015
    • 8. Torres Celeste Crianza 2015
    • Espanja, Kastilia-León
    • 19.98 €
    • Tempranillo
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Täyteläinen, tanniininen, mausteinen, marjainen, tamminen
    • Karitsankare on hieno ruoka, joka kaipaa kaverikseen myös hienon viinin. Tämä Torresin viini tulee Ribera del Dueron alueelta, jonka punaviinien aromimaailma sopii erityisen hyvin lammasruuille.

    • Grillattua karitsan karetta valmiiksi paloiteltuna.
  • Grillattu poron ulkofilee

  • Michael David 6th Sense Syrah 2014
    • 9. Michael David 6th Sense Syrah 2014
    • Yhdysvallat, Kalifornia
    • 22.99 €
    • Syrah
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkahilloinen, mausteinen, tamminen
    • Poro on riistaisen makuinen ja punaviinien osalta mennään runsaisiin, aromikkaisiin ja tummiin vaihtoehtoihin. Lodin alue on nousussa ja tämä viini tekee alueen laadulle kunniaa. Huikean mehevä ja mausteinen viini palkitsee kokeilijansa huikealla elämyksellä.

    • Poron ulkofilee, punaviinikastike ja kukkakaali-perunapyree.
  • Grillattu nieriä

  • Blanc d'Enguera 2017
    • 10. Blanc d'Enguera 2017
    • Espanja, Muut
    • 15.98 €
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, tamminen, aromikas
    • Nieriästä saa tyylikästä kalaruokaa grillissä ja espanjalainen Blanc d'Enguera on runsas ja hieno viini, joka viihtyy paremmankin ruuan seurassa. Tai kokeile testivoittajaamme Bordeaux Blancia.

    • Grillattu nieriä, paahdetut uudet perunat ja pesto-tuorejuustomousse.
  • Grillattu tonnikala

  • Raimat Rosada 2017
    • 11. Raimat Rosada 2017
    • Espanja
    • 10.89 €
    • Cabernet Sauvignon, Tempranillo
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, runsaan metsämarjainen, vadelmainen, kevyen sitruksinen, kevyen yrttinen
    • Lihamainen tonnikala tarjoillaan perinteisesti roseeviinin kanssa. Tämä palkittu espanjalainen on hyvä vaihtoehto. Lue myös juttu 20 roseeviiniä.

    • Grillattu tonnikala jätetään usein keskeltä punaiseksi. Pihvi kannattaa valella oliiviöljyllä ja sitruunanmehulla grillauksen jälkeen, jotta mehukkuus säilyy.
  • Grillattu lohi

  • Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017
    • 12. Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017
    • Etelä-Afrikka, Coastal Region
    • 18.30 €
    • Chenin Blanc
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, kevyen hunajameloninen, mausteinen, tamminen, runsas
    • Grillattu lohi kaipaa runsaan valkoviinin kosketusta ja tammestakaan ei ole haittaa. Tämä eteläafrikkalainen chenin blanc on tamminen, mutta myös raikkaan hapokas, hyvä ja tasapainoinen viini.

    • Hiiligrillattua lohta.
  • Hiillostetut silakat

  • Laroche Chablis  2017
    • 13. Laroche Chablis 2017
    • Ranska, Bourgogne
    • 21.99 €
    • Chardonnay
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, viheromenainen, sitruunainen, kevyen ananaksinen
    • Hiillostetuissa silakoissa on omanlaisensa tyylikäs ote ja selvästi savuinen maku. Chablis on Burgundin teräksisen mineraalinen ja hapokas Chardonnay-valkoviini tyylikkäille kalaruuille. Ei muuta kuin yhdistämään nämä.

    • Hiillostetut silakat.
  • Savustettu lohi

  • Redoma Branco 2017
    • 14. Redoma Branco 2017
    • Portugali
    • 18.99 €
    • Rabigato, Côdega, Viosinho, Arinto
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, hunajameloninen, persikkainen, kypsän sitruksinen, mantelinen, tamminen, vivahteikas
    • Itse savustaessa loheen tulee runsaan aromikas savunmaku. Tamminen valkoviini, kuten chardonnay, on tyypillinen valinta, mutta tällä kertaa chardonnay vaihtui portugalilaiseen tyylikkään moniulotteiseen valkoviiniin.

    • Savustettua lohta. Savustus ei ole varsinaisesti grillausta, mutta jakaa samaa aromimaailmaa.
  • Grillatut makkarat

  • The Wanted Zin 2017
    • 15. The Wanted Zin 2017
    • Italia, Apulia
    • 11.98 €
    • Zinfandel
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, keskitanniininen, makeahko, marjahilloinen, kypsän luumuinen, suklainen, vaniljaisen tamminen
    • Yleensä grillataan useampiakin erilaisia makkaroita tavanomaisista grillimakkaroista aina chilisiin makkaroihin asti. Kannattaa valita viini, joka varmasti tulee toimeen erilaisten makkaraelämysten kanssa. Zinfandel tulee usein Amerikasta, mutta toinen paikka, missä zinejä tehdään, on Etelä-Italian Apulia. Tämä suosittu viini on suunniteltu seurusteluun ja etenkin grillimakkaroille.

    • Grillattuja erilaisia makkaroita.
  • Grillatut kasvikset

  • Pasqua 11 Minutes Rosé 2017
    • 16. Pasqua 11 Minutes Rosé 2017
    • Italia
    • 15.29 €
    • Syrah, Corvina, Carmenère, Trebbiano di Lugana
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, keskihapokas, kypsän aprikoosinen, kevyen metsämansikkainen, hennon kukkainen
    • Kun grilliruuassa kasviksilla on joko päärooli tai ainakin merkittävä sivuosa, ryhdikäs roseeviini sopii hyvin. Tämä tänä vuonna palkittu rosee on testatusti erinomainen ruokaviini.

    • Grillin kannen alle sujautetaan usein monenlaisia kasviksia ja ne voivat muodostaa myös pääasiallisen aterian.
  • Grillattu parsa

  • Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2017
    • 17. Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2017
    • Chile, Muut
    • 11.49 €
    • Sauvignon Blanc
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen
    • Parsaa tehdään monin tavoin: keittämällä, paistamalla ja grillaamalla. Oli tapa mikä hyvänsä sauvignon blanc on hyvä valinta. Grillatulle parsalle voi valita asetetta runsasaromisemman sauvignon blancin, kuten tämän chileläisen.

    • Parsaa paistossa.
  • Burgerit

  • Dancing Bull Zinfandel 2014
    • 18. Dancing Bull Zinfandel 2014
    • Yhdysvallat, Kalifornia
    • 13.49 €
    • Zinfandel, Syrah, Petit Syrah
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, metsämarjainen, karpalohilloinen, mausteinen, vaniljainen, kevyen kaakaoinen
    • Burgerit ovat niin amerikkalainen tuote, että jenkkiviini on välttämättömyys. Punaviini on hyvä vaihtoehto lihaisalle burgerille, jonka pihvi on grillattu. Tämä Zinfandel-vetoinen viini on ominaisuuksiltaan juuri sopivan keskitäyteläinen burgerille.

    • Kun jauhelihapihvin lihan jauhaa itse, saa juuri sellaista kuin haluaa. Kuvassa Barbera d'Asti, joka on myös sopiva viini burgerin seuraan.
  • Grillatut herkkusienet

  • Shelter Spätburgunder 2014
    • 19. Shelter Spätburgunder 2014
    • Saksa
    • 19.16 €
    • Spätburgunder
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, vadelmainen, kevyen kukkainen, mausteinen, tasapainoinen
    • Sienet yleensä huutavat kaverikseen hienoa ranskalaista viiniä, mutta pekoniin käärityissä herkkusienissä ei tätä hienostuneisuuden ongelmaa ole. Pekonin makumaailma menee hyvin yhteen runsaamman saksalaisen ruuan kanssa, joten saksalainen pinot noir eli spätburgunder on loistava valinta.

    • Herkkusieniä tuorejuustotäytteellä ja pekonikääreellä.
  • Katkarapuvartaat

  • Barth Fructus Riesling 2017
    • 20. Barth Fructus Riesling 2017
    • Saksa, Rheingau
    • 15.90 €
    • Riesling
    • Myynnissä Alkossa.
    • Puolimakea, erittäin hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, kevyen kiivinen, mineraalinen, hennon hunajakennoinen
    • Thaimaalaisittain maustetut katkaravut on tyyliltään juuri sellainen aasialaisittain maustettu ruoka, jonka kanssa yleensä suositellaan puolimakeaa valkoviiniä. Saksalainen puolimakea ja hapokas Barth Fructus Riesling täyttää tämän ehdon. Listaa puolimakeat rieslingit

    • Thai-tyylisiä chilisiä katkarapuja kookoskermassa. Nämä vaan vartaisiin ja grilliin.


Lue myös nämä jutut:


Kirjoittaja: